Konya Kaplıcaları Adından Söz Ettriyor
Her geçen yıl farklı sektörlerle büyüyerek gelişen Konya, sağlık sektöründe de ciddi ilerlemeler kaydediyor. Hz. Mevlana’nın tasavvufi düşüncelerini yerinde görmek ve anlamak için yılda milyonlarca yerli ve yabancı turist Konya’nın yolunu tutuyor. Konya, bu kültür turizminin yanına sağlık turizmini de eklemeyi başardı. Şehrin belirli ilçelerinde öne çıkan termal tesisler ve kaplıcalar yılda binlerce yerli ve yabancı turistin hem sağlık hem de tatil için uğrak noktası oldu.
Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan İsmil Termal Tatil Köyü, Seydişehir’de yer alan Seydi Şifa Termal Tesisleri ve dünyaca ünlü Ilgın Kaplıcaları bölgelere her geçen gün daha fazla turist çekiyor. Yılda binlerce kişi hastalıklarının şifalarını bu merkezlerde arıyor, aynı zamanda tatil yapıyor. Konya’da yer alan bu 3 bölgenin bilinirliği arttıkça yurtiçi ve yurtdışından yeni yatırımcılar bölgelerde keşif yapıyor ve yatırım yapmak için somut adımlar atıyor. Konya’nın ilçelerinde bulunan termal tesis ve kaplıcalar Konya’yı Anadolu’nun ve Türkiye’nin en merkezi konumuna doğru sürüklüyor. Afyonkarahisar-Gazlıgöl Kaplıcaları ile rekabet edecek hale gelen Konya Termal Tesis ve Kaplıcaları sağlık turizminden her geçen gün daha fazla pay alıyor.
Seyi Şifa birçok hastalığa iyi geliyor
Termal Tesislerin şehrin istihdamına ve ekonomisine önemli katkı sağladığını ifade eden Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal; “2014 yılından beri sürdürdüğümüz çalışmalarla 1. Jeotermal kuyumuzu 850 metre derinlikte 43 derece sıcak su bulunması ile tamamladık. 2.kuyumuzda ise yapılan sondaj çalışmaları neticesinde; 660 metre derinliğinde, 43oC sıcaklıkta, 60 lt/sn’nin üzerinde debide jeotermal akışkan elde edilmiştir. Ketirağılları bölgesinde 315.000 metrekarelik bir alan belediyemiz bünyesine kazandırıldı. Bu alanda sosyal tesisler ve havuz çalışmalarımız Belediyemiz tarafından hazırlanıp ihalesi yapıldı ve yapımı tamamlanarak hizmete sunuldu. Termal sularımız, içmek içinde kullanılıyor. Bunun yanında birçok hastalığı tedavi edici özelliğe sahip. 43C sıcaklıkla hiçbir işlem uygulanmadan tesislerimize ulaşan şifalı sular, özellikle romatizmal hastalıklar, eklem ağrıları, egzama, depresyona bağlı psikolojik rahatsızlıklar, kronik tekrarlayan ülserler, mide ve İnce bağırsakların fonksiyonel rahatsızlıkları, gut hastalığı, kronik İdrar yolları iltihapları, cilt hastalıkları, sedef hastalığı, bel ve boyun ağrıları gibi hastalıkları tedavi edici özelliğe sahiptir” dedi.
Karatay Belediyesi İsmil Tesisleri Şifa Dağıtıyor
Konya’da termal tesislerin en yeni ve en özelliklerinden biri de Karatay Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan İsmil Termal Tatil Köyü. Karatay Belediyesi’nin 100 milyon liralık yatırımla hizmete açtığı termal tatil köyü, şifalı suyu, saunası, hamamı ve havuzların yanı sıra park ve peyzajıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta 100 bin metrekare alana kurulu tesis, tüm odalarında bulunan termal küvet ile misafirlerine şifalı suya her an erişebilme imkanı sunuyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yaptığı araştırmalarda, eklem ve kas sistemi rahatsızlıkları, romatizma, bel-boyun ağrıları gibi birçok rahatsızlığa fayda sağlayabileceği belirtilen termal suyuyla şifa kaynağı olacak tatil köyü, yetişkinler ve çocuklara özel eğlence mekanlarıyla ziyaretçilerine keyifli bir sağlık tatili vadediyor.
