Konyalılar Ormanlarına Sahip Çıktı!
Ormanların yangınlara karşı direncinin artırılması, toplumda yangına sebebiyet verecek davranışlara karşı bilincin ve temiz orman hassasiyetinin oluşturulması, orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri ile yerleşim yerleri bitişiğinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması çöplerin temizlenmesi neticesinde orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla, bütün il ve ilçelerde eşzamanlı başlayan “Orman Benim” etkinliği Konya’da Altınapa Konaklamalı Orman Parkı’nda gerçekleştirildi.
Doğal olmayan sebeplerin azaltılmasıyla ormanların korunacağını belirten Konya Orman Genel Müdürü Cafer Bal, “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ile en fazla artış görülen afetlerin başında orman yangınları gelmektedir. Akdeniz iklim kuşağında bulunan ülkemizde, ormanlarımızın büyük kısmını yangına hassas ormanlar oluşturmaktadır. Son 10 yıllık (2014-2023) yangın istatistiklerini incelediğimizde, ülkemizde yılda ortalama 2bin600 (2.568 adet) orman yangını meydana geldiği görülmektedir.
Aynı istatistikler, bizlere çıkan yangınların sayısal olarak %87 inin insan kaynaklı, geri kalan %13 sinin ise yıldırım kaynaklı (doğal nedenler) yangınlar olduğunu göstermektedir. İnsan kaynaklı yangınlardan zarar gören alanın, toplam yanan alan içindeki payı ise %99 olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere, orman yangınlarının doğal olmayan sebeplerinin azaltılması ile ormanlarımız büyük ölçüde yangınlardan korunacaktır. Doğal olmayan, insan kaynaklı yangınların sebepleri araştırıldığında;
Tarımsal hasat sonrası oluşan anızların ve atıkların yakılması sonucu meydana gelen yangınlar, biçerdöver ve balya makinesi gibi tarımsal hasat makinaları tarafından gerekli önlemlerin almaması sebebi karşılaşılan yangınlar, tarımsal alan ve yerleşim alanlarında temizlik amaçlı çöp atıkların yakılması, özellikle araçla seyir halindeyken sönmemiş sigaraların açık alanlara atılması, açık alanlarda salça ve bulgur kaynatma gibi faaliyetler için yakılan ateşler, çobanlar, avcılar ve doğa yürüyüşçüleri gibi ormanlık alanlarda aktivite icra edenler tarafından yakılan ve tam olarak söndürülmeyen ateşler, piknik ve rekreasyon amaçlı yakılan mangal ve ocak ateşleri, çevreye gelişi güzel atılan, başta cam şişeler olmak üzere mercek etkisi yaratacak atıklar, yerleşim yerleri arasında enerji taşıyan hatların bakımsız bırakılması veya kapasitesinin üzerinde enerji çekilmesi nedeniyle patlayan trafolar, karayolunda başta aşırı balata ısınması gibi nedenler ve trafik kazasına bağlı araç yangınları,
tren raylarından çıkan kıvılcımların dan kaynaklı yangınlar, açık alanlardaki katı atık çöplüklerinde, gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu meydana gelen yangınlar, kaynak yapılması ve spiralle metal kesme çalışmaları esnasında çıkan kıvılcımların sebep olduğu yangınlar, gelişmemiş kişilik özellikleri ve güdüleri nedeniyle bazı şahıslarda hâkim olan Vandalizm duyguları sonucunda kasten çıkarılan yangınlar olduğu görülmektedir” dedi.
BASİT TEDBİRLER VE DİKKATLE YANGINLAR ENGELLENEBİLİR
Alınacak basit tedbirler ve dikkatle orman yangınlarının önüne geçilebileceğini ifade eden Bal, “Günümüzde meydana gelen orman yangınlarına müdahale, değişen meteorolojik veriler, aşırı hava olayları ve hâkim olan kuraklıklar nedeniyle oldukça zor ve riskli bir hale gelmiştir. Tüm bu olumsuz meteorolojik şartlarında etkisi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda mega yangınlar olarak adlandırılan çok büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Ülke olarak değişen bu şartlara uyum sağlamak ve ormanlarımızın karşı karşıya kalacağı yangınlardan korunması amacıyla, yangınlara müdahale kapasitemizde ciddi artışlar yapılmıştır.
Ancak geldiğimiz noktada yüksek enerjiye sahip büyük yangınlarla mücadelede, sınırlı olan kapasite artışları ile başarılı olmak da son derece zordur. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de orman yangınlarıyla mücadelede önceliğimizi önleyici tedbirler ile yangınların çıkmasına mani olunması ve sayılarının düşürülmesine yönelik çalışmalar oluşturmaktadır. Alacağımız basit tedbirler ve göstereceğimiz dikkatle, insan kaynaklı orman yangınların önüne geçilebilecek ve ormanlarımız yangınlardan korunacaktır. Toplumsal bir sahiplenme ile başarıya ulaşacağına inandığımız ''Orman Benim'' kampanyası ile toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşüreceğiz. Böylece mevcut söndürme kapasitemizi daha verimli kullanarak toplumumuz için bir tehdit haline dönüşen orman yangınlarının zararlarını en aza indireceğiz.
Bu kampanya ile başta insan faaliyetlerinin yoğun olduğu ormanlardan geçen yolların kenarları olmak üzere, ormanlarımızdaki çöpleri ve yangına sebep olabilecek maddeleri temizleyecek, ormanlarımızdaki yangın yükünü azaltacak ve Yeşil Vatan'ımızı orman yangınlarıyla karşı karşıya bırakmayacağız. Bu etkinlik ile farkındalık oluşturmak için Konya ilinde 21 noktada 22 km’de 390 dekar alanda anayol kenarı ormanlık alan temizlenmiş olacaktır.
Ormanlarımızın yangınlara karşı direncinin artırılması, toplumda yangına sebebiyet verecek davranışlara karşı bilincin ve temiz orman hassasiyetinin oluşturulması, orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, tarım arazileri ile yerleşim yerleri bitişiğinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması (çalı, diri örtü temizliği ve alt dal budaması), çöplerin temizlenmesi neticesinde orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla, bütün il ve ilçelerimizde eşzamanlı başlayacak "Orman Benim" kampanyasına katılımlarınızı rica ederim” şeklinde konuştu.