Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Papatya çayı neye iyi gelir?

Papatya Çayının Faydaları Nelerdir? Papatya çayı neye iyi gelir?
Papatya çayı, antiinflamatuar özellikleri ile inflamasyonu azaltma, ishal ve mide şişkinliği gibi gastrointestinal sorunları iyileştirme, artrit ağrılarını dindirme ve sakinleştirici etkisi ile depresyonu bastırıp, iyi bir uykuyu teşvik eder.

Papatya çayının faydaları, daha dingin ve stresten arınmış bir gün geçirmek istediğinizde en doğal yardımcınız olacak. İster kurutulmuş çiçekleriyle ister sallama çay imkanıyla kısa sürede hazırlayabileceğiniz papatya çayı faydaları, özellikle yoğun iş temposundan, sınav kaygısından bunalan okurlarımız için rahatlatıcı, üstelik tamamen bitkisel bir çözüm niteliğinde. Peki, papatya çayı neye iyi gelir, faydaları nelerdir?

  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Gaz, hazımsızlık, şişkinliğe iyi gelir.
  • İltihap gidericidir.
  • Cildi temizler, sivilce oluşumunu önler.
  • Regl ağrısını hafifletir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Boğaz enfeksiyonuna iyi gelir.
  • Sakinleştirir, uykuyu düzenler.
  • Antioksidan etkilidir.
  • Kan şekerini dengeler.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek: Yine geleneksel tedavilerde tavsiye edilen bir uygulama soğuk algınlığını önlemek ve tedavi etmek için papatya çayı içmektedir. Bununla beraber, papatya çayının soğuk algınlığını önlediği ya da daha çabuk iyileştirdiğine dair bir klinik çalışma bulunmamaktadır. Bazı kişiler papatya çayının boğaz ağrılarına iyi geldiğini belirtmişlerdir.

Anksiyete ve depresyonu hafifletmek: Papatya özünün anksiyete ve depresyonun şiddetini azaltabileceğine dair bazı kanıtlar vardır ancak bu çaydan ziyade, çoğunlukla aromaterapi olarak kullanılmasına veya ek olarak alınmasına dayanmaktadır.

Papatya çayı, ciltteki tahrişleri yatıştırıcı etkiye sahiptir. Harici olarak kullanıldığında, ciltteki kızarıklık, kaşıntı veya hafif yanıkların giderilmesine yardımcı olabilir.

Kemik kaybını önlemek: Bazı uzmanlar, papatya çayının osteoporoz gibi durumlara yol açan kemik kaybını önlemede rol oynayabileceğini iddia etse de bu konuyla ilgili bilimsel kanıt zayıftır.

Bu sağlık iddiaları hakkında kanıt olmaması, yanlış oldukları anlamına gelmemektedir. Bu iddialar gelecekte uygun klinik araştırmalarla kanıtlanabilir.

PAPATYA ÇAYININ YAN ETKİLERİ

Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir. Dahası bu tahriş konjonktivite yol açabilir.

Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır. Şu ana kadar papatya çayı içmenin yaşamı tehdit eden yan etki veya toksisite oluşturduğu hakkında herhangi bir rapor bulunmamaktadır.