İlaçta iskonto krizi

İlaçta iskonto krizi
Geri ödeme listesindeki ilaçlardan SGK’nın istediği iskontoyu bazı ilaç firmalarının karşılamaması krize sebep oldu. Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, “Hastalarımızın ilaca erişemeyeceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Gülşen Çopur

Kronik hastalığı olan hastalar uzun bir süredir ilaçlarını temin etme konusunda sorunlar yaşıyor. Bazı ilaç firmaları ilaçlarda uyguladıkları kamu kurum iskontosunu yani indirimi keyfi olarak kaldırdı. Arada oluşan fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalarda da mağduriyet oluştu. Bin liraya varan bu fiyat farkını ödeyemeyen hastalar için endişe duyduklarını ifade eden eczacılar ise hastalarla kendilerini karşı karşıya getiren bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyor. Geri ödeme listesindeki ilaçlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaç firmalarından istediği iskontoyu bazı ilaç firmalarının uygulamamasına eczacılar sert tepki gösterdi. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Konya Eczacılar Odası Başkanı Ahmet Hakan Koru, sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istediklerini belirtti. Koru, “SGK geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmasını istiyor. İlaç firmaları da bu iskonto oranlarını uygulayarak işlem yapmaya devam ediyordu. Fakat son dönemde bazı ilaç firmaları SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçti. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturası, maalesef aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıkıyor” diye konuştu.

Hastalar için ağır yük

Bu konunun defalarca gündeme geldiğini ve sorunun bir türlü çözüme kavuşturalamadığını belirten Koru, “Kronik hastalıklarda kullanılan çok sayıda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan bazı ilaç firmaları, şimdi de hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarında halk sağlığını tehdit eden bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan ettiler. Bu durum gerçekten çok büyük sorunlara yol açabilecek bir durum. Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık bin liraları bulacak fiyat farkları çıkacak. Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir. Bunu ödeyemeyecek durumda olan birçok hastamız için mağduriyet söz konusu. Hastalarımızın ilaçlara erişememesinden endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Eczacı ile hastaları karşı karşıya getiriyor

Vatandaşın bu durumun farkında olmadığını ve sorunun direkt olarak eczacı ile hastayı karşı karşıya getirdiğini ifade eden Koru, eczacılar olarak üzüntü duyduklarını ifade etti. Koru, “İnsan sağlığını her türlü koşuldan üstün tutan bir mesleğin temsilcileri olarak, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu sorunun devamı halinde, hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyuyoruz. Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getiriyor. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir. Sorun giderilinceye kadar bu konunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.