18 milyon ton gıda artık çöp olmayacak

18 milyon ton gıda  artık çöp olmayacak
Tarım ve Orman Bakanlığının geçen hafta yayımlanan yönetmelik değişiklikleriyle otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerde çöpe atılan 18 milyon ton gıda artığının hayvan yemine dönüşmesinin önü açıldı

Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Bakanlık kısa süre önce konuya ilişkin çıkardığı yönetmeliğin ardından uygulama standartlarını içeren tebliğ üzerinde çalışıyor. Son düzeltmeleri yapılan taslağın yürürlüğe girmesiyle yeni kurallar uygulanmaya başlanacak. Bakanlık tarafından hazırlanan Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ise Resmi Gazete'nin 9 Ağustos tarihli sayısında yayımlanmıştı. Bu değişiklikle otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerde çöpe atılan 18 milyon ton gıda artığının hayvan yemine dönüştürülebilmesinin önü açıldı. Böylece, kürk, ev ve süs ile laboratuvar hayvanlarının yanı sıra hayvanat bahçeleri ve sirklerde barındırılan hayvanların da otel, restoran ve yemekhane gibi yerlerin yemek artıklarıyla yapılan yemlerle beslenmelerine imkan tanındı. İsraf edilen söz konusu gıdaların kullanılabilmesi için yem güvenilirliği şartlarına uygun olarak toplanması, tasnif edilmesi, taşınması, işlenmesi, ambalajlanması ve bu işlemleri yapabilecek işletmelere ait şartlar 6 ay içinde yayımlanacak tebliğle belirlenecek.

MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİ

CUMHURBAŞKANLIĞINA

GÖNDERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda artıklarının yem olarak değerlendirilmesi amacıyla gerekli olan mevzuat değişikliğine dönük taslak çalışmayı tamamlama aşamasına geldi. Bakanlık bu kapsamda iki ayrı yönetmelikte değişikliğe gidecek. Gıda israfının önlenmesine yönelik olarak Meclis Dilekçe alt komisyonuna Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sunuma göre, gıda artıklarının yem olarak değerlendirilmesi konusunda yapılacak mevzuat değişikliği son şekli verildikten sonra, yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilecek. Yönetmeliğin ardından yapılacak alt mevzuat düzenlemesiyle de bu ürünlerin niteliği, nerede, ne şekilde toplanacağı, depolanacağı, işletmecilik ve denetiminin ne şekilde olacağına ilişkin ikinci bir düzenleme gerçekleştirilecek.

ARTIKLAR ISIL İŞLEM

İLE YEME DÖNÜŞECEK

Gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi konusunda atılacak adımların belirlenmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulan çalışma grubu ısıl işlem kullanılarak gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesinin en uygun seçenek olduğu, mevzuat değişiklikleriyle de sokak, barınak ve yaban hayat hayvanlarının sadece bu ürünlerle beslenmesi konusunda tespitlerde bulundu.

TÜRKİYE’DE 26 MİLYON

TON GIDA İSRAF EDİLİYOR

Komisyona yapılan sunuma göre, dünya genelinde yılda 931 milyon ton, Avrupa Birliği’nde 88 milyon ton, Türkiye’de ise 25-26 milyon ton civarında gıda israf ediliyor. 2030 yılında dünyada gıda israfının yıllık 2,1 milyar tona çıkacağı ve bu israfın ekonomik büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Gıda artıklarının; gıda amaçlı yetiştirilen çiftlik hayvanları, evcil kedi köpek ve süs hayvanları, sokak, barınak ve yaban hayvanlarının, yem amaçlı üretilen böcek, solucan ve kurtçukların beslenmesinde kullanılabileceği belirtilerek, yem amaçlı kullanılan böceklerin beslenmesinde kullanılması konusunda bir çalışmanın, yapılacak mevzuat düzenlemesinde yer alacağı ifade edildi.

ERGİN: İSRAFI ÖNLEYECEK HER

PROJE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin konu hakkında yaptığı açıklamada gıda israfının önüne geçilmesi için yapılacak her projenin hayati önem taşıdığını ifade etti. Ergin; “Türkiye İsraf Raporuna göre, ülkemizde her yıl 26 milyon ton gıda israf olmaktadır. Bu miktar milli gelirin %15’ine denk gelmekte ve maddi karşılığı 555 milyar TL’yi bulmaktadır. İsraf edilen gıda yalnızca gıda maddelerinin çöpe gitmesi demek değildir. Aynı zamanda doğal kaynakların da kaybı anlamına gelmektedir. Gıda israfının önüne geçecek her proje hem bugün, hem de gelecek adına oldukça hayati önem taşıyor. Gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi de bu projelerden biri” dedi.

ERGİN: İSRAF OLAN GIDALARIN

YÜZDE 60’I GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

26 milyon ton israf olan gıdaların %60’ının geri kazanılabileceği ya da tekrar değerlendirilebileceğini aktaran Müdür Ergin; “Yüzde 60 çok ciddi bir rakam. Bu durum düşünüldüğünde, durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılmaktadır. Gıda israfı doğal kaynakları, ekonomiyi, tarımı, toprak verimliliğini, çevre ve doğal dengeyi, sağlığı, küresel ısınma ve iklimi, uluslararası ilişkileri ve politikaları, gelişme çabalarını, sosyal eşitlik ve gelir dağılımını ve diğer pek çok alanı ciddi şekilde etkileyen bir konudur” açıklamalarını yaptı. •Gizem Başar