Uzman Diyetisyen Uyardı: Kurban Etini Pişirirken O İlaveyi Yapmayın!
Kurban Bayramı dolayısıyla artan et tüketimiyle ilgili bilgiler veren Diyetisyen Hatice Altuntaş, vatandaşları aşırı beslenme alışkanlıkları hakkında uyardı. Altuntaş, “Bu bayramın favorisi şüphesiz ki et ve et ürünleri. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak hayvansal yağ içeriği yüksek bir bayram. Et ürünlerinin yanı sıra yine tatlılar ve hamur işleri bu bayramda da eksik olmuyor. Ev hanımları su böreği, meşhur ev baklavaları ve zeytinyağlı dolmaları bayram öncesi çoktan hazırlamış, bir de bayramın başlamasıyla bunların yanına, bol kuyruk yağlı kavurmalarını ve bilumum sakatat yemeklerini ekliyor. Sebze, meyve tüketiminin azalması, kırmızı et ve basit şeker tüketiminin artmasıyla birlikte sağlıklı beslenmeden sapmalar olabiliyor” dedi.
Beslenme alışkanlığını bayram sürecinde daha iyi yönetmek için neler yapılması gerektiğini anlatan Altuntaş, şu ifadelere yer verdi:
BESLENMENİZDE 4 MADDEYE DİKKAT!
1. Tabaklarınızda mutlaka sebze yemeklerine ve salataya yer verin! Bir tabak et yemeyi daha sağlıklı hale getirmenin en iyi yolu tabağın bir kısmında sebzelere yer vermektir, unutmayın!
2. Doymuş yağ alımınızı kontrol edebilmek için etin görünür yağları başta olmak üzere hayvansal yağ tüketiminizi azaltın. Doymuş yağ tüketiminin artması özellikle kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor, bu nedenle bu besinlerin ölçülü tüketilmesi gerekiyor.
3. Kırmızı eti pişirirken ilave yağa ihtiyacınız olmadığını hatırlayın. Kırmızı etin üzerindeki görünür yağları uzaklaştırmak fayda sağlasa da içeriğindeki yağ miktarı yine de düşük olmuyor. Dolayısıyla eti pişirmek için kendi yağından faydalanmanız yeterli olacaktır.
4. Yemek yediğiniz, ara öğün yaptığınız saatleri belirlemeye çalışın. İkram edilenleri açlık/tokluk durumunuzu değerlendirerek tüketin; açlık durumunuza göre daha küçük porsiyonlar rica edebilirsiniz.
ET NASIL SAKLANMALI?
Kurban Bayramı’nda uygulanması gereken et saklama yöntemlerinin etin besin değerini koruduğunu söyleyen Altuntaş, “Sağlıklı beslenmeyi mümkün kılabilmek için besin güvenliğinden de ödün vermemek gerekiyor. Kırmızı et protein içeriği yüksek, hızlı bozulma riski olan besinlerden bir tanesi. Yaz aylarında olmamız da besin zehirlenmeleri konusunda riski artırabiliyor” ifadelerini kullandı.
Kırmızı et konusunda özen göstermeniz noktalar şu şekilde:
1. Kırmızı etleri uzun süre güneşin altında bırakmamaya özen gösterin!
2. Porsiyonladığınız ve paketlediğiniz etleri saklama kabı/buzdolabı poşetlerine aldıktan sonra paketleme tarihinizi not edin. Kırmızı eti buzdolabında +4°C sıcaklıkta 3 gün kadar saklayabilirsiniz.
3. Kırmızı eti buzdolabının alt raflarında saklayın. Pişmiş yiyeceklere, çiğ tüketeceğiniz besinlere bulaş olmamasına özen gösterin.
4. Yakın zamanda tüketmeyeceğiniz kırmızı etleri küçük porsiyonlar halinde buzlukta (-18 °C) maksimum 12 ay süreyle saklayın.
5. Buzluktan çıkarıp çözündürdüğünüz eti tekrar dondurmayın.
-Büşra GÜLTAŞ