Vücudu Koruyor, Hastalıkları Defediyor!
Zencefil ailesinden olan zerdeçal, kurkumin bileşiği ile önemli sağlık faydaları bulunan, anavatanı Güneydoğu Asya olan, sarı çiçekli, altın-turuncu renkli çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Aynı zamanda hint safranı olarak da bilinen zerdeçal, enfeksiyonlarla mücadeleden sindirim ve karaciğer problemlerine, cilt hastalıklarından yaralara kadar antiinflamatuar özellikleri sayesinde birçok fayda sağlar.
Hafif keskin, acımsı bir tadı ve topraksı aromaya sahip olan zerdeçalın içeriğinde ona canlı sarı rengi veren kurkumin gibi kurkuminoidler, dimetoksi kurkumin, bisdemetoksikurkumin, turmeron, atlanton, zingiberon, şekerler, proteinler ve reçineler gibi uçucu yağlar bulunmaktadır. Salatalara ve yemeklere aroma katması için eklenebilen zerdeçal aynı zamanda günlük 1-2 kaşık toz halinde tüketilerek de özellikle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması açısından etkili olur.
ZERDEÇALIN BESİN DEĞERİ NEDİR?
Bir yemek kaşığı zerdeçal tozunun içerdiği besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Kalori: 29 kcal
Karbonhidrat: 6.31 gram
Protein: 0.91 gram
Lif: 2,1 gram
Yağ: 0.31 gram
Şeker: 0,3 gr
Ayrıca günlük manganez ihtiyacının %26'sı, demir ihtiyacının %16'sı, potasyum ihtiyacının %5'ni ve C vitamininin %3'nü karşılar. İçeriğinde barındırdığı bu özellikleri sayesinde özellikle enfeksiyonlarla mücadelede önemli bir rol üstlenen zerdeçal, birçok hastalıkla da mücadele eder.
ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?
Zerdeçal içerdiği kurkumin bileşiği sayesinde vücudu enfeksiyonlardan korur, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliği ile hücreleri hasardan koruyup, sindirim sistemi ve karaciğer hastalıkları için vücudu dirençli hale getirir. Ayrıca artrit ve cilt enfeksiyonlarına karşı koruyucudur ve kalp sağlığını destekleyip, bağışıklığı güçlendirir.
Güçlü bir antioksidan olan zerdeçalın faydaları şunlardır:
İnflamasyonu önler
Artrit gibi eklem ağrılarını azaltmaya yardım eder
Zerdeçal bağışıklıği güçlendirir
Akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını yatıştırabilir
Antioksidan etkisi ile serbest radikalleri nötralize eder
Kanserli hücrelerin yayılmasını önleme için yardımcıdır
Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirip toksinlerden arındırır
Kalp sağlığını destekler
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkilidir
Sindirim sistemine iyi gelir
Hafızayı ve dikkati geliştirir, Alzheimer tedavisine yardımcı olabilir
Diyabet tedavisinde etkilidir
Depresyonla mücadelede yardımcıdır
Kolesterolü düzenlemeye yardım eder
Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır
ZERDEÇALIN FAYDALARI ŞU ŞEKİLDE AÇIKLANABİLİR:
İnflamasyonu önleyerek enfeksiyon riskini azaltır
İçerdiği kurkumin bileşiğinin etkisiyle zerdeçal, vücuttaki inflamasyonu önler, iltihapları giderir ve zararlı hücrelere savaşarak enfeksiyonların giderilmesini sağlar.
Artrit ağrılarını giderir
Zerdeçalın anti-inflamatuar özelliklere sahip olması, artritin sebep olduğu gibi inflamatuar durumlara ve ağrıların giderilmesi konusunda yardımcı olur.
Bağışıklığı güçlendirir
Zerdeçal; antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antiviral etkileri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kişinin hastalıklara karşı daha da çok korunmasını sağlar ve mikropları engeller.
Serbest radikalleri nötralize eder
Serbest radikallere çok fazla maruz kalmak vücuttaki yağlara, proteinlere ve hatta DNA'ya zarar verebilir. Bu durum da kanser, artrit, kalp hastalığı ve alzheimer gibi bir dizi yaygın hastalığa ve sağlık problemlerine sebebiyer verebilir. Bu nedenle zerdeçal gibi antioksidan bakımından zengin baharatlar kişiyi serbest radikal hasarından korur.
Kanserli hücrelerin yayılmasını önler
Zerdeçalın en önemli bileşiklerinden olan kurkumin, kanser hücrelerinin gelişimini ve büyümesini engelleyebilir.
Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir
Yüksek antiinflamatuar özellikleri, zerdeçalın karaciğerdeki toksinleri atmasına, karaciğerin temizlenmesine ve kişiyi karaciğer hastalıklardan koruma konusunda yardım eder.
Kalp sağlığını destekler
Zerdeçalın içindeki kurkumin, kalbin içini ve kan damarlarını kaplayan ince zar olarak bilinen endotel fonksiyonunu iyileştirerek kalp hastalıkları riskini azaltmada rol oynar.
Solunum yollarını temizleyerek öksürüğe iyi gelir
Antiviral etkileri sayesinde özellikle zerdeçal çayı içmek, solunum yollarını temizleyerek rahatsız edici öksürüğün önüne geçer ve kişiyi rahatlatır.
Sindirim sistemini iyileştirir
Özellikle antiinflamatuar özelliklere sahip olan zerdeçal, midede meydana gelen gaz, şişkinlik ve inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi problemlerin meydana geldiği sindirim sisteminin fonksiyonunu düzeltmeye yarar.
Hafızayı ve dikkati geliştirir
Kurkuminin antioksidan özelliklerinin, düşünme ve akıl yürütme yeteneği olan nörobilişe daha az hasar vererek Alzheimer hastalığının gelişmesini yavaşlattığı öngörülmüştür.
Diyabet tedavisinde etkilidir
Kurkumin, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir ve insülin direnci, yüksek kan şekeri ve hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) dahil olmak üzere diyabete katkıda bulunan birçok faktörü iyileştirebilir.
Depresyonla mücadele etmeyi kolaylaştırır
Depresyonu olan kişilerde beyindeki nörotrofik faktör (BDNF) olarak bilinen protein azalır ve öğrenme ve hafızaya yardımcı olan hipokampüste küçülme başlar. Yapılan çalışmalar zerdeçalın içindeki kurkuminin BDNF seviyelerini artırabildiğini göstermiştir. Ayrıca kurkumin beyindeki ruh halini ve diğer vücut fonksiyonlarını düzenleyen kimyasallar olan serotonin ve dopamin düzeylerini de artırdığı görülmüştür.
Kolesterolü düzenler
Zerdeçal ve kurkuminin serum lipit düzeylerini iyileştirerek kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kolesterol seviyeleri normale indirerek hastaları bu tehlikeye karşı koruyabilir.
Cilt sağlığını korur
Antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde zerdeçal; akne, egzama ve sedef hastalığı gibi birtakım cilt rahatsızlıkları için etkili bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilir.
Yaşlanmayı geciktirebilir
Zerdeçalın bileşiği olan kurkuminin etkisiyle iltihapla mücadele etme, vücudunuzu serbest radikallere karşı koruma ve beyin dejenerasyonunu ve diğer yaşa bağlı hastalıkları potansiyel olarak geciktirme etkisi söz konusudur.