Konya Türbe Önü Çarşı'sı Esnafı Konuştu! 'Kira Fiyatları Zorluyor'

Konya Türbe Önü Çarşı'sı Esnafı Konuştu! 'Kira Fiyatları Zorluyor'
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte tarihi dokuya uygun bir şekilde yürüttüğü Türbe Önü Çarşısı (Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı) Türkiye’ye örnek olacak tarihi dönüşüm ile tamamlandı. Geçtiğimiz...

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte tarihi dokuya uygun bir şekilde yürüttüğü Türbe Önü Çarşısı (Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı) Türkiye’ye örnek olacak tarihi dönüşüm ile tamamlandı. Geçtiğimiz kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile açılan çarşıda esnaflar yerini almaya başladı. Projeyle bölgede ticaretin, turizmin ve sosyal hayatın canlanacağı dile getirilirken Konya’nın Sesi olarak esnaflarımız ile çarşı değerlendirmesinde bulunduk.

'KİRA FİYATLARI ZORLUYOR'

O bölgede dededen toruna esnaflık yaptıklarını ifade eden Hediyelik Eşya Satış Temsilcisi Seyit Yıldızlar, “Biz burada altmış senedir esnafız. Deden toruna bir esnaflık anlayışımız var. Firmamızda hediyelik eşya üzerine satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Şu an Yeni Türbe Önü Çarşısı’ndan memnun olduğumuz konular var. Bunlardan biri ise eskiye nazaran daha derli toplu ve düzenli bir alana sahip olduk. Bunun yanı sıra çözüm önerisi olarak söylemek istediğim birkaç şey var bunlardan birisi dükkânların önünde korunaklı bir alan bulunmamasıdır. Bu durum güneşten, yağmurdan korunmak için hem misafirlerimiz adına hem de eşyalarımız adına bize zorluk çıkarıyor. Bir diğeri ise kiralar haddinden fazla yüksek. Bu durum biz esnafı zora sokuyor. Belediyemiz her konuda yanımızda oldu bu konuda da biz esnafların yanında olmasını istiyoruz. Birlik ve beraberlik yakalayabilirsek her şeyin daha güzel olacağına inanıyorum. Geçmişe nazaran müşteri sayımız az bunun sebebi de çarşının yeni olmasından kaynaklı. Gelen müşterilerimiz fiziki görüntüsünden çok memnun bu çarşının. İstenilen görüntü yakalanabildi” açıklamalarında bulundu.

'ESKİ HAREKETLİLİĞİN OLMASINI BEKLİYORUZ'

Türbe Önü Çarşısı’nın kira fiyatlarının çok fazla yüksek olduğunu belirten Konya Şekercim Hediyelik Eşya Firma Ortağı Selim Yapılcan, “Yaklaşık iki ay önce Türbe Önü Çarşısı’na geldik. Çarşımızda eski müşterilerimizin buraya alışmasını ve eski hareketliliğin olmasını bekliyoruz. Çarşıda bulunan dükkanların kiraları çok yüksek. Bizim mağazamızın kepenk sorunu yok fakat diğer mağazalardaki esnaf arkadaşlarımızın kepenklerin iç tarafta olması camların korunaksız durumunda kalmasına sebep oldu. Tabi bizler Kapalı Çarşı olsun Eminönü olsun o tarz bir tarihi ticaret dokunun bir an önce yakalanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘ÇARŞIMIZDAN MEMNUNUZ’

Türbe Önü Çarşısı’nda yeni yerinden memnun olduğunu dile getiren Arafa Giyim Sahibi Mevlüt Eken, “Mevlana Çarşı’nda elli üç yıldır bu mesleği yapmaktayım. Yeni Türbe Önü Çarşısı’ndan memnunum. Tek memnun olamadığım nokta ise eskiye nazaran yerlerimizde küçültmeler oldu. Benim eskiden olan 70 metrekarelik yerim 32 metrekareye düşmüş. Bu durum dışında memnun olmadığım bir durumu yok çarşımızın. Fakat görüntü olarak ve tarihi binaları andırması olarak çok beğeniyoruz. Şimdilerde turistlik sezonu açılmadığı ve bayram sezonu olmadığı için satışlarımızda bir farklılık söz konusu değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a buradan teşekkür etmek istiyorum. Üç yıl boyunca bizi çadırda misafir etti. Eski müşterilerimiz yeni mekanımızı daha dizayn açısından güzel bulduklarını ifade ediyorlar. Müşterilerimiz bu durumdan memnun olduğu için bizlerde memnun oluyoruz” dedi. •Gizem Başar

Kaynak:Konya'nın Sesi