Dikkat! Konya’daki Yanar Dağlar Patlayacak Mı?

Dikkat! Konya’daki Yanar Dağlar Patlayacak Mı?
Konya’da son yılda üst üste deprem yaşanmasının ardından, Konya’nın simgeleri haline gelen Karacadağ, Erenler ve Takkeli Dağı'nın patlayabileceği yönünde iddia ortaya atılmıştı. Peki, bu dağlar patlar mı? İşte ayrıntılar…

Konya merkezli depremin ardından gözler Konya’da bulunan volkanik dağlara çevrildi. Yaşanılan depremlerin ardından Konya’da bulunan aktif volkanik dağ olan Karapınar Karacadağ’ı vatandaşları tedirgin etti.

Son 10 bin yıl içerisindeki davranışları incelendiğinde, jeolojik açıdan Türkiye’deki aktif volkanlar ise şöyle sıralanıyor:

Acıgöl (Nevşehir), Ağrı Dağı (Iğdır- Ağrı), Erciyes Dağı (Kayseri), Göllüdağ (Niğde), Hasan Dağı (Aksaray), Karacadağ (Şanlıurfa-Diyarbakır), Karapınar (Konya), Kula (Manisa), Nemrut Dağı (Bitlis), Tendürek Dağı (Ağrı).

Bazı volkanlar öncesinde hiçbir sinyal vermeden de püskürebiliyor. Bu nedenle yukarıda adı geçen volkanlara karşı sürekli uyanık kalınması uzmanlar tarafından öneriliyor.

KONYA’DA BULUNAN VOLKANİK KÜTLELER

Konya'da Karapınar Ovası'nın güneyinde Karacadağ (2.025 m.), güneybatıdaki Erenler Dağı (2.319 m.), batıdaki Takkeli Dağı (1.400 m.) diğer volkanik kütlelerdir.

1- KARAPINAR KARACADAĞ:

Karacadağ, Konya ili, Karapınar ilçesi sınırlarında yer alan yanardağ 2025 m yüksekliğinde, KD-GB uzanışlı basık bir sırt görünümünde. KD kısmı Kalkan volkan oluşumludur. Karacadağ, Karapınar ilçesinin doğusunda, Ereğli yolunun 13.km'sinde yer alır. Karacadağ 200 km² alana sahiptir. Orta-üst Miyosende volkanik faaliyetlere başlamıştır. Dağın kuzeydoğu, güneydoğu ve doğu taraflarında pirolastik koniler bulunuyor. Volkanik tüf, andezit, aglomera ve son püskürme ürünü olan bazaltlar dağın ana yapısını oluşturmaktadır. Dağın güneydoğusunda volkanik patlamalarla oluşmuş iki maar gölü bulunuyor. Bunlar ise Meke Gölü ve Acıgöl olarak biliniyor.

KARAPINAR KARACADAĞ

2- ERENLER DAĞI

Konya'nın güneybatıdaki Erenler Dağı (2.319 m.) konumunda yer alıyor. Düşük yağış ve uzun kurak periyot ile karakterize edilen yerel iklim, düşük ayrışma ve yetersiz yıkanması nedeni ile andik toprak özelliklerinin oluşumunu engellemiş ve Erenler dağı üzerinde oluşan topraklar Andisol olarak sınıflandırılamamış bunun yerine Entisol olarak sınıflandırılmışlardır. Erenler Dağı üzerinde toprak genetiğini etkileyen temel faktörler, iklim, topografya ve ana materyalin tabiatı olarak saptanmıştır.

ERENLER DAĞI

3- TAKKELİ DAĞ

Takkeli Dağ , Konya şehrinin batı kesimindeki Loras Dağı ile Sille Çayı Vadisi arasında kalan sahayı kapsıyor. Bu kesimde Takkeli Dağ ve Büyük Gevele Konya Şehri'nin batısındaki silüetini oluşturan volkanik tepeler olarak gözlemleyebiliyoruz. Sahip olduğu doğal ve tarihi özellikler bakımından dikkat yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.

TAKKELİ DAĞ

Konya'da şu an aktif ve aktif olmayan volkanik oluşumlar hakkında böyle bir açıklama yetkililer tarafından yapılmamıştır. Yapıldığı takdirde haberimizde yer alacaktır.

Kaynak:Konya'nın Sesi