Adil Karaağaç ATML’de Bilim Rüzgarı!

Adil Karaağaç ATML’de Bilim Rüzgarı!
 Muhabir
Konya’nın önde gelen Anadolu Teknik Liselerinden biri olan Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Projesi son hızla devam ediyor. 24 Nisan Çarşamba günü 4. Kez gerçekleşen ve birbirinden değerli 14 projenin sergi...

Konya’nın önde gelen Anadolu Teknik Liselerinden biri olan Adil Karaağaç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Projesi son hızla devam ediyor. 24 Nisan Çarşamba günü 4. Kez gerçekleşen ve birbirinden değerli 14 projenin sergilendiği Bilim Fuarı yarın da devam edecek.

dsc-7837.jpg

4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Projesi’nde 14 farklı projenin sergilendiğini açıklayan Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı öğretmeni Melek Totan, “Şu an okulumuzda 4. TÜBİTAK Bilim Fuarı’nı gerçekleştiriyoruz. İlk 3 tanesi sadece kendi okulumuzun öğrencileriyle yapmıştık ama artık tek başımıza yapamıyoruz, ortak bir okul almak zorunda olduğumuz için Ayşe- Kemal İnanç İmam Hatip Lisesi ortaklığında 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Projesi’ni gerçekleştiriyoruz. Yürütücünün olduğu açılmak zorunda olduğu için Bilim Fuarı bizim okulumuzda açıldı. Hepsi öğrencilerimizin fikri olan 4 tanesi Teknoloji Tasarım, 9 tanesi Kimya, 1 tanesi de Biyoloji olmak üzere 14 tane birbirinden güzel projemiz var. Kimya ve Biyoloji projelerinden bazıları araştırma bazıları da inceleme projeleri.

dsc-7745-001.jpg

Biz 14 projenin de uygunluğunu rapor edip, yazdık daha sonrada TÜBİTAK projelerin uygunluklarını kabul etti. Uygunluk alan her proje için de TÜBİTAK’tan ödenek aldık bu ödenek sayesinde projeleri geliştirdik. Tüm projelerin yürütülmesi esnasında projenin çalışıp- çalışmadığını, ne durumda olduğunu 6 aydır kontrol ediyoruz, yani 6 aydır devam eden bir süre sonucunda projelerimizin hepsi hazır ve çalışır bir şekilde bugün fuarda yerini aldı. Buradaki asıl amacımız öğrencilerimize teknoloji ve proje yapma alışkanlığı kazandırmak ve böyle bir sosyal etkinliğin içinde bulunmasını sağlamak. Burada öğrencilerimizle birlikte projelerimizi tanıtmak için herkesi bekliyoruz özellikle ortaokul son sınıf öğrencilerinin okulumuzu ve bölümleri tanıtmak için bir fırsat oluyor” şeklinde konuştu.

ÖLÜMLÜ MOTOR KAZALARI ÖNLENECEK

Artan ölümlü motor kazalarının önüne geçmek istediklerini söyleyen Hasan Yağız Ayazer ve Fatma Zehra Atay, “Projemizin ismi Akıllı Kask ve biz bu proje ile günümüzde artan nüfusa paralel olarak maalesef motor kazaları da artmaya başladı ve gerekli önemler alınmadığı için motor kazalarının %90’ı ölüm ile sonuçlanıyor ve biz bu ölümlü kazaların önüne geçmek için ‘Akıllı Kask’ projemizi geliştirdik.

dsc-7734.jpg

Projemizde 2 tane arduino bluetooth entegresi kullandık. Bluetooth entegreleri sürekli birbirine bağlı bir şekilde biri kaskta biri de motorda bulunuyor. Kaskta kullandığımız ultrasonic sensor sayesinde kaskı kafamıza taktığımızda arduinoya bir sinyal gönderiyor ve kasktaki bluetooth entegresi motordaki bluetooth entegresine kaskı taktığımızın haber veriyor. Bu sayede motor kontrolcüsünü serbest bırakıyor. Kask takılmadığı taktirde motor çalışmıyor. Motor seyir halindeyken olası aksi bir durumda kask kafamızdan çıktığında hiçbir şekilde frenleme yapmıyor daha kötü sonuçlara yol açmamak için sadece motora verilen gazı çekiyor” dediler.

