Konya Ovası’nda bereketli sezon

Konya Ovası’nda bereketli sezon
Son yıllarda ovada üretim yapan çiftçiler, yeşil mahsul ürünlerindeki çeşitliliği de arttırarak Türkiye’deki üretimin yüzde 20’lik kısmını karşılamaya başladı. Konya’da ayçiçeği ve pancar üreticileri ekim mesaisine başladı.

Son yıllarda ovada üretim yapan çiftçiler, yeşil mahsul ürünlerindeki çeşitliliği de arttırarak Türkiye’deki üretimin yüzde 20’lik kısmını karşılamaya başladı. Konya’da ayçiçeği ve pancar üreticileri ekim mesaisine başladı.

Hasat sezonunda yaklaşık 6 milyon ton tahıl üretimiyle Konya, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda ovada üretim yapan çiftçiler, yeşil mahsul ürünlerindeki çeşitliliği de arttırarak Türkiye’deki üretimin yüzde 20’lik kısmını karşılamaya başladı. Konya’da ayçiçeği ve pancar üreticileri ekim mesaisine başladı.

Üretici umutlu

Son günlerde esen lodos rüzgarının tarlalara zarar verdiğini söyleyen Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, “Yağmur çok faydalı oldu çünkü son günlerde yaşanan soğuklar yeşil bitkilerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yağmurun yağmasıyla bu zarardan kurtulduk çok şükür. Bu yıl çok bereketli geçecek” dedi.

Kanallar dolu su sorunu yok

Bu senenin bereketli ve verimli geçeceğine değinen Çumra Ziraat Odası Başkanı Adem Şen, “Karapınar bölgesine dolu yağdı. Çiftçiler için iyi bir geçiş dönemi olmadı bu durumdan muzdarip oldular. Ama Çumra toprakları bu hususta şanslı döneme girdi. Diğer yıllara nazaran bu sene çok bereketli geçecek inşallah. Kanallardan sular akıyor. Çumra çok iyi yağış aldı. Ben de bir çiftçiyim, tüm Çumra olarak iyi durumdayız” ifadelerini kullandı.

Sarayönü’nde yağışlar iyi

Bu sezonki kar ve yağmur yağışları hakkında Sarayönü ilçe merkezindeki ve mahallerinde bulunan arazilerdeki son durumları değerlendiren Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, “Yağışlar oldukça iyi. Sarayönü bölgesel olarak güzel yağışlar aldı. Tarlalarda kardeşlenmeler tamamlanmış. Arpa ve buğday boy olarak yükseliyor. Havalar serin olduğu için ürünlerde mantar hastalığı görünebiliyor. Burada çiftçilerin kimyasal ilaç kullanmaları gerekiyor. Bu dönemde azotlu gübre kullanmamak lazım. Araziler sık sık ekildiği için ürünlerde bu hastalıkların görünme olasılığı artıyor. Bazı bölgelerimizde ‘Ekin Kambur Böceği’ (Zabrus) zararını tespit ettik. Sonbahar aylarında bitki yapraklarında geçirdikleri kışı, havaların ısınması ile birlikte bitkinin yaprak ve sürgün kısmını yiyerek zarar verirler. Zabrusa karşı en etkin mücadele tohum ilaçlamasıdır. Tohum ilaçlaması bir yıl önce zararlının var olduğu bilen alanlarda tohum mutlaka usulüne uygun şekilde ilaçlandıktan hemen sonra ekilmelidir. Yüzey ilaçlaması ise larva zararının bölgelere göre belirgin bir şekilde görüldüğü geç sonbahar ve erken ilkbahar dönemlerinde yapılmalıdır. Kimyasal mücadelenin yanı sıra kültürel önlemlerde alınmalıdır. Zabrus zararı görülen alanlarda mutlaka ekim nöbeti ve nadas uygulanmalıdır. Çiftçilerimizin arazilerini kontrol ederek zabrus zararıyla karşılaşmaları durumunda yeşil aksam ilaçlaması yapmaları tavsiye ediyorum” açıklamalarını yaptı.