Konya’daki Projeyle Taşkınlar Önlenecek!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projeyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
YAĞMUR’U TAŞTIĞI YERDE DEĞİL, DÜŞTÜĞÜ YERDE TUTACAĞIZ
"Türkiye gibi hızlı gelişen ülkelerde, nüfus artışının beraberinde getirdiği şehirleşme sürecinde akarsu havzalarının çeşitli kesimlerindeki insan faaliyetlerinin farklılığı ve yoğunluğunun büyük ölçüde arttığını, ayrıca küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği sonucunda yağış rejiminde yaşanan düzensizliklerin havzalardaki mevcut hidrolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Artık yağmuru taştığı yerde değil, düştüğü yerde tutup, seli afet haline gelmeden yönetmek en büyük hedefimiz.
TURANLAR TAŞKIN KORUMA PROJESİNDE SONA GELİNDİ
DSİ olarak Konya ilimizde taşkın kontrol tesislerimizle, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin yanı sıra, suyumuzu da toprağımızı da koruyor, taşkın risklerini minimize etmeye devam ediyoruz.
Bu kapsamda, Konya İli Cihanbeyli İlçesi Turanlar Taşkın Koruma projesinde sona gelindi. Turanlar Mahallesinden geçen Ana Derenin taşkınlarının kontrol altına alınması, 1 mahalle ve 300 dekar alanın korunması amacıyla ele alınmıştır.
Söz konusu iş kapsamında 1 adet ıslah sekisi, 6 adet menfez, 2055 metre çift taraf kargir duvar ve 1800 metre korkuluk imalatları tamamlanmış olup yaklaşık 250 metrelik kısmında korkuluk imalatları devam etmektedir."
PROJEDE YÜZDE 90 FİZİKİ GERÇEKLEŞME SAĞLANDI
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Turanlar Mahallesi'nde taşkın koruma tesisi ile ilgili olarak, bölgedeki olası taşkın risklerinin etkili bir şekilde bertaraf edileceğini ve projede sona gelindiğini yüzde 90 fiziki gerçekleşme sağlandığını açıkladı.
Yapılan yatırımın, bölge halkının yaşam kalitesini yükseltmek, tarım alanlarını korumak ve çevresel dengeyi sağlamak adına büyük bir önem taşıdığını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, yaptığı açıklamada, projenin bölge halkının güvenliği, tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ve çevresel dengeye katkı sağlama amacını taşıdığını belirtti. Ayrıca, proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarının bölgedeki su kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesine ve bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağladığını vurguladı.
Kaynak:Haber Merkezi