Konya'da turşucular böyle yapıyor ve lahana turşusu daha lezzetli oluyor
Konya'da turşucuların geleneksel yöntemleriyle hazırladığı lahana turşusu, bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiştir.
Bu yöntem, turşunun daha lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlar.
LAHANA TURŞUSU TARİFİ
1 adet büyük boy beyaz lahana
2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 adet havuç
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz şeker
1su bardağı üzüm sirkesi
2 litre içme suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
İstediğiniz boyutta cam kavanoz
Yapılışı
Lahananın dış yapraklarını ayırın. Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kaseye alın. Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin. Bu işlem lahanaların suyunu salmasına yardımcı olur. Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz cam kavanozun içine yerleştirin. Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın. Halka halka doğradığınız havucu yerleştirin. Limon tuzunu sirkeyle karıştırın, üzerine bir tatlı kaşığı şeker ilave edip lahanaların üzerine dökün. Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın. Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin. Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın. 15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kaynak:Haber Merkezi