Çok güzel geri dönüşler var
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Karatay Termal Tatil Köyü’ne kısa sürede yoğun ilgi gösterildiğini anlattı. Tatil köyünün spor, sağlık ve yaşam merkezi olarak hizmet vereceğini ifade eden Kılca, şunları söyledi: "500 kişi kapasiteli tesisimizde kongre merkezimiz ve büyük salonlarımız var. Kadın-erkek ayrı havuzları, çocuk ve gençlerin hoşça vakit geçireceği oyun eğlence alanları mevcut. Bir kilometre uzunlukta yürüyüş parkuru, odaların hepsinde termal havuzlar mevcut. Ayrıca odalar yarım mutfak şeklinde tasarlandı. Büyük teveccüh var, geri dönüşler çok güzel. Gelenler olanaklardan çok memnun” dedi. Kılca, tesislerdeki suyun mineralizasyon değerinin oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, yapılan incelemede suyun birçok hastalığa faydalı geldiğinin tespit edildiğini bildirdi.
Konya için yeni bir turizm merkezi oldu
Bel ve boyun ağrısı olanların, ameliyat sonrası sancıları olanların, romatizmal ve cilt hastalıkları bulunanların tesiste şifa bulabileceğini anlatan Kılca, şöyle devam etti:"Spa merkezi, masaj imkanları var. Konya'nın en büyük termal havuzu en büyük jakuzisi de buradadır. Konya için yeni bir turizm merkezi oldu. Buranın marka değeri oluşması için yatırım yaptık. Buralara yatırımcı çekmeyi, yeni istihdam kaynakları oluşturmayı hedefliyoruz. Arazi ve su mevcut. Yatırımcılar gelirse bizlerle görüşebilirler, herkese kapımız açık. Burada yeni bir yaşam alanı ve cazibe merkezi oluşturmanın ilk adımı atıldı. İnşallah ileride burası daha büyük bir marka değerine ulaşacaktır” açıklamalarını yaptı.
Ilgın Kaplıcaları, Dünyanın en önemli 3 kaplıcasından biri
Konya’nın en önemli kaplıca merkezlerinden biriside Ilgın ilçesidir. Ilgın ilçesinde hem belediye tarafından işletilen bir tesis hem de özel otel yatırımları mevcuttur. Ilgın kaplıcaları Dünyanın en önemli 3 kaplıca merkezinden biri olarak bilinir. Ilgın Belediye Başkanı Yalçın Ertaş, kaplıcalarla ilgili; “Kaplıca suyumuz özellikleri bakımından şu anda dünyanın en önemli 3 kaplıcasından biri olarak kabul ediliyor. En önemli özelliği ise 42 derece doğal sıcaklığa sahip olmasıdır. Kaplıca suyu renksiz ve kokusuz olmasından dolayı içilebilir özelliği vardır. Cilt, kadın, göz, egzama, cüzzam, felç, sinir hastalıklarına iyi gelmektedir” dedi.
1236 yılında İlk Türk Hamamı Ilgın’da açılmıştır
Ilgın kaplıcaları çok eski zamandan beri tanınmıştır. Romalılar ve daha sonra da Bizanslılar zamanında kaynaklar üzerinde hamamlar yapılmış olduğu gibi Selçuklular zamanında başşehir Konya'nın değerli bir su şifa kaynağı olmuştur. Selçuklu Sultanları'ndan Alâeddin Keykubat harap olan Bizans hamamları yerine 1236 yılında ilk Türk hamamını Ilgın'da yaptırmıştır. Ilgın Kaplıcaları Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında halkın şifa bulduğu yerdir. Hz. Mevlâna'nın kaplıcalarda kaldığı söylenir. Meşhur Seyyah Evliya Çelebi de çok etkilendiği kaplıcalardan seyahatnamesinde bahsetmeden geçememiştir.
42 derecede renksiz ve kokusuz su ile hastalara şifa oluyor
Kaplıcalar bir hamam değil şifa gücüne sahip yeraltı su kaynağıdır. Esas faktörlerin başında ihtiva ettikleri madenler, minareller, anyon ve katyonlar ile bilhassa radyo aktivite denilen ışın gücüdür. Bu nedenledir ki Ilgın Kaplıcalarının bir çok hastalığı (iç-dış) tedavi ettiği bilinen bir gerçektir. Renksiz ve kokusuz tabii lezzetinde kaplıca suyu 42 derece olup felç, siyatik, trahom, göz ağrıları, cilt hastalıkları, sinir ve yorgunluklar, kadın hastalıkları, romatizma, içilmek suretiyle böbrek taşlarının düşürülmesi için çok faydalıdır. Ilgın kaplıcaları Ilgın Belediyesince işletilmekte olup, 526 yatak kapasite.