Gastrofest rekor kırdı

Gastrofest rekor kırdı
Bu yıl ikincisi düzenlenen Konya Gastrofest’e geçen yıla oranla yerli ve yabancı turistlerin daha yoğun katılımı oldu.

Henüz ikinci gününde 200 bini aşan ziyaretçisiyle rekora doğru giden Konya Gastrofest hem halkın hem de Sanat Sokağı’ndaki esnafın devamını beklediği bir festival oldu.

200 bini geçtik

Festival boyunca alana uğrayan ve halkla sohbet eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Gastrofest ikinci yıl bu yıl geçen yıl 300 bin civarında katılım vardı. Bu yıl ikinci günde 200 bini geçtik bir rekora doğru gidiyor. Bu yıl konseptimiz Tuz Konsepti tuz şu manada önemli; Ateşbaz Veli hazretlerinin ve Mevlana’nın Ateşbaz ile ilgili duasından dolayı bizim için önemli bundan dolayı bu seneki konseptimiz tuz, dolayısıyla burada da mesela tuz heykelleri yaptık arka tarafa bizim buradaki asıl hedefimiz Konya mutfağının gastronomisinin özellikle Ateşbaz Veli hazretlerini ön plana çıkartmak çünkü dünyada adına türbe yapılmış tek aşçı Ateşbaz Veli hazretleri kendisi Mevlana hazretlerinin baş aşçısı,  ikincisini düzenliyoruz ama bundan sonraki hedefimiz bunu tüm Türkiye'de hatta tüm dünyada Ateşbaz Veli hazretleri ile birlikte Konya'nın hem karnı doyuran hem ruhu doyuran hem manevi havasını etkileyen yemek kültürünü tanıtmak. Burada bir hedefimiz daha var o da şu Konya mutfağı sıfır atık bir mutfaktır. Her ürünün geri dönüşmesini istiyoruz dolayısıyla geçmişte Konya’da bu tarz yapılmış yemekleri ön plana çıkartıp hem restorantların hem evlerin dikkatine daha çok sunmak istiyoruz inşallah seneye daha güzelini yaparız diye düşünüyorum.

Böyle bir festival görmemiştim

Etliekmeği çok seven Sudanlı vatandaş Mahmut Muntasim, “Yaklaşık bir yıldır Konya’dayım doktora yapmak için geldim. Türkiye’ye geldiğimden beri gerçekten böyle bir festival görmemiştim çok memnunum çok eğlendik lezzetli yemekler yedik. Gerçekten mükemmel çok lezzetli söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bir de çok sosyal bir şehir çok sevdim sadece kışın çok soğuk ama Konya’da en çok sevdiğim şey etliekmeği” dedi.

Her yıl olsa güzel olur

Festivale ilk defa gelen Mehmet Demirci, “Gastrofest Konya’mız için gerekli bir şey her yıl olsa güzel olur devamının olmasını isteriz. Bugün ilk defa geliyorum arkadaşlarla birlikte balık ekmek yedik fiyatlar uygun ailemi de getireceğim” dedi.

Dışarıya göre fiyatlar makul

Festivaldeki fiyatları uygun bulan Ahmet Koyuncuoğlu, “Festival genel olarak fiyat performans olarak gayet güzel ama çok festivali havası yansıtan bir yer olmamış ama onun haricinde gerçekten herkesin iç içe olabileceği bir ortam olduğunu düşünüyorum. Geleli bir iki saat oldu keyifliydi gezdik dolaştık güzeldi ilk defa geliyorum. Genel olarak dışarıya göre fiyatlar makul” dedi.

Kadınhanı'nın pidesini aldım

Farklı illerin de mutfağının olması gerektiğini söyleyen Hanifi Şentürk, “Akşehirliyım burayı gezmeye geldim çok kalabalık. Çeşitli illerin yöresel bir şeyleri yok. Ben Kadınhanı’nın meşhur tahinli pidesini aldım başka bir şey alamadım. Yöresel pek bir şey yok mesela Çorum’un meşhur bir şeyi olsaydı daha güzel olabilirdi” dedi.