dsc-7738.jpg

GERİ DÖNÜŞÜMLE PUANLAR TOPLANACAK

Sıfır Atık Cihazı’na atılan atıklar sayesinde puanlar toplandığını ifade eden Hatice Kübra Kayacılar ve Mehmet Furkan Ak, “Sıfır atık ve geri döşümün önemini öncelikle öğrencilere daha sonra herkese aşılamak için ‘Sıfır Atık Cihazı’ projesini hayata geçirdik. Öğrenci numaralarından oluşan her öğrencinin kendi şifresi oluyor. Bu şifreleri girerek öğrenciler Sıfır Atık Cihazı’na attıkları her atık için puan topluyorlar.

dsc-7748.jpg

Cam, plastik, metal fark etmeksizin tüm atıklar 1 puan oluyor. Toplanan puanlardan sonra o ay içerinde en çok puan toplayan ‘Ayın Sıfır Atık Öğrencisi’ olarak belirleniyor. Belirlenen öğrenci isterse okul idaresi ödüllendirebiliyor veya öğretmenlerimiz performans notunu verebiliyorlar. Geri dönüşümü öğrencilerimiz alışkanlık haline getirdikleri için velilerine, akrabalarına, arkadaşlarına bu yolda gösterici olacak. Okullarda kullanıldığı için anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise fark etmeksizin her okulda kullanılabilir bir sıfır atık cihazı tasarladık” diye konuştular.

dsc-7757.jpg

MİMAR SİNAN’IN YOLUNDA EMİN ADIMLAR

Horasan harcından yapılan tuğlalarla sağlam evlerin mümkün olduğunu belirten Süleyman Yahya Sarısaman ve Hafize Yüksel, “Geçtiğimiz sene yaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra böyle bir proje tasarlamak istedik. ‘Sağlıklı Tuğla, Sağlıklı Ev’ projemizle daha sağlam evler yapılmasını hedefliyoruz. Daha sağlam ev yapmak için ilk önce daha sağlam bir tuğla yapmak zorundayız. Burada Mimar Sinan’ın yapıtlarında kullandığı pişirilmiş kilden üretmiş olan horasan harcından yaptığımız tuğlalar var.

dsc-7802.jpg

Horasan harcı tuğla, kiremit gibi pişmiş toprak malzemeleri dövüp eleyerek elde edilen tozun, kireç, kum, toprak ve dişbudak ağacı özütüyle hazırlanan bir harçtır. Bu harç ile yaptığımız tuğlalar suya dayanıklı, ısı yalıtımında oldukça kuvvetlidir. Hem pişirme hem de güneşte kurutma tekniği ile tasarladığımız tuğlalar mevcut. Pişirme tekniği ile tasarladığımız tuğlalar 800 derece ile 1200 derece arasında pişirildi. Horasan harcından yaptığımız tuğlaların içinde bulunan malzemelerin daha hafif olması sebebiyle depreme daha dayanıklı evler yapmak mümkün. Tuğlaların içinde bulunan koyun yünü sayesinde evlerin ısı yalıtımı ihtiyacı da gideriliyor” dediler.

dsc-7808.jpg

ELEKTRONİK PANO İLE İSRAF ÖNLENECEK

Yazılım programı ile istenilenlerin elektronik panoya yazılarak kağıt israfının önüne geçileceğini ifade Metehan Fındık “Okulumuz yurt genelinde pek çok robot yarışmasına farklı kategoride katılıyor ve pek çok fuar sergisine de ev sahipliği ediyor. Bu yarışmalardan kalan P10 panel displayleri geri dönüşüme kazandırmak ve sürekli kullanarak kağıt israfının önüne geçmek istedik. Dört adet P10 panelden oluşan bir ayaklı bord üzerine bir reklam panosu tasarladık. Dört tane P10 panel Ledi yan yana ve alt alta gelecek şekilde 2x2 yerleştirilecek ve bunu arka yüze de çoklayarak çift yüzlü bir reklam panosu tasarladık. Böylece ayaklı sehpa üzerinde duran panomuz her iki yüzden de okunabiliyor. Aruino Nano mikrodenetleyici ile kontrol edilecek ve yazılımı Arduino IDE editörü üzerinde Jawa programlama dili ile gerçekleşiyor. Böylece yarışma veya fuar sergisi için farklı içeriklerde bilgileri kağıt üzerine çıktı alarak hazırlamak hem maliyet getirmekte hem de işimiz bittiğinde çöpe gittiği için israf oluyor. Defalarca yazdırıp kullanabileceğimiz elektronik bordumuz kolay kullanılırken ekonomik oluyor” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı

dsc-7777.jpg