Konyalı kadınların süzme yogurt gibi sert yoğurt mayalama tekniği! Asla sulu olmuyor...

Konyalı kadınların süzme yogurt gibi sert yoğurt mayalama tekniği! Asla sulu olmuyor...
Konyalı kadınlar kaya gibi yoğurt mayalama tekniğini açıkladılar. Evde yoğurt yaparken sizde bu teknikleri uygulayabilirsiniz.

Konyalı kadınlar yaz kış demeden kendi yoğurtlarını evde kendileri yapıyor. Yoğurt yaparken kadınlar büyüklerinden öğrendikleri yöntemleri kullanıyorlar. Bu sayede de yapılan yoğurtlar asla sulu kalmıyor ve süzme yogurt gibi kıvamlı oluyor.

Ev hanımı Hilal Şen Konya'nın Sesi okurları için köy yoğurdunun tarifi paylaştı. Doğal köy yoğurdu nasıl yapılır? Köy yoğurdu yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte bilmeniz gerekenler

KÖY YOĞURDU YAPIMININ PÜF NOKTALARI

  • Tam yağlı süt kullanmamalısınız.
  • Küçük baş hayvanların sütü yoğurt için daha iyi bir seçimdir.
  • Sütü doğru şekilde kaynatmalısınız.
  • Mayalama yapmadan önce sütün 40-50 dereceye inmesini beklemelisiniz.
  • Maya olarak ev yoğurdu kullanmalısınız.
  • Aynı kapta mayalama yapmamalısınız.

KÖY YOĞURDUNUN TARİFİ NASILDIR?

Malzemeler:

- 1 litre süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tutam şeker
- 1 tutam tuz

Yapılışı:

Öncelikle süt tencerenin ağzı açık vaziyette orta ateşte kaynatılır, kaynama başlayınca kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatılır. Kaynayan süt hafif el yakacak dereceye kadar ( 42-45 derece arası) soğutulur. Bir kase içerisine maya olarak kullanılacak ve tercihen suyu alınmış damızlık yoğurt konur ve üzerine şeker ve tuz atılıp iyice karıştırılır. Kaynayıp biraz soğumuş süt ile maya için hazırladığımız karışım çırpılır. Ve ardından tüm malzeme süte eklenir.

Yoğurdun mayalandığı tencerenin ağzı hava almayacak şekilde kenarlarından sıkıca kapatılır. Çift kat bez ile sarmanızı öneririz. Tencere tamamen bezin içinde kalmalıdır. 4 saat sonra tencerenin üzeri açılıp kontrol edilir ve bir sorun yoksa hemen buzdolabına kaldırılır ve yaklaşık bir gün dinlendirilir.

Mayalanma süresi yazın en fazla 5 saate, kışında 6 saat kadar çıkabilir. Buzdolabında bir gün dinlenmesi, olgunlaşması ve suyunu çekmesi gerekmektedir.

Afiyet olsun.