Konya’da Kışlık Mesaisi Başladı!

Konya’da Kışlık Mesaisi Başladı!
 Muhabir
Konya’da vatandaşlar geleneksel yöntemlerle hazırlanan kışlık yiyecek alışverişi için semt pazarlarının yolunu tuttu. Yazlık sebzeler, dolaplarda yerini almaya hazırlanıyor. İşte kışlık hazırlık maliyetleri ve detaylar…

Konya’da kışlık hazırlıklarına başlayan vatandaşlar için ürün çeşitliliği ve fiyat araştırması ön planda yer alıyor. Kış hazırlıklarına başlamak isteyen Konyalılar yaz mevsiminin sonlarına yaklaştığımız şu günlerde halk pazarlarına akın ediyor. Mevsim şartlarında yaşanan ürün bolluğu nedeniyle sebze fiyatları vatandaşların yüzünü güldürüyor.

dsc-0599.jpg

Pazar tezgâhlarında salçalık, kurutmalık ve sosluk satışları sürüyor. Kurutmalık sebzelerden patlıcan, kabak, biber ve fasulye yoğun ilgi görürken, turşuluk için salatalık, sarımsak, domates, acur, hırtlak, havuç, karnabahar ve lahana tercih ediliyor. Kahvaltı sofralarından eksik olmayan acı sos içinse sosluk domates ve jalapone biber alışveriş listelerinin başında yer alıyor.

dsc-0564.jpg

TURŞULUK HAZIRLIĞINDA REKOR CİN BİBERDE

Turşuluk hazırlığının Ağustos ayında başlayıp Eylül sonunda bittiğini belirten Ahmet Uysal, ürünlerin Beyşehir’den geldiğini söyledi. Uysal, “Turşuluklar önceden Afyon’dan geliyordu. 2 seneden beri Beyşehir’e ekin işi yapıyoruz. Kendimiz ektirip orada üretiyoruz. Tezgahımızda jalapone biber, sarı biber, boy boy kornişon salatalık, turşuluk domates ve her çeşit turşuluk bulunuyor. Bunların hepsi Beyşehir’de üretiliyor. Ürünleri toplamanın maliyeti 30 TL’yi geçiyor. İşçi günlük 30 kilo topluyor 800 TL yevmiye alıyor. En büyük boy kornişon 10 TL, orta boy kornişon 20 TL, küçük boylar 35-40 TL arasında değişiyor. Sarı cin biber 50 TL, jalapone biber 20-25 TL. Konyalı turşuyu seviyor. Turşuluk hazırlıkları Ağustos ayında başlar Eylül sonunda biter” şeklinde konuştu.

dsc-0554.jpg

KONSERVE YAPMANIN TAM ZAMANI

Kışlık hazırlıklar için en uygun zamanın şu an olduğunu vurgulayan İsmail Yılmaz, “Şimdi tam kışlık sezonu olduğu için satışlar iyi gidiyor. Şu an herkes kışlık yapmaya başladı. Fiyatlarda gayet uygun. Genelde salçalık, sosluk kurutmalık, turşuluk alışverişi yapılıyor. Fiyatlar önceki senelere göre çok çok uygun. Kışlık hazırlık sezonunun tam zamanı bir ay sonra ağırlamaya başlarız 1 buçuk ay sonra da biter. Ürünlerin geneli Konya’dan tedarik ediliyor, salçalık domates ise daha çok Ereğli’den geliyor. Kışlık için genelde pazardan alışveriş yapılıyor. Konserve yapmanın tam zamanı” ifadelerini kullandı.

dsc-0581.jpg

KIŞLIK ALIŞVERİŞİ PAZARDAN YAPILIR

Közleme, kurutma ve buzluk hazırlığı için alışveriş pazardan yapılır diyen Şerbetçi Tarım sahibi Abdullah Bostancı, “Dolma biber, kıl biber, fasulye ve patlıcana ihtiyaç yoğunlukta. Bizim yöremizde Konya bölgesinde genelde kışlık olarak tercih edilen ürünler bunlar. Satışlar ihtiyaç özelinde değişiyor. Patlıcan genelde kurutmalık olarak kullanılırken aynı zamanda hem dolmalık hem de közleme çeşidi olarak kullanılıyor. Sos için genelde Bursa domatesi, kapya biber ve cin biber satıyoruz. Fiyatlar cin biberde 60 TL, patlıcan 30 TL, dolma biber 30 TL, fasulye 25 TL. Kışlık hazırlık için halkın yüzde 80’i pazardan taze sebze alışverişi yapar. Markette iyi ürün bulamazlar. Pazarda seçmece yapabilirler” dedi.

dsc-0575.jpg

Kış aylarında sofraların baş tacı olan yiyecekleri hazırlamak için pazar alışverişine çıkan Emekli Öğretmen Elif Kırkpınar, “Aldıklarımın yarısını derin dondurucuya atacağım yarısını kurutacağım. Birazını da şimdi yemek üzere hazırlayacağım. Pazardan aldıklarımı sağlıklı beslenmek için tüketeceğim. Turşuluk ve kurutmalık sebzeler aldım. Hazırladıklarım kışın soframızı bereketlendirecek” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

dsc-0567.jpg