Köylü kadınlar salçaya lezzet katan detayları açıkladı
İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre; Ağrı'da kadınlar, devam eden kış hazırlıkları kapsamında salça ve konserve yapan kadınlar salçaya lezzet katan detayları tek tek açıkladılar.
Salçayı nasıl yapıklarını anlatan kadınlar, kendi bahçelerine ektikleri domatesleri tarladan toplayıp ilk olarak doğrayıp tuzlayarak çuvalladıklarını ve daha sonra en az 3 gün beklettiklerini ifade ediyor.
Kabuğu ve çekirdeğinden ayrılıp püre haline getirilen domates, sadece tuz ilave edilerek 3-4 saat pişirilerek salça haline getiriliyor. Hazırlanan salçalar cam kavanozlara konularak kış boyu tüketiliyor.
Şükran Doğan, salça yapılacak domatesleri çekirdek ve kabuğundan ayırma işini eskiden beri elde yaptıklarını, ve daha sağlıklı daha lezzetli olduğunu söyledi.
Bu yıl sadece kışın tüketmek üzere 20 kilogram civarında salça yapacağını belirten Doğan, "Hazır salça bize yetmiyor. Ayrıca kendi yaptığımızın içine ne kattığımızı bildiğimiz için güvenerek tüketiyoruz." dedi.
Doğan, kendi bostanlarından topladıkları domatesi ilk olarak doğrayıp tuzlayarak üç gün kadar hem suyunun süzülmesi hem de ekşimesi için çuvallarda beklettiklerini belirterek; "Daha sonra ise bu domatesleri elle süzgeçten geçirerek püre haline getirdik. yaklaşık 3 - 4 saat kaynatıyoruz. Yavaş yavaş dibini tutturmadan kaynatıyoruz. Kışlığımızı şimdiden hazırlamaya başladık." Dedi.
100 kilo domatesten yaklaşık 20 kilo salça elde ettiklerini anlatan Şükran Doğan, "Elimiz ile yaptığımız daha güzel oluyor. Her şeyini kendimiz yaptığımız için daha güvenli. Tertemiz kilerimize koyup çekinmeden yiyebiliyoruz" dedi.
Ağrılı kadınlar salçaya lezzet katan detayları ise şu şekilde açıkladılar;
- Domatesler çürük olmamalı.
- Salça yapımında kullanılacak biberler de çürük olmamalı ve yeni toplanmış olmalı.
- Salça tencerede değil kazanda odun ateşinde kaynatılmalı
- Hazırlanan salça mutlaka serin bir yerde muhafaza edilmeli.