Konya’daki O Tekkede Şifa Arıyorlar! Gerçek İse Çok Başka!

Konya’daki O Tekkede Şifa Arıyorlar! Gerçek İse Çok Başka!
 Muhabir
Konya’da bulunduğu sokağa adını veren Bulgur Tekkesi yıllardır halk arasında ‘bulgurcuk’ olarak bilinen cilt hastalığına şifa bulmak için ziyaret ediliyor. Türbeye bu niyetle giden ziyaretçiler istediğini bulamıyor. İşte detaylar…

Konya’daki Aziziye Camii’nin yanında bulunan Demirciler Çarşısı içindeki Bulgur Tekke’sinde yüzyıllardır şifa bulunulduğuna inanılıyor. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapıldığı söylenen ve halk arasında bir inanç yeri olarak bilinen Bulgur Tekke’sine vatandaşlar şifa bulmak için gidiyor. Elinde veya vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntı yapan kabarcıkların oluşmasıyla ‘Bulgurcuk’ denilen hastalığa yakalanan insanlar buraya gelerek şifa bulacağına inanıyor.

dsc-0142.jpg

Hastanın yanında getirdiği bir miktar bulguru okuyan hocanın bulguru ağzına alarak ıslatıp hastanın kızaran yerlerine püskürtmesiyle şifa bulacağına inanan vatandaşlar zaman zaman türbeyi ziyaret ediyor. Sırçalı Sultan Mescidi olarak da bilinen camiye Bulgur Tekke adının verilmesi halkın bu inanışına dayanıyor. Günümüzde yapının içinde yer alan levhalarda Bulgur Tekke Camii ve türbelerdeki ziyaret adabıyla ilgili bilgiler veriliyor. Bu levhalarda türbelerden şifa beklemenin yanlış olduğu ifade ediliyor.

dsc-0129.jpg

Bulgur Tekke’sinin girişine asılan uyarı yazısında şu ifadeler bulunuyor:

“Türbelere kutsiyet vermek oralarda dilek tutmak şifa dilemek ve türbelerden şefaat beklemek gerçekliği olmayan davranışlardır ve haramdır Peygamber Efendimizin böyle bir tavsiyesi yoktur. Türbede mum yakmak, bez bağlamak, dilek taşı yapıştırmak, para ile Kur’ân’dan sure okutmak ne türbede yatan için ne de bizim için faydası olmayan bid’attır. Ne istersek Allah’tan istemeliyiz yatırdan istemek şirktir ancak yatırın yüzü suyu hürmetine diye vesile olarak dua edilir. Ayrıca görevlinin okuması yasaktır. Kıymetli ziyaretçiler şifa Allah’tan kendi bildiğiniz için bir usul varsa kendiniz okuyup duasını yapınız, hoca efendilerin okuması yasaktır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.”

dsc-0144.jpg

Türbenin çeşitli yerlerinde ise hastalar için Arapça-Türkçe okunuşu bulunan dualar ve anlamları yer alıyor.

-Büşra GÜLTAŞ