Her İşleminizde Fintech var

Her İşleminizde Fintech var
Teknolojinin insan hayatını hızlıca kapsamasıyla birlikte finans alanına da dünyanın hemen her yerinde bir yenilik getiriliyor.Bu yeniliği elimizdeki uygulamalarla kullanmakta olduğumuzu bilmesekte bambaşka yenilikler getiren fintech hayatımızı kaplayacak

Son yıllarda tüm dünyayı ilgilendiren yeni finansal teknoloji alanı insanları kendine doğru hem çekiyor hem de korkutuyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken vermiş olduğu cevaplarla kafalarda oluşan karışıklıklara netlik kazandırdı.

FİNTECH ZATEN KULLANILIYOR

“Fintech, finansal alanda teknolojinin kullanımıyla ilgili tüm süreçleri kapsayan genel bir kavram” diyen Çıbıkdiken, “Geleneksel finansal araçların içerisinde daha önce bilgisayarlar yokken yapılan pek çok süreç bilgisayarlarla beraber bu dünyaya doğru taşınmış oldu, daha sonra da bu dünyanın kendi ürünleri ve hizmetleri halk içerisinde kullanılan dijitalleştikçe bu finansal teknoloji de konsepti daha da geliştirmiş oldu. Borsa konusunu ele alırsak borsalarda önceden aracı kurumlar vardı. Bu aracı kurumlar telefonla müşterilerden taleplerini toplardı onları borsaya iletirdi. Borsa da bu talepleri değerlendirir insanların hisse senetlerini adreslerine gönderir ve süreç tamamlanırdı ama dijital bir şekilde bilgisayar ortamına geçtikten sonra artık aracı kurumlara gerek kalmadan insanlar kendileri o platforma erişerek o platform üzerinden doğrudan doğruya hisse senetlerini alabilir ve anında satabilir hale geldi. Şimdi onu yapabilmesi için de bunu bilinçli biçimde yapabilmek, hangi hisse senedinde ne tür bir beklentisi var bunları görebilmek için de bu sefer bunları analiz edebilen bu konularla ilgili bilgileri alabileceği yazılımlara ihtiyaç oldu. Bu yazılımlar da üretildikçe fintech dediğimiz konu böylece daha da genişlemiş oldu. Finansal her türlü konuyu bir yazılım aracıyla yönetmek onlara erişim sağlamak şu anda artık finansal teknoloji kısaltması olan fintech olarak günümüzde kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

KREDİ KARTINIZ BİR FİNTECH

Kullanmakta olduğumuz kredi kartları, post cihazları, mobil uygulamalar ve atm gibi yazılım aracılığıyla yönetilen uygulamaların birer fintech olduğunu ifade eden Çıbıkdiken, “Kredi kartları da finansal teknoloji ürünü, bankaya başvurmaya gerek kalmadan kendi kredinizi üretebildiğiniz bir dünya. Bu mobile taşındığında daha farklı oluyor şu anda bankaların mobil uygulamaları çok daha gelişti. Bunun nedeni de ihtiyaçlara göre müşteriyi kaybetmeme adına kendi içerisinde tutabilme adına çeşitli hizmetleri onlara sundukça veya onlara bonuslar verdikçe bu teknolojiyi kullanmalarına imkân sağlıyor. Bu kullanım arttıkça da finans dünyasındaki bu finansal teknoloji ürünleri daha da çeşitlenecek” dedi.

İSLAM EKONOMİSİNDE FİNANSAL TEKNOLOJİLER KULLANILIYOR

Üniversitenin İslami Ekonomisi Bölümünde de ders veren Çıbıkdiken,” Üniversitemizde İslami Ekonomisi Bölümü var. Bu bölüm ticari hayatımızın bize dokunan kısmında islam dininin gereğine uygun şekilde nasıl orada bu işler yapılır. Bir kredi sistemi paraya finansa ihtiyacı olan bir şirkete nasıl finansman sağlanır. İslâmî konsepte uygun şekilde, islam dininin getirdiği ekonomik konsepte uygun şekilde sigorta sistemine nasıl dizayn edilebilir, alışveriş borçlarına nasıl dizayn edilebilir bu konular tartışılıyor bunlar tabi yeni konular. 1976 yılında Arabistan'da tüm islami finansla ilgili kongre yapılıyor ve orada tüm konular masaya yatırılıyor. Orada faiz nedir, faizin hangi uygulamaları nasıl yasaklanır, hangi borç alma şekilleri oluşabilir, bankacılık nasıl dizayn edilebilir vs. gibi bütün konseptleri masaya yatırıyorlar. Ondan sonra bu islami finansal konular tabi günümüzde teknolojinin gelişmesiyle de islami fintech değil de islam finansı ekonomisi kavramı bunun üstüne oturuyor. Finansal teknolojiyi kullandığınızda zaten kullanmış oluyorsunuz. Önemli olan kurallar belirlemek o kuralların belirlenmesi sürecine baktığımızda da ilerliyor çok çeşitli hayatımıza da girmiş olan işte kalkınma bankası dediğimiz tarzda şeyler var bu konsept daha da ilerler diye düşünüyorum. Faizsiz sistemlerin oluştuğu ev alma araba alma sistemleri var. Bunlar yaygınlaşacak buna da teknoloji girdiği zaman bunun adı fintech olacak. Bu nedenle İslami Fintech diye bir konsept yerine İslam Ekonomisinde Finansal Teknolojiler yeteri kadar kullanılıyor mu diye sorsak belki evet kullanılıyor. Bankalar hizmetlerini sunuyorlar uygulamalarını tanıtıyorlar daha da gelişeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Betül Akçadaşoğlu