Konya yüzünü çevreci enerjiye döndü

Konya yüzünü çevreci enerjiye döndü
Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) Yenilenebilir Enerji Müdürü Seyit Mehmet Büyük Konya’da bulunan Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Rüzgar Enerji Santralleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. Büyük, GES’lerde lisanslı ve lisansız üretimin mevzuat olarak

Lisansın piyasada faaliyet göstermek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) tarafından verilen bir izin belgesi olduğunu ifade eden Seyit Mehmet Büyük lisanslı üretim faaliyetinde bulunmanın da genel olarak iki yolu bulunmaktadır dedi. Bunlardan birincisi bu faaliyette bulunmak isteyen tüzel kişiliğin kendi belirlemiş olduğu alanda faaliyet göstermek için Kurum’a başvuruda bulunmasıdır. Burada faaliyette bulunmak istediği üretim türüne göre belirli bir süre ölçüm yapma şartı gibi kriterler bulunmaktadır. Lisanslı üretim faaliyetinde bulunmak için ikinci yöntemin ise devletin belirlemiş olduğu yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerine girmek olduğunu belirten Büyük YEKA kapsamında güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üretimi faaliyetinde bulunulabileceğini belirtti. Lisanslı üretimin tamamen ticari bir faaliyet olması sebebiyle herhangi bir tüketim zorunluluğunun da bulunmadığını ifade etti.

YENİ YÖNETMELİKTE ÖNEMLİ

DEĞİŞİKLİKLER VAR

Lisanssız üretim lisans alma zorunluluğu olmaksızın tüketim tesisatına ilişkin kriterler ile elektrik üretimi yapılabilen bir model olduğunu anlatan Büyük; “ Lisanssız üretimde önceliğin tüketim tesisatlarının enerji ihtiyacının karşılanması ve üretim fazlası elektriğin satışının yapılabilmesidir. Lisanssız üretim tesisi tüketim tesisatın sözleşme gücü kadar kurulabilmekte olup Belediyeler, Sanayi ve tarımsal faaliyetler abone gruplarında istisnai olarak bu üretim tesis sözleşme gücünün iki(2) katına kadar kurulabilmektedir. Geçtiğimiz günlerde çıkan Yönetmelik ile tüketime karşılık üretim fazlası elektriğin satışı, tüketim tesisinin bulunduğu elektrik dağıtım bölgesi sınırları dışında üretim tesisi kurma, çevresel etki değerlendirmesine tabi projeler için süreç değişikliği gibi önemli konularda yeni düzenlemeler getirilmiştir. Lisanssız üretim tüketimi olan müşteriler için hala tercih edilebilir bir durumda” açıklamalarını yaptı. Türkiye’nin yaklaşık 8 saatlik ışınım süresi ile en iyi ışınım şiddetine sahip illerinin başında gelen Konya, bu potansiyeli ile Türkiye’nin güneş enerji üssü olma yolunda ilerliyor.

MERAM EN GÖZDE

BÖLGELERİN BAŞINDA

Konya’nın yenilenebilir enerji yatırımlarında tercih edilen illerin başında geldiğini ifade eden Büyük; “ Meram Elektrik Dağıtım(MEDAŞ) bölgesinde lisanssız elektrik üretimi kapsamında 1650 adet ve 1150 mW güçte santral devreye girmiştir. MEDAŞ bölgesindeki santrallerin kurulu gücü Türkiye’de lisanssız üretimde devreye giren yenilebilir enerji santralleri kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmaktadır. Bu durum il bazlı incelendiğinde Konya’da bulunan tesisler yaklaşık yüzde 8’lik paya sahiplerdir. Konya’nın günlük ışınım süresi ve ışınım şiddeti en yüksek illerden olması sebebiyle de bu tesislerin büyük bir kısmını güneş enerji santralleri oluşturmaktadır” açıklamalarını yaptı.

KONYA GELECEK YILLAR İÇİN

BÜYÜK POTANSİYEL BARINDIRIYOR

Son yıllarda Konya’da rüzgar enerjisi yatırımlarında da ciddi artışların olduğunu açıklayan Büyük; “Rüzgar enerji santrallerinin büyük bir kısmı lisanslı santraller olup iletim seviyesinden bağlı ve TEİAŞ’tan hizmet alan santrallerdir. Bu kapsamda Konya coğrafi konumu ve coğrafi özellikleri ile yenilenebilir enerjideki payını hem güneş hem de rüzgâr enerjisi ile birlikte daha da arttıracaktır” dedi.

KURULUM MALİYETLERİNDE

ARTIŞLAR SÖZ KONUSU

Konumumuz itibariyle kurulum maliyetleri ile ilgili tam bir bilgiye sahip olunmadığını ifade eden Büyük; “Son aylarda yaşanan yoğun talep artışıyla kurulum maliyetlerinde artış olduğu bilgisi gelmektedir. Diğer taraftan 25 kw altında üretim tesisi kurmak isteyen aboneler içinde usul esaslar ile başvuru süreçleri hızlandırılmış, Vergi Kanunu’nda bazı değişiklikler ile bu güçlerde üretim tesisi kurmak isteyenlere bazı muafiyetler getirilmiştir. Ayrıca yeni Yönetmelikte tüketime esas üretim fazlası satış konusunda da 50 kw altındaki Mesken aboneleri hariç tutulmuştur” şeklinde konuştu. •Halil Yılmazer