Konya’da terkedilen buzağı Fındık’a bebek gibi bakılıyor!
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine sahipsiz kedi ve köpekler dışında buzağı, koyun ve kuzuların terk edildiğini söyleyen Prof. Dr. Fahrettin Alkan, “Elimizde bir tane sahipsiz buzağı var. Hasta sahibi getirdi. Anomali yani sakat doğmuştu. Bazı organ dokuları gelişmemişti bazılarının operasyonla düzeltileceğini, kendisine beyan etmemize rağmen kabul etmedi. Buzağıyı bahçeye bıraktı gitti ölüme terk etti. Biz buzağının muayene ve klinik muayenelerini yaptıktan sonra hastalığını belirledik operasyona aldık. Şu anda öğrenci eğitiminde de kullanılıyor. Öğrenciler ilgiyle bakıp besledikleri buzağıya Fındık adını verdiler. Bize sadece kedi köpekler terk edilmiyor. Bazen buzağı, koyun, keçi de terk edilebiliyor. Biz onlara da hizmet veriyoruz” ifadelerini kullandı.
BUZAĞIYA SAHİP ÇIKTIK!
Hastane Başhekimi ve Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Alkan, hasta sahibinin doğumdan 3 gün sonra buzağısının hiç dışkılamadığı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu anlattı. Alkan, “Buzağı büyük abdestini, pisliğini yapamadığı gerekçesiyle bize getirildi. Biz yaptığımız klinik muayenelerle hastalığının tanısını ortaya koyduk. Kalın bağırsaklarının bir kısmının şekillenmediğini, gelişmediğini gördük, atresia koli dediğimiz kalın bağırsağın kolon kısmının bazı kısımlarının şekillenmediğini klinik olarak belirledik. Tek bir tedavi seçeneği vardı cerrahi müdahaleyle, operasyonla, organın konumu ve gelişmemiş kısmı normal yerine alınabilecek düzeydeyse normal, alınamayacak bir şekilde daha az şekillenmiş, kısa kalmışsa stoma dediğimiz ya da kolostomi dediğimiz sağ karın duvarının aşağısına doğru yeni bir yapay dışkılama yolu oluşturmak gerekiyordu. Bunu hasta sahibine söyledik. Sahibi buzağıya bakamayacağını, ilgilenemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine bize bıraktı" dedi.
68 KİLOYA ULAŞTI!
Buzağının operasyon haricinde yaşama şansı olmadığını belirten Alkan, "Tek yaşama şansı buzağının operasyonla tedavi edilmesiydi. Kolostomi ya da stoma ameliyatın yapılması gerekliydi. Cerrahi ana bilimin dalında ilgili arkadaşlarla operasyona aldık ameliyat başarılı geçti. Buzağı yaklaşık 3 aydır bizimle burada ve bakım beslemesine devam ediyoruz. Buzağı hastanemize geldiğinde yaklaşık 30 kilo civarındayken şu anda 68 kiloya ulaştı sağlıklı bir şekilde yaşıyor. Dışkılamasını da sağ karın duvarının üst kısmından yapıyor. Biz burada sadece küçük pet hayvanlara bakmıyoruz aynı zamanda egzotik hayvanlara ve büyük hayvan dediğimiz at, sığır, koyun, keçi gibi hayvan türlerine de hizmet veriyoruz” diye konuştu.
-Büşra GÜLTAŞ