Süzme yoğurttan yapılan doğal ilaç! 2 malzeme yetiyor, probiyotik kaynağıymış

Süzme yoğurttan yapılan doğal ilaç! 2 malzeme yetiyor, probiyotik kaynağıymış
Türkiye'de geleneksel lezzetler arasında yer alan kurut, süzme yoğurttan yapılan bir doğal antibiyotik. Uzun süre saklanabilen bu yiyecek, kemik sağlığından bağırsaklara kadar faydalı etkiler sunuyor.

Ülkemizde popüler olan kurut, artık Kırgızistan'ın da sevilen bir yiyeceği haline geldi. Geleneksel el yapımı yiyeceklerden olan kurut, yöresel sofralardaki yerini alıyor. Sağlığımız için faydalı olan bu yiyecek, bakın nasıl etkiler veriyor.

Milliyet'in haberine göre: Kurut, Türk mutfağında olduğu gibi Kırgız mutfağında da kullanılan, tarifi binlerce yıldır nesilden nesile aktarılıyor. Koyu kıvamlı süt ürünü kurut, sağlığa faydalarıyla ön plana çıkıyor.

Kurut, süzme yoğurttaki suyun alınmasıyla elde ediliyor. Geçmişten günümüze gelen bu lezzet artık farklı renkleri ve ebatlarıyla da her zevke göre hazırlanabiliyor. Halk arasında doğal antibiyotik olarak biliniyor.

Süzme yoğurttan elde edilen kurut bez torbanın içerisinde süzülüyor. Kaya tuzu ve tuz eklendikten sonra gölge bir alanda kurutuluyor. Her tarafı kuruyunca sertleşmeye başlıyor. Elde edilen kurut genellikle çorba, mantı ve bazı yöresel yemeklerle birlikte tüketilir.

Kemikleri güçlendiriyor

Yoğurdun özünden elde edildiği için yüksek oranda kaliteli protein içerir ve bu da vücudun kas yapımına, dokuların onarılmasına yardımcı olur. Besin değeri son derece yüksek olan kurut, özellikle çocuklar ve sporcular için faydalı bir yiyecektir.

Yoğurt doğal bir probiyotik kaynağıdır ve kurut da bu faydayı korur. Probiyotikler, bağırsak sağlığı için önemlidir ve sindirimi düzenler. Bu sayede kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur.

Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için kritik bir mineraldir. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar için kalsiyum alımı oldukça önemlidir. İçerdiği diğer mineraller ve vitaminler sayesinde genel sağlık üzerinde olumlu etkileri mevcut.

Süt, spor sonrasında kas onarımını destekleyen amino asitleri içerir. Aynı zamanda kas kütlesini artırmak için tüketilir. Sporcular genellikle spor performansını iyileştirebilmek için süt içerikli yiyecekler tüketmeye ağırlık verir. Zahmetli bir hazırlığı var gibi görünse de kurut yapmak oldukça basit. İşte tarifi.

Malzemeler

- Yoğurt veya taze süt
- Tuz

Yoğurt kullanarak kurut elde etmek isteyenler öncelikle yoğurdu bir tencereye koyup karıştırmaya başlayın. Bir süre sonra kaynamaya başlayacaktır. Bu işlem sayesinde yoğurdun koyu bir kıvama gelmesini sağlayacaksınız. Yoğurt veya kaynatılmış sütü ince bir bez torbanın içine dökün. Sıvıyı iyice süzmek için bir süre bekletebilirsiniz.

Bu işlem birkaç saatten daha fazla sürebilir. Süzülen yoğurt veya sütü dilediğiniz gibi şekillendirin. Güneşli bir alanda veya gölgede kurutmalısınız. Hava alan bölgeleri tercih etmek, kurutmayı hızlandıracaktır. Tamamen kuruduktan sonra hava geçirmeyen bir kabın içerisinde saklayabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet

Kaynak:Haber Merkezi