Başka illerin de mutfakları olabilirdi

Festivale arkadaşlarıyla gelen Burak Büyükekmekçi, “ Biz arkadaşlarla saat 18.00 civarı geldik. Kebap ve köfte yedik fiyatlar gayet uygun birazdan tatlı yiyeceğiz. Yemekler güzeldi ama keşke başka illerin mutfakları da olsaydı güzel olurdu. Buralı olduğumuz için buradaki şeyleri az çok biliyoruz ama farklı lezzetler de olsaydı güzel olurdu” dedi.

Konya mutfağının tamamını göremedim

“Birçok stanttan birçok şeyin tadına baktım gayet güzel” diyen Selim Avcan, “Bazı stantlarda festivale göre nadir de olsa yüksek fiyatlar var onun harici fiyatlar uygun. Konya mutfağının tamamını göremedim veya güzel sergilenemedi, örneğin Konya’mızın en güzel lezzetlerinden bir tanesi Fırın Kebabı ama onu sergileyen hiç kimseyi göremedim. Fırın Kebabıyla alakalı firma da göremedim onu görmemişken başka bir stantta adam Sivas Köftecisi diye bağırıyordu. Yemek konusunda kısır kalınmış Konya’nın belli başlı dört beş firması katılmış sadece bu daha genişletilmiş parkı daha fazla kullanılarak daha farklı çeşitler olabilirdi” dedi.

Birlik bilinci oluşuyor

Festival boyunca katılacağını söyleyen Ahmet Nazlıtepe, “Festivale kurulduğundan beri her akşam geliyorum. Yöresel yiyeceklerin olması temiz olması hijyenik olması gayet güzel ve piyasaya göre de fiyatları uygun yani mesela şu anda ben saç böreği yiyorum kaç lira 15 lira dışarıda da yemiştim aynı peynirle 38 liraya yemiştim. Eksik olan lezzetler var fırın kebabı yok mesela Konya’nın saç arası tatlısı da meşhur o da yoktu görmedim. Güzel bir hizmet fiyatlar uygun temiz hijyenik onun dışında başka iller de olsaydı güzel olurdu ama kanaatimce davet edilmişlerdir fakat gelmemişlerdir çünkü Konya dışında farklı bir iki mutfak gördüm. Farklı lezzetlerin bir arada olmasıyla bir birlik bilinci oluşuyor. Özellikle de böyle ekonomik krizin olduğu dönemde bir kaynaşma olması iyi bu hizmeti veren belediyeye teşekkür ediyoruz” dedi.

Gastrofest'in yüzde yüz katkısı oldu

Festivalden memnun kalan Sanat Sokağı esnafı Emine Çevik, “Yaklaşık dört yıldır buradayım. İğne oyası ustası olarak geldim. Gastrofest’in bize yüzde yüz katkısı oldu her hafta olsa her hafta isteriz. Geçen sene de yoğundu ama bu sene yoğunluk daha çok çünkü artık gün geçtikçe daha çok tanınıyoruz Konya halkı tarafından ve bu sene dışarıdan gelen ziyaretçi de çok aldık. Uğur başkanımızın buraya çok büyük katkısı oldu özellikle ona teşekkür ederiz emeği geçen kim varsa sağ olsunlar” şeklinde konuştu.

İnsanlar sanat sokağını görmüş oldu

Sanat Sokağı esnafı Ayşe Kıyak, “İlk açıldığı günden beri 5 yıldır buradayım. Doğal taş tasarım yapıyorum. Her zaman kalabalığım müşterim oluyor Festivalin katkısı geçen insanların hepsinin ziyaretime gelmesi, çay kahve içmemiz sohbet muhabbetimiz tazelenmesi yenilenmesi oldu henüz kasaya bakmadım. Bu yıl festivalin katkısı geçen yıldan daha fazla oldu en önemlisi insanlarımızın bu sanat sokağını görmüş olması bilmiş tanımış olması” dedi.