ANTİKA SEVERLERİN YENİ GÖZDESİ

ANTİKA SEVERLERİN YENİ GÖZDESİ
Antikaseverlerin yeni gözdesi Antika Pazarı her ayın ikinci pazarı Melikşah Kapalı Pazar Yeri’nde kurulmaya başladı. Satıcılar, ‘İlgiden memnunuz’ derken pazarın Selçuklu ve Karatay’da da kurulmasını istiyorlar.

Gülşen Çopur

Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği öncülüğünde Meram’da bulunan Melikşah Kapalı Pazar Yeri’nde Antika Pazarı kurulmaya başladı. Meram Belediyesi’nin katkılarıyla her ayın ikinci pazarı kurulan ve ikincisi yapılan Antika Pazarı’na ilgi bir hayli yoğun oldu. Her çeşit antika ve nostaljik ürünün sergilendiği pazarda satıcılarda ilgiden memnun. Vatandaşlar antika ürünleri satın alabilirken aynı zamanda koleksiyonerlerden antika eşyaların hikayelerini de dinleme fırsatı buluyor.

Amacımız eskiye sahip çıkmak

Pazarı kurmaktaki amaçlarının eskiye sahip çıkmak olduğunu ifade eden Selçuklu Antikacı ve Koleksiyoncular Derneği Başkanı Uğur Bitim, “Nostaljik ve antika eşyalar köşeye atılmasın değerlendirilsin istiyoruz. Pazarımıza da katılım çok yoğun. Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanımız Mustafa Kavuş, Kültür AŞ öncülüğünde bu pazarı bu hale getirdik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Her ayın ikinci pazarı buradayız. Şuanda Konya’mızı uyandırmış durumdayız. İnşallah böyle bir değer kazandık. Zaten sosyal medya hesaplarımızdan da paylaşımlar yapıyoruz. Halkımız oradan da takip edebilirler. Aşağı yukarı 10 senedir bu işin içindeyiz. Tamamen bu işe adapte olduk. Bizim amacımız isteğimiz para veya kazanç değil sadece eskiye kültürümüze sahip çıkmak. Biz dernek olarak da pazartesi ve çarşamba günleri Bitim Antik Oba Çadırı’nda mezatlar düzenliyoruz. Burada alıcılar satıcılar herkesi bir araya getiriyoruz” dedi.

İhtiyarlar geçmişe yolculuk yapıyor

Pazarı tamamen kültürel bir etkinlik olarak gördüklerini satış odaklı düşünmediklerini söyleyen Mehmet Ali Keleş, “Ben normalde Nostalji Antika Evi’nin sahibiyim. Bizim dükkanlarımızda bulundurduğumuz bazı arkadaşlarımızın da evlerinde bulundurduğu koleksiyonları buraya getirip sergiliyoruz. Alıcısı olursa mutlu oluyoruz. Olmazsa da meraklılar gelip bakıyorlar. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki ihtiyarlar geçmişe yolculuk yapıyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Konya’dan da beklediğimizin üzerinde ilgi alaka gördük” ifadelerini kullandı.

Antika bir kültürdür

Pazarın ilkinin Ramazan’da yapıldığını belirten Ahmet Eser ilerleyen pazarlarda daha da profesyonelleşeceklerini söyledi. Eser, “İnsanlar birbirlerinden duydukça sosyal medyadan basından gördükçe buraya gelmeye başladı. Antika gerçekten bir kültürdür. Bunun devamlılığı da çok önemlidir. Konya’da zaten çok fazla koleksiyoner de mevcut. Konya’da ayrıyeten antika salonları da var. Tabi o salonlar biraz daha esnafa hitap ediyor. Ama bu pazarlar o işin görünen yüzü oluyor. Halkımız pazarları daha çok tercih ediyor. Eskiye dair vatandaşlarımızın istediği her şeyi bulabileceği bakırdan tutun da radyoya, plakçalara, Fransız lambalarına, Osmanlı saatlerine aklınıza gelebilecek her şey pazarımızda var. Benim de tespih dükkanım ve bu antika işiyle uğraştığım dükkanım var. Biz bu antika işini severek haz alarak yapıyoruz” diye konuştu.

Üç büyük ilçemizde de olmalı

Diğer şehirlerde uzun zamandır antika pazarları kurulduğunun Konya’da da bu işin yavaş yavaş oturacağının altını çizen Casim Karakurt, “Pazarımız tabi henüz tam olarak duyulmuş değil. Konya’ya böyle bir değer kazandırdıkları için belediyemize çok teşekkür ediyoruz ama belediyemizden bu konuda biraz afiş ve görsel yayın desteği istiyoruz. Konyalıların ayağına bu pazarla antikayı getirmiş olduk. Kıymetli bir Pazar kurulduğunu düşünüyorum. O yüzden biz duyurulma noktasında biraz yardım istiyoruz. Bir de Meram Belediyesi gibi Karatay ve Selçuklu Belediyelerimizden de böyle bir atak bekliyoruz. Meram Belediyesi’nin olmadığı hafta Selçuklu onun olmadığı hafta Karatay düzenlese 3 büyük ilçede de açılmış olur. Hem de biz insanımızın ayağına gitmiş oluruz. Sonuçta Selçuklu’daki bir vatandaş Meram’a çok zor gelir ama kendi ilçesine kurulsa daha kolay olur onun için” şekline konuştu.

Müthiş bir ortam var

Konya’da böyle bir pazar kurulmasının şehir açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Erus, talebin beklenenden fazla olduğunu söyledi. Erus, “İnsanlar o kadar çok böyle bir pazarın kurulmasını istiyormuş ki çok fazla tanıtım bile yapmadığımız halde ciddi bir yoğunluk oluştu. Bu durumda bizi fazlasıyla mutlu etti. Özellikle benim yaşıtlarım ve benden büyük olanlar burada çocukluk zamanlarına dönüyor. Torunuyla gelen ona geçmişi anlatanlar var. Müthiş bir ortam. Herkesin her ayın ikinci pazarı burayı bir kez de olsun ziyaret etmelerini istiyoruz. Bütün halkımızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Şarkılarla geçmişe götürüyoruz

Eskiye rağbet olduğunu gördükleri için memnun olduklarını belirten Remzi Çelik, “Harika bir ortam. Bizde burada kasetçalar, plak ve gramafonlarımızla standımızı açtık. Pazarda müziğimizi çalıyoruz. İnsanları şarkılarla geçmişe götürüyoruz. Tezgahın önünden geçenler şarkıları dinlemek için duruyor. Amacımızda bu zaten. Almak satmak değil gönüllere dokunmak. Dernek başkanımıza da bu anlamda teşekkür ediyoruz. Farklı bir ambşyans oluştu pazarımız sayesinde. Buradaki insanlar Ankara’ya Bursa’ya gidiyordu. Şimdi oralardan buralara gelecek insanlar. Bizde sanayiciyiz ama bu da bizim hobimiz” dedi.