KONYA ESNAFI CANLANDI

KONYA ESNAFI CANLANDI
Yaz tatillerini Konya’da geçirmek için memleketlerine gelen gurbetçiler ve 5. İslami Dayanışma Oyunları için Konya’ya gelen kafileler sayesinde esnaf bereketli günler geçiriyor

Yaz tatillerini Konya’da geçirmek için Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Konya’ya gelen gurbetçiler ve 5. İslami Dayanışma Oyunları için Konya’ya gelen heyet ve kafileler Konya genelinde esnafın bereketli günler geçirmesine vesile oluyor. Özellikle Tarihi Bedesten Çarşısı, Mevlana çevresi, Sille, Akyokuş gibi merkezlerdeki kafe, restourant ve alışveriş dükkanları dolup taşıyor.

BEREKETLİ YAZ SEZONU

Çok bereketli alışveriş sezonu geçirdiklerini dile getiren Teknur Giyim Sahibi Seyfettin Demirkol, “Gurbetçi vatandaşlarımız ve oyunlar için gelenler alışverişleri ile Konya’mızı canlandırdılar. İnşallah kıymetlerini biliriz. Yerli halkımızın ve gurbetçinin yaptığı alışverişin arasındaki fark, gurbetçiler alışveriş yapmaya geldiğinde en az üç senelik alışveriş yapıyor. On adet kıyafeti gurbetçi alıyorsa tek parçayı yerli vatandaşımız alıyor.  Arasındaki fark çok açık. Bunun sebebi bence gurbetçinin parasını Türkiye’ye bırakma isteğidir. Bakıldığında bu mallardan yurtdışında da var ama gurbetçiler ülkesine sahip çıkıyor” şeklinde konuştu.

TESETTÜR KIYAFETLERİN

BURADAN ALIYORLAR

Avrupa’da tesettür kıyafet bulmakta zorluk çeken vatandaşların memleketlerinden alışveriş yaptıklarını belirten Rota Giyim’in Sahibi Ferhat Yaşar, “Gurbetçilerin ülkemize gelmelerinden çok memnunuz. Bu durumdan şikayetçi olan yoktur. Avrupa’dan gelen vatandaşlarımız sayesinde piyasa biraz daha canlanıyor. Yaşadıkları ülkelerde tesettür kıyafetleri olmadığı için tercihi bizden yana kullanıyorlar. Türkiye’ye talep bu yüzden de artıyor. Bu durumda işlerimiz gayet iyi ilerliyor. Yerli halkımız ve gurbetçilerimizin yaptıkları alışverişleri kıyasladığımda değişen bir şey yok. Bizim sektörde ikisinin de satış potansiyeli aynı” ifadelerini kullandı.

FİYATLARA ZAM YOK

Bu dönemde fiyatlara ekstra bir zam yapmadıklarını belirten Sami Bey, “Satışlarda özellikle zam yapmadığımızı bilmelerini istiyoruz. Herkes pazarlık yapmak ister. Bu satış rakamları bizlerin elinde olan bir şey değil. Türkiye’nin ekonomik durumu belli. Rakamlar sürekli oynuyor. Bizler bu durumun arkasına yetişemiyoruz. Turistler geldiği zaman ona tişörtün fiyatının 150 lira olduğunu söylediğimizde onlara farklı geliyor. Ama yaşadıkları ülkelerde bir atlete 150 liraya eş değer ödeme yapabiliyorlar. Bizlere güvensinler. Onlar geldiği zaman bizlerin işlerinde illaki hareketlilik oluyor. Şimdi de bu oyunlar sayesinde şehrimiz doldu taştı. Bu sebeple Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ediyoruz” dedi.

ESKİSİ GİBİ PARA HARCAMIYORLAR

Türkiye’de olan enflasyonun Avrupa ülkelerinde de olduğunu düşünen ve bunun da turistlere yansıdığını dile getiren Servet Giyim Sahibi Servet Örücü, “Turistlerin gelmesiyle birlikte işlerimizin yoğunluğu baya bir yükseldi. Türkiye’de olan kriz gibi Avrupa’da da aynı kriz var. O yüzden turistler para konusunda daha dikkatliler. Daha tutumlu ve az para harcamanın yollarını arıyorlar” ifadelerini kullandı.

Konya İslami Dayanışma Oyunları’nın esnafa ve tüm Konya’ya çok iyi geldiğini ve daha oyunlar süresince de bunun artacağını dile getiren Yusuf Avcı, “Mesela biz olalım diğer esnaf arkadaşlarımız olsun hepimizin işleri açıldı. Sille’ye gidiyorsunuz hep turist. Özellikle akşamları ciddi bir yoğunluk oluyor. Daha da artacak. Bu oyunlar Konya esnafını ve otellerimizi doldu taşırdı. Hepimiz çok mutluyuz” şeklinde konuştu.    

DÖVİZ BÜROLARINDA KUYRUK

Öte yandan Konya’da ki döviz bürolarında yoğunluk yaşanmaya devam ediyor. Çarşı esnafının yüzü gülerken, döviz büroları da bundan geri kalmadı. Turistler yaşadıkları ülkelerden getirdikleri dövizler ile burada ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı dövizlerini Türk Lirasına çevirdiler. •Gizem Başar