Ne Rengi Ne Kokusu! Bu Yöntemle Sahte Zeytinyağını Ayırt Etmek Çok Kolay!

Ne Rengi Ne Kokusu! Bu Yöntemle Sahte Zeytinyağını Ayırt Etmek Çok Kolay!
 Muhabir
Piyasada birçok yemeklik yağ içerisinde zeytinyağı sağlık açısından en çok kullanılanlar arasında yer alıyor. Peki, gerçek zeytinyağı ile sahte zeytinyağını nasıl ayırt edebilirsiniz? İşte evde kolayca yapabileceğiniz o yöntem…

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmesinin ardından listelerde başı çeken zeytinyağı firmalarının çoğunluğu dikkat çekiyor. Tüketicilere zeytinyağı yerine tohum yağı satıldığı tespit edilmesinin ardından bu durum zeytinyağı alırken daha dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Zeytinyağı sektöründe güven kaybı sürerken vatandaşlar hakiki zeytinyağının nasıl anlaşılacağını araştırıyor. Zeytinyağlarının gerçekliğinden şüphe eden tüketiciler için sahte zeytinyağlarını ayırt etmenin çok basit bir yöntemi bulunuyor. Peki, gerçek zeytinyağı ile sahte zeytinyağını nasıl ayırt edebilirsiniz? İşte evde kolayca yapabileceğiniz o yöntem…

1591187475-altn1.webp

SAHTE ZEYTİNYAĞINI ANLAMANIN EN KOLAY YOLU

1. Bir bardağa su doldurun
2. Bir yemek kaşığı zeytinyağını bardağa ekleyin.
3. Bardağın içindeki suyun yüzeyinde kabarcıklar oluşursa, bu zeytinyağının sahte olduğuna işaret ediyor.
4. Eğer suyun yüzeyindeki kabarcıklar birleşerek tek bir büyük kabarcık halini alıyorsa, bu zeytinyağının organik ve saf olduğunu gösteriyor.

ZEYTİNYAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Zeytinyağı seçiminde renk, koku ve tat gibi faktörlerin yanı sıra, hasat zamanı, işleme süreci ve saklama koşulları da büyük önem taşıyor. Gerçek ve kaliteli zeytinyağını almak için güvenilir markalardan alışveriş yapmak gerekiyor. Ayrıca, organik sertifikalı zeytinyağları tercih etmek, ürünün doğal ve katkısız olduğunu garantiliyor. Zeytinyağı alırken, etiketlerdeki "organik", "soğuk sıkım" gibi ibarelere dikkat edilmesi gerekiyor.

sofralik-zeytinyagi-001.jpg

ZEYTİNYAĞI NASIL KORUNMALI?

Uzmanlar zeytinyağını muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken noktaların yağın kalitesini ve raf ömrünü koruduğunu söylüyor. Peki, zeytinyağı saklarken dikkat edilmesi gereken 3 nokta ne? İşte detaylar…

Zeytinyağı kalitesini olumsuz etkileyen 3 faktörün; hava, ışık ve ısı olduğu biliniyor. Minimum hava temasıyla modern ve mekanik sıkım makinelerinde üretilen zeytinyağı paslanmaz çelik tanklarda muhafaza edildiğinde raf ömrü uzuyor, tazeliği ve aroması korunuyor.

1-Plastik ambalajdaki zeytinyağı cam ambalaja göre daha fazla ışık geçirdiği için ışığa daha fazla maruz kalır ve bozulur.

2-Büyük hacimli tenekeler halinde satın alınan zeytinyağı için teneke kapağı açılınca beklemeksizin küçük ambalajlara alınarak ve kapağı sıkıca hava almayacak şekilde kapatılmalı ve ışık almayan bir dolapta muhafaza edilmelidir.

3-Zeytinyağını en iyi muhafaza şekli; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, kuru ve serin bir ortamdır. Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır.