Geleceği aydınlatan merkezlerin yardıma ihtiyacı var
Konya Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Dernek Başkanı Embiya Güler, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin durumunu ve çözüm bekleyen sorunlarını dile getirdiği basın toplantısı düzenledi. Programa dernek üyeleri Ali Eker, Serdar Sarı ve basın mensupları katıldı. Güler, bu merkezlerin bugüne kadar özel gereksinimli bireylerin hayatında büyük bir fark yarattığını belirterek, sürdürülebilir hizmet için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi. Güler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın insani ve vicdani duyarlılığıyla engelliler için devrim niteliğinde adımlar attığını ifade ederek 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 2010’daki anayasa değişikliğiyle engellilere yönelik hizmetlerin kapsamının genişletildiğini belirtti.
“ALDIĞI EĞİTİMLERLE BİRÇOK ÖZEL BİREY TOPLUMDA KABUL GÖRDÜ”
Başkan Güler, bu düzenlemelerin somut yansımalarının özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görüldüğünü kaydetti. Güler, “2005 yılı öncesinde sadece 35 bin özel gereksinimli birey eğitim hizmeti alabilirken, bugün bu sayı 539 bine ulaştı. 81 ilde faaliyet gösteren 3.294 özel eğitim kurumu, 57 bin 500 nitelikli uzman personeliyle dünyaya örnek bir model sunuyor. Aldığı eğitimler sayesinde birçok özel gereksinimli birey, akranlarıyla arasındaki farkı kapatarak sosyal çevresinde kabul gördü, bağımsız yaşam becerileri kazandı ve mesleki anlamda gelişim göstererek topluma daha güçlü bir şekilde katılım sağladı” diye konuştu.
“MALİYETLER SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI”
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin mevcut hizmetlerini sürdürebilmesi için çözüm bekleyen bazı konulara dikkat çeken Embiya Güler, mevcut sistemde bireysel eğitimin 8 saatle sınırlı olduğundan yakındı. Güler, “Ancak özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda bu seansların artırılması gerekiyor. Merkezlerde görev yapan personelin ücretlerinin diğer kamu ve özel sektör çalışanlarıyla aynı seviyeye getirilmesi gerektiğini de vurgulayan Güler, “Nitelikli hizmet ancak personelin hak ettiği değeri görmesiyle mümkün olur. Ayrıca destek eğitim ücretlerinin ekonomik göstergelere göre düzenlenmesi gerekiyor. 2006’da özel eğitim için ödenen ücret asgari ücretle eş değerken, bugün asgari ücretin dörtte biri seviyesine düşmüş durumda. Artan kira, personel giderleri ve ücretsiz öğrenci taşıma hizmeti gibi maliyetler sürdürülebilir olmaktan çıktı” ifadelerine yer verdi.
“CUMHURBAŞKANIMIZDAN BU KONUDA DESTEK BEKLİYORUZ”
Güler, özellikle 0-8 yaş aralığındaki özel gereksinimli çocuklar başta olmak üzere, bireysel ve grup eğitim seans ücretlerinin artırılması gerektiğini belirterek, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen hizmetlerin sürdürülebilirliği için, 8 saat bireysel ve 4 saat grup eğitimi seans ücretlerinin, KDV hariç olmak üzere net asgari ücretin yüzde 50’si olarak belirlenmesini talep etti. Güler, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuda destek bekliyoruz” diyerek çağrıda bulundu. TUBA KAYA
Kaynak:Konya'nın Sesi