Son dakika… Maymun çiçeği Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği nasıl bulaşır?
Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü ile ilgili acil durum ilan etti. Afrika’da bu hastalık ile ilgili 537 ölüm yaşandığı biliniyor. Peki Maymun çiçeği Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği nasıl bulaşır? Detaylar haberimizde…
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?
1950’li yıllarda Afrika’da bulunan hastalık çiçek hastalığına benziyor. Mpox virüsü olarak da bilinen maymun çiçeği virüsü hafiftir ve nadiren ölümcüldür. Uzmanlara göre hastalığın kaynağı bilinmemektedir.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
İlk belirtileri 5-21 gün arasında ortaya çıkıyor. Genelde ciltte kabarcık, yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrısı, üşüme, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve titreme olarak belirti gösteriyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Maymun çiçeği virüsü kemirgenlerden ya da enfekte olmuş kişilerden geçer. Virüs yüzünden vücutta oluşan kabarcıklar ve döküntülere temas etmek ve enfekte olmuş kişilerin çarşaf havlu gibi eşyalarını kullanmak da hastalığın bulaşmasına sebep olabilir.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE VAR MI?
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bakan Memişoğlu, "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" dedi.
Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.
"14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır.
Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır.
Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir.
Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır."
Kaynak:Haber Merkezi