Sarımsaklar neden filizlenir? Sarımsakların filizlenmesini durduran yöntem
Sarımsak, soğangiller familyasından olan ve dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir besin maddesidir. Sarımsağın filizlenmesi, depolama koşulları ve çevresel faktörlerden etkilenir. Bu durum, sarımsakların besin değerini ve tazeliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Peki, sarımsaklar neden filizlenir ve bu durumu nasıl engelleyebiliriz?
Sarımsakların filizlenmesi, içerdikleri besin maddelerinin ve nemin etkisiyle gerçekleşir. Bu süreçte sarımsak, içinde bulunduğu ortama bağlı olarak çimlenme eğilimi gösterebilir. Sarımsakları filizlenmekten korumanın en etkili yolu, uygun depolama koşullarını sağlamaktır. Serin, kuru ve havadar bir ortamda saklanan sarımsaklar, filizlenme olasılığını en aza indirir.
Sarımsakları filizlenmekten korumanın bir diğer yolu
Malzemeler
- 8 baş sarımsak
- 1 çay bardağı sirke (elma veya üzüm)
- Yarım çay kaşığı limon tuzu
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- Su (aldığı kadar)
Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?
- İlk olarak sarımsakların tepesini kesin fakat kabuklarını soymayın.
- Bir kabın içerisine su doldurun ve sarımsakları içerisine yerleştirin.
- Sarımsakları suyun içerisinde 1 gece bekletin. Bu esnada kaptaki suyu 2 kez değiştirin.
- Sarımsakları yarım litrelik kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.
- Başta bir kaba 2 su bardağı su, limon tuzu, kaya tuzu ve sirkeyi ekleyin.
- Tuzlar ekleyene kadar karıştırın. Tüm tuzlar eridiğinde karışımı sarımsakların olduğu kavanoza dökün.
- Kavanozun kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın.
- Kavanozu karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edin.
- Bu sürenin sonunda sarımsak turşunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Kaynak: Lezzet.com.tr
Kaynak:Haber Merkezi