KONYA İHRACATI YÜKSELİYOR

KONYA İHRACATI YÜKSELİYOR
Türkiye'nin son 10 yılda ihracatını en fazla yükselten şehirlerin başında gelen Konya ihracatını yükseltmeye devam ediyor.

Konya Temmuz ayı ihracat rakamı 239 milyon 677 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Konya, Cumhuriyet tarihi rekorunu geçtiğimiz ay yaptığı 279 milyon 161 bin dolarla kırmıştı. Konya’nın 7 aylık toplam ihracat rakamı ise 1 milyar 849 milyon 80 bin dolar oldu. Konya bu sayıyla 7 aylık ihracat rakamında yeniden bir rekora da imza atmış oldu.

YENİ BİR REKOR

Ulaşılan ihracat rakamlarını Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk değerlendirdi. İhracat verilerini paylaşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, "Konya sanayisi Konya %14,3 artışla 239,6 milyon dolar ihracat yaptı. İlk 7 ayda Konya'nın ihracatı %10,2 artarak 1,849 milyar dolar olurken son 12 ayda ise 3,169 milyar dolara ulaştı. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici, ihracatçı ve dış ticaretçilerimizi kutluyorum" dedi.

POTANSİYELİMİZ İLE

DAHA YUKARIYA ÇIKABİLİRİZ

Konya'nın mevcut ekonomik yapısını değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk; "Konya olarak Türkiye ekonomisine pozitif yönde destek vermeye devam ediyoruz. Sanayicilerimizin onlarca farklı sektörlerde üretimini yaptığı binlerce farklı çeşit ürünleri yüzlerce ülkeye ihraç ediyor. Üretim, Ar-Ge ve ihracat eksininde gelişmeye ve artmaya devam eden Konya ekonomisi barındırdığı potansiyel ile mevcut ihracat rakamlarını en kısa zamanda iki, üç katına çıkartacaktır" açıklamalarını yaptı.

TÜRKİYE İHRACATINDAKİ

PAYIMIZ %1,45

Konya’nın, Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında katkı sağlayan şehirlerinde biri olduğunu ifade eden Selçuk Öztürk; “İhracatıyla, istihdamıyla, milli gelire katkısıyla Konya; tüm kurumları ile işbirliği içinde ülkemizin ekonomik hedeflerine ulaşmasında katkı sağlamak için inanç ve kararlılıkla çalışmaya devam etmektedir. Konya olarak 2001 yılında binde 3 olan Türkiye ihracatından aldığımız payı, 2022’de yüzde 1,45’e çıkarmayı başardık. 2001 yılında sadece 100 milyon dolar ihracat yapan şehrimiz bugün ihracatını 3 milyar dolar seviyesine çıkartmıştır.  Hedefimiz Konya’nın Türkiye ihracatından yüzde 3 pay alan ilk 10 ihracatçı şehir arasında yer alan bir konuma gelmesidir.  Diğer önemli bir veri de Türkiye ekonomisine dış ticaret fazlasıyla şehrimizin verdiği katkıdır” dedi.

DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN

6. İL KONUMUNDAYIZ

Konya’nın 2021 yılında en fazla dış ticaret fazlası veren 6. il konumunda olduğunu ifade eden Öztürk; “Şehrimizin 2021 yılı dış ticaret hacmi 4.2 milyar dolardır. Konya’nın dış ticaret fazlası yaklaşık 1,75 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Şehrimizin ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 241’dir.  Dış ticaret gerçekleştirdiğimiz 198 ülke ve bölge içerisinde 171 ülkede ihracat fazlası vermektedir. Konya 2021 yılında en fazla dış ticaret fazlası veren 6. il konumundadır. Yıllara göre ihracatçı sayılarımıza baktığımızda ise ciddi manada bir artış göstermektedir. Geçen yıl ihracatçı sayımız bir önceki yıla oranla  % 12 artarak 2.989’a yükselmiştir. Bu rakama göre en fazla ihracatçı firma bulunduran iller arasında 6. sıradayız.  Bu rakamlarda da görüldüğü gibi küresel bir ticaret merkezi olan Konya; Türkiye’nin ihracata dayalı ekonomik büyümesinin devamlılığı için en büyük katkıyı veren şehirler arasında yer almaktadır” açıklamalarını yaptı. •Halil Yılmazer