Sofraya Gelmeden Şifa Saçıyor! Tam Mevsimi…
Kış aylarının gelmesiyle beraber değişen beslenme alışkanlıklarının metabolizmayı yavaşlattığını belirten Diyetisyen Hatice Altuntaş, “Evde geçirilen zaman uzayıp, güneşi daha az görünce kendimizi daha mutsuz, yorgun, depresif hissedebiliyoruz ve iştahımız da yine bu durumlara paralel olarak artış gösterebiliyor. Kışın gelmesiyle iştah artışı, metabolizma yavaşlaması ve kilo artışı gözlemleniyor. Su tüketiminin azalması metabolizmanın yüzde 5-10 oranında yavaşlamasına neden oluyor. Kaybedilen sıvıyı yerine koymak önemli. Vücut, sadece yemek yediği için doymaz. Bazı zamanlarda, vücut aslında sizden su ister ve su içmediğiniz için aç hisseder. Bu nedenle, gün içerisinde 2 litre su içmek de çok önemlidir. Amacımız metabolizma hızını düşürmemek, kış aylarını kilo almadan geçirmek, hatta verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamaktır. En önemlisi de sağlıklı yaşama adım atmak bunların başında gelmelidir” ifadelerini kullandı.
VİTAMİN DEPOSU BESİNLER TÜKETİLMELİ
Soğuk kış günlerinde vücut direncini artırmak için besinlerde bulunan vitamin, minarel ve yağlardan doğal yollarla faydalanılması gerektiğini vurgulayan Altuntaş, “Dünya Sağlık Örgütü bu dönemde vücut direncindeki azalmaya dikkat çekerek antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C ve E vitaminlerinin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı öneriyor. Tabi bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınması gerekiyor. Aksi takdirde hekim kontrolünde olmadan preparat kullanımı kansızlık, şiddetli baş ağrısı, sinirlilik, saç dökülmesi ve bulantı gibi birçok yan etkiye yol açabiliyor” diye konuştu.
DENGELİ BESLENME BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Bağışıklık sistemini zinde tutmak için yeterli beslenmeye dikkat çeken Altuntaş, “Metabolizmamızı korumanın ve bağışıklık sistemimizin direncini arttırmanın yolu yine yeterli ve dengeli beslenmeden geçiyor. Yeterli ve dengeli beslenme, her besin grubundan (et, yumurta, kurubaklagil; süt ve süt ürünleri; ekmek ve tahıllar; meyve ve sebzeler) her öğünde aldığımızda sağlanır ve vücudumuzun gereksinimi karşılanmış olur” dedi.
KIŞ SOFRALARINDAN EKSİK EDİLMEMELİ
Grip, nezle ve kış aylarının belirgin hastalıklarından korunmak için sofralarda bulundurulması gereken yiyecekleri sıralayan Altuntaş, “Karbonhidrat, protein ve yağlar günlük beslenme içerisinde dengeli bir şekilde tüketilmeli ve grip, nezle gibi kış aylarının en belirgin hastalıklarına karşı yeterli vitamin almaya özen gösterilmelidir. Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller, elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurta mutlaka yer ayırın. Havuç, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, brüksel lahanası, maydanoz, roka, tere gibi sebze ve meyveler sofralardan eksik edilmemelidir. Yulaf betaglukanı da bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir” diye konuştu.
-Büşra KÖSE