Dünyayı Buluşturan ‘Vuslat Gecesi’ne Yoğun Talep!

Dünyayı Buluşturan ‘Vuslat Gecesi’ne Yoğun Talep!
 Muhabir
Kültür ve inanç turizminin önde gelen şehirleri arasında yer alan Konya, Şeb-i Arus Törenlerinde ziyaretçilerine sunduğu konaklama alternatifleriyle ön plana çıkıyor. Özkaymak Park Otel İşletme Müdürü Aykut Koç, otellerde yaşanan yoğunluğu değerlendirdi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 751'nci yılında düzenlenen ve Türkiye'deki önemli organizasyonlardan biri olan Şeb-i Arus Törenlerine yurt içi ve yurt dışından katılmak isteyen binlerce turist, günler öncesinden konaklayacakları otellerde rezervasyonlarını yaptırdı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 7-17 Aralık'ta yapılacak "Hazreti Mevlana'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri"ne sayılı günler kala Konya çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayacak. Turizm ve otelcilik hizmet sektöründe 28 yıllık bir deneyimle departman müdürü olarak birçok yerde görev yapan Konya Özkaymak Park Otel İşletme Müdürü Aykut Koç, Şeb-i Arus haftasında geçmiş törenlerdeki yoğunluğun Konya’da azalmasının etkinliklerin ikiye bölünmesinden kaynaklandığını vurguladı. Koç, “Konya'mızda Şeb-i Arus döneminde önceki yıllara nazaran maalesef otellerimizde istediğimiz misafir yoğunluğunu bulamıyoruz. Bunu çeşitli sebeplere bağlayabiliriz. Örneğin 2012 yılında Şeb-i Arus törenlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla İstanbul ev sahipliği yapmaya başladı. Bu da tabii ki noktasal bir yer olduğu için İstanbul buraya gelecek misafirlerin ikiye bölünmesine sebep oldu. Diğer küresel, ekonomik ve siyasi sebepler de buna etken olabilir. Dolayısıyla şehrimizdeki Şeb-i Arus atmosferi de her yıl kan kaybetmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

rrrhslesvu-j07wxejtn0w-001.webp

DÜNYA MİLLETLERİ KONYA’DA BULUŞUYOR!
7-17 Aralık tarihleri gelmeden dünyanın birçok ülkesinden Şeb-i Arus için otellerde yaşanan yoğunluğun çoğunluğunu İranlı vatandaşların oluşturduğunu ifade eden Koç, “Şeb-i Arus törenlerine İran'dan gelen misafirlerimiz büyük katkı sağlıyorlar. Kazakistan, Makedonya, Özbekistan, Polonya, Almanya, Endonezya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi ülkelerden de katılımlar oluyor. İran'dan gelen misafirler ortalama bir hafta törenlerin katılımına ağırlık veriyor. Diğer ülkelerden gelen yerli ve yabancı misafirler ise bir veya iki gün katılım sağlıyor” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-11-28-at-08-30-10.jpeg

REZERVASYONLAR GÜNLER ÖNCESİNDEN YAPILIYOR
Şeb-i Arus Haftası’nın yoğun geçmesinden dolayı çoğu otelin oda kapattığını bunun da fiyatlara yansıdığını belirten Koç, “Rezervasyonlar ortalama bir ay öncesinden netleşmiş oluyor ve otelin durumuna göre odalar kapatılıyor. Ziyaretçilerin genellikle Mevlana civarında konaklamak istemesinin en büyük sebebi Mevlana merkezi bir yerde olduğu için ona yakın otellerde konaklayıp yürüme mesafesinde istedikleri anda çok kısa bir zamanda türbeye ulaşabiliyorlar. Tabii oradaki otellerimizin daha çok 3 yıldızlı veya butik otel olmasından kaynaklı fiyatlar 4 yıldızlı, 5 yıldızlı otellere göre daha düşük ve arz ve talep meselesi ön plana çıkıyor. Çoğu misafirimiz yarım pansiyon tercih ediyor. Çoğu misafirimiz de oda kahvaltı şeklinde rezervasyon yaptıkları için bizlere nazaran o civardaki otellerin fiyatları neredeyse yarı yarıyadır ama Şeb-i Arus döneminde özellikle 7 ve 14 Aralık'ta doluluk oranlarının çok fazla olmasından dolayı birçok otel oda kapatır çünkü bütün rezervasyonları dolmuştur. Tabii ki fiyatlarında da artış yapacağını doğal karşılayabiliriz” dedi.

2156527.jpg

ŞEHRİN ULAŞIMI MÜSAİT
Konya’ya gelen misafirlerin ulaşım anlamında birçok alternatifinin olduğunu ve şehrin altyapısının müsait olduğuna değinen Koç, “Şehrimizde yerli ve yabancı turistler için ulaşım oldukça kolaylaştı. Tramvaylarımız merkezi noktalardan Mevlana ve Mevlana Kültür Merkezi'nin yanına kadar gitmektedir. Şehir içi otobüs, dolmuş ve özel ücretli otobüsler de bunlara ek olarak destek veriyor. Bununla birlikte otelimize gelen misafirlerimiz zaten acentalar yoluyla geldikleri için kendi araç imkanlarına sahipler. İstisnai durumlarda yerli turistler içerisinde biz de taksi ile Mevlana Kültür Merkezi'ne transfer yapıyoruz” şeklinde konuştu.

ekran-alintisi-001.png

KONYA FUAR ŞEHRİ
Konya'daki fuar ve etkinlik dönemlerinde beklenen yoğunluk hakkında değerlendirmede bulunan Koç, “Şehrimizde yıl içerisinde birçok fuar etkinliği yapılmaktadır. Bunların her birinde istediğimiz yoğunluk tabii ki yok. İstediğimiz yoğunluğa Tarım Haftası'nda, Mart ayında yapılan Tarım Fuarlarında erişebiliyoruz. Asansör Fuarı'nda da istediğimiz yoğunluğa ulaşabiliyoruz. Genellikle Mayıs ayında yapılıyor. Ayakkabı ve Çanta Fuarı'nda da istediğimiz yoğunluğa ulaşabiliyoruz. Bunun yanı sıra KONELEX'in Mayıs ayında yapmış olduğu Enerji ve Üretim Fuarı ve Metal İşletme Kaynak Fuarı’nda istediğimiz yoğunluk oluşmadı. Yine hayvancılık ve gıda fuarında da istediğimiz yoğunluk olmadı. Katılımlar yıla göre değişkenlik gösterebiliyor” dedi.

-Büşra KÖSE