İNDİRİM STOKÇULUĞA DÖNÜŞMEMELİ

İNDİRİM STOKÇULUĞA DÖNÜŞMEMELİ
Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde 30’un üzerinde temel tüketim ürününde 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü itibarıyla indirimli fiyat uygulamasına geçildi. İndirimle birlikte reyonlarda boşaldı. Uzmanlar indirimin stokçuluğa çevrilmemesi hususunda vatandaş

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile enflasyonla mücadele kapsamında temel tüketim ve et ürünlerinde kapsamlı bir indirim kampanyası 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü başlatıldı. Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde indirim sonrası marketlerde oluşan izdihamın ardından raflardaki ürünler saatler içerisinde tükendi.

BELİRLİ ÜRÜNLERDE

SATIŞ SINIRLAMASI

Tarım Kredi Kooperatif Market indirim uygulanan ürünler: makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ayçiçek yağı, zeytinyağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezi. Tarım Kredi Kooperatif Market Şefikcan Şubesi’nde, indirim sonucu ilk günden rafların boşaltıldığı görüldü. Yumurta, makarna, yağ ve sucuk ürünlerinde stok kalmadı. Kooperatif Market’te bazı ürünlere satış sınırlaması getirildi. Satış görevlisi un, şeker, yağ ve salçada satışının bir adet olduğu uyarısını yaptı.

STOKÇULUK YAPILMAMALI

Stokçuluk yaparak diğer insanların hakkına girilmemesi gerektiğini belirten Esnaf Selma Kalkan, “Bende burada esnafım ihtiyaçlarımı Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinden karşılıyorum. Bugün buraya sebze ve makarna almaya markete geldim ama fazla kalabalık var. İnsanlar indirim sebebi ile ihtiyaç fazlası gıda aldıklarını görüyorum. Raflar boş. Pandemi sürecinde değiliz. Sokağa çıkma kısıtlamaları yok bu yüzden ürün stoklamayı doğru bulmuyorum. Gıda ürünlerinin son kullanma tarihi denen gerçeğini unutarak halkımız alışveriş yapıyor. Yapılan indirimler güzel fakat bunu yanlış şekilde kullanmamalıyız. Bu indirimler her kesim için o yüzden ihtiyacı olan kişi indirimli üründen alma hakkını stokçuluk yaparak engellememeliyiz. Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin her mahalleye yapılmasını talep ediyorum. Böyle indirimler uygulanıp devam edecekse marketlere erişimimiz kolay olmalıdır. Devlet herkesi düşünerek böyle bir indirim başlattı. Bunu diğer insanların hakkına girerek kötüye kullanmayalım. İhtiyacımızdan fazlası başkasının hakkına girmektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ YALNIZ

KENDİNİ DÜŞÜNMEMELİ

Yapılan indirim sonucu diğer zincir marketlerinde harekete geçeceğin altını çizen Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde olan indirim diğer zincir marketleri de harekete geçirecektir. Bunun sebebi ise halk bir yana harekete geçtiğinden kaynaklı zincir marketlerde müşterilerini kaybetmek istemeyeceklerdir. Bunun her yerde olacağını düşünmüyorum. Bu hareketlilik konumsal yani Tarım Kredi Kooperatif Marketleri çevresinde olabilir. Bu sebeple Tarım Kredi Kooperatif Marketleri vatandaşa daha uygun ve kaliteli ürün satabilmek için şubelerini arttırmalıdır. Tüketici uygun fiyatlı ürünü gördükten sonra stokçuluk yapması yanlıştır. Yaklaşık 20 yıla yakın bir kuruluşuz. Bu konuda özellikle ramazan aylarında gıda fiyatlarının artması sebepleri ile benzer durumlar ortaya çıkıyor. İnsanlar bu gibi durumlarda bu tarz davranışlar sergileyebiliyor. Gıda ürünlerinin sevkiyat, lojistik gibi birçok sorunları var. Örneğin, günde bir kasa satılacaksa ürün ona göre sevkiyatı vs. hazırlanıyor. Sizler o kasanın tamamını alırsanız sizden sonra ihtiyacı olacak insana da zorluk çıkıyor bu durumda. Her apartmanın altında her mahallede artık birer market varken insanların aylık alışverişe yapması çok anlamsız hale gelmeye başladı. Ürün sezonluk olurda ona göre kışlık vs. hazırlamak için alıyorsanız bu stokçuluğa girmez. Fiyatı düştü diye yağda, şekerde birçok üründe bu stokçuluğa şahit olduk. Arzın üzerinde bir gıda talebi olunca raflarda ürün kalmıyor. Vatandaş kendi ayağına burada sıkmış oluyor. İnsanlar stokçuluk yapmak için toptan aldıkları ürüne başkalar ulaşamadıkları zaman indirimin olmadığını bunun bir kandırmaca olduğunu düşünmelerine sebep oluyor. Toplum olarak kendimizden sonra gelecek vatandaşı da düşünmek zorundayız. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ sözünü unutmadan hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

MÜSLÜMAN AÇGÖZLÜ OLMAZ

Stokçuluk durumunu İslam’ın hoş karşılamadığının altını çizen Doç. Dr. Abdullah Acar, “İnsanların ihtiyaçları dışında mal biriktirmesi durumu İslamiyet’te hoş karşılanacak bir şey değildir. Bu durum kul hakkına girmeye sebeptir. Özellikle bu durum Avrupa ve Amerika’da daha fazladır. Bu insanlar dünya zevkini ön planda tuttukları, yarına çıkmaya garantisi yokken bile bir senelik tuvalet kâğıdı ihtiyacını karşıladıkları için alışveriş ürünlerinde stokçuluk yaptıklarına şahit oluyoruz. Bu durumun biraz da inanç zayıflığı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Allah’ın rızık verici olduğunu unutmadan hayatımıza yön vermeliyiz. Bir insan markette olan 20 kg pirinci ihtiyacı dışında sırf evinde olsun diye alması geriden gelen insanın ihtiyacını bile karşılamasına engel olur. Bu duruma direkt olarak haram diyemeyiz ama kul hakkı olduğunu unutmadan hareket etmeliyiz. Bu davranış insanların inanç konusunda eksiklikleri olduğunu gösteriyor. İslam bu şekilde bencilce olan düşünceyi hoş karşılamıyor” dedi. •Gizem Başar