Türk Sofralarının Vazgeçilmeziydi! Meğer Onlarca Hastalığın Kapısını Aralamış...
Türk sofralarının vazgeçilmezi olan ekmeğin aslında ne büyük hastalara davetiye çıkardığını duyduğunuzda inanamayacaksınız. Bugün sizlere ekmeğin içeriğinde bulunan glütenin zararları nelerdir, neden olduğu hastalıklar hangileridir gibi soruların detayları derledik...
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan protein çeşididir. Bu tahıllarla üretilen işlenmiş gıdaların hemen tümünde bulunur ve insan sağlığı için olumsuz etkilere sahiptir. Pizza, makarna ve benzerleri içinde glüten barındırır ve çoğu insan için gluten günlük beslenmenin bir parçasıdır.
GLUTENNİN ZARARLARI NELERDİR?
Glutenin çeşitli zararları bulunabilir. Bunlar tam olarak kanıtlanmayan ancak bilim insanları tarafından devamlı dile getirilen sorunlardır. Bağışıklık sistemi glutene karşı tepki veriyorsa, çölyak ve benzeri bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilir.
● Gluten kullanımı durumlarında sinirsel problemler oluşabilir.
● Huzursuzluk ve çeşitli depresif hastalıklar gluten kaynaklı gelişebilir.
● Ayrıca gelişme geriliğine ve dışkıda kötü kokuya neden olabilir.
GLUTENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR?
Gluten, pek çok sayıda hastalığa neden olabilir.
● Gluten anemi hastalığına neden olabilir. Kansızlık sorunu olan kişilerin durumunu daha kötüye götürebilir.
● Tip 1 diyabet gibi hastalıkların yanı sıra, barsak sendromu ve kısırlık sorunlarına neden olabilir.
● Birinci derece çölyak hastalığı gluten tüketimiyle ortaya çıkabilir.
GLUTENLİ GIDALAR LİSTESİ
En yaygın gluten kaynakları şunlardır:
- Buğday
- Spelt buğdayı
- Çavdar
- Arpa
- Ekmek
- Makarna
- Hububat
- Kraker
- Gıda katkı maddeleri
- Salata sosları
- Bira
- Pastalar, kurabiyeler ve hamur işleri.
GLUTENSİZ GIDALAR LİSTESİ
- Mısır
- Pirinç
- Kinoa
- Keten tohumu
- Darı
- Süpürge darısı
- Tapyoka
- Karabuğday
- Ararot
- Yulaf