Konyalıların Ramazanda Vazgeçemediği Lezzet!

Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan ayının gelmesiyle iftar ve sahur masaları birbirinden lezzetli yemeklerle dolmaya başladı. Konya’da Ramazan denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri de erişte oluyor. İftarda kare parçaları ve yoğurt ile yapılan erişte çorbası tüketilirken, sahurda tereyağında kavrularak pişen erişte Konyalılar için Ramazan ayının demirbaşlarından biri olmuş durumda.
Konya’da 2 yıldır hizmet veren Hanımın Mutfağı, Konyalıları Ramazan hazırlığı derdinden kurtardı. 2 yıldır yaptıkları erişte, su böreği, börek, baklava, sarma, dolma ile Konyalıları Ramazan’a hazırlıyor. Yaptıkları ürünleri gerek sosyal medya hesabından gerek çevrimiçi gruplardan paylaşarak satışlarını yapan Hanımın Mutfağı işletme sahibi Fatma Canlı, Ramazan ayının vazgeçilmezi olan eriştenin nasıl yapıldığını püf noktasıyla birlikte sizler için anlattı.
HAMURUN SERT OLMASI GEREKİYOR
Erişte hamurunun sert olması gerektiğini söyleyen Fatma Canlı, “Ramazan ayının gelmesiyle erişteye talep oldukça arttı. Konyalılar bu tadı çok seviyor. Erişte bir hamur işi olduğundan oldukça doyurucu bir gıda maddesidir ve uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Talep arttığı için bizde sabahtan akşama kadar burada erişte kesip siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum. Yapımı kolay gibi görünse de erişte kesmek oldukça zahmetli. Bol yumurta, un, tuz ve suyun karışımı ile hamuru yoğuruyorum. Geceden eriştenin hamuru yoğurup, bezeler haline getirdikten sonra hamuru sabaha kadar dinlendiriyorum. Geceden yoğurmayı unutanların da en az 2 saat dinlenmesi gerekiyor. Hamurunun açılabilmesi için sert kıvamda bir hamur olması gerekiyor” dedi.
ERİŞTEYE TALEP OLDUKÇA FAZLA
Konyalıların Ramazan da erişteye ilgilerinin çok büyük olduğunu söyleyen Canlı, “Bezeleri çok büyük açtığımızda erişte taneleri çok ince olur bu sebeple de kırılır, küçük açtığımız zaman da kalın olur tadı güzel olmaz o yüzden orta büyüklükte açmamız gerekiyor. Hamuru açtıktan sonra ocağın üzerinde hafif pişirdikten sonra biraz soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra üst üste koyup kibrit çöpü kalınlığında ince şeritler halinde kesiyoruz. Kesilen erişteleri boş bir alana serip 2 gün boyunca kurumasını bekliyorum. Kuruduktan sonra topladığım erişteleri paketleyip siparişleri tamamlıyorum. Herkes fazla fazla alıp Ramazandan sonra da tüketiyorlar. Serin yerde muhafaza ettikleri takdirde 1 yıldan fazla süre saklayabilirler. Erişte ürünlerini bez torbalarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilirler. Bez torbalar, eriştenin nemlenmesini engelleyerek oluşan nemi emici özelliğe sahip. Aynı zamanda bez torbalar, eriştenizin hava almasını sağlayarak daha uzun süre güvenli bir şekilde muhafaza etme imkânı sunuyor” şeklinde konuştu. -Buse Aşcı