Meğer bu yiyecekleri çok yediğimiz için terliyormuşuz! Erkekler üzülecek

Meğer bu yiyecekleri çok yediğimiz için terliyormuşuz! Erkekler üzülecek
Sıcak havaların pik yaptığı son günlerde herkesin en büyük problemlerinin başında aşırı terleme geliyor. Uzmanlar terlemeye sebep olan yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söylüyor. Peki bu yiyecekler neler?

Yazın kabus haline gelen aşırı terleme kaçınılmaz son haline geliyor. Aşırı terleme yani hiperhidroz yaz günlerinde birçok kişinin birincil problemi oluyor. Terlemenin önüne geçebilmek için yediğimiz besinler çok önemli. Peki bunu önlemek mümkün mü? İşte uzmanından tavsiyeler…

Uzman Diyetisyen Burcu Akbeyaz terlemeyi önlemek için yenilen besinlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

FAZLA ÇAY VE KAHVE İÇMEK TERLETEBİLİR

Terlemenin gün boyunca alınacak sıvılarla ilgisi olduğunu söyleyen Diyetisyen Akbeyaz şunları söyledi:

“Kahve ve çay, gün boyunca sık tükettiğimiz içeceklerden. Bunları içmek bize keyif verirken, terletme oranını artırdığını da bilmemiz gerekiyor.

Kafein içeren besinler veya içecekler kalp atış hızını artırıyorlar ve böylelikle kan basıncı yükseliyor. Bu da aslında bir uyarıcı özelliğe sahip dolayısıyla terlemeye sebep oluyorlar.

BU BESİNLERİ FAZLA TÜKETMEYİN

Terlemeye etken olan diğer bir şey ise baharatlar. Özellikle biberin içerisinde bulunan sentezlerin vücuttaki sıcaklığı arttığını ve vücudun ısıya karşı tepki olarak da terlemeye yol açtığını biliyoruz.

terleme-2.jpg

Bu yüzden baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekli. Maalesef ülkemizde fazla tuzlu yeme alışkanlığı da var. Oysa tuzun fazlası, pek çok sağlık sorununa yol açtığı gibi, terlemeyi de artıyor. Ayrıca yemeklerin yanında yeşillik olarak tüketilen tere de fazla yenildiğinde aynı sonuca yol açıyor.

“ÇOK MİKTARDA ET TÜKETMEK TERLEMEYE NEDEN OLABİLİR"

“Ette terlemede önemli faktörlerden birisi. Et, konsantre bir protein yapısına sahip olduğu için çok miktarda et tüketmenin terlemeye neden olabileceğini biliyoruz. Ayrıca etin yanısıra yine hayvansal kaynaklı yumurta, süt ürünleri gibi protein yönünden zengin diyetler terlemeye yol açabilir.

Özellikle günlük kalori ihtiyacı yüksek olduğu için daha fazla protein almaya çalışan sporcuların bu konuda dikkat olmasında yarar var. Et tüketimi gece terlemesini de artıran faktörlerden biri.

“B12 VE D12 VİTAMİN EKSİKLİĞİNDE GECE TERLEMESİ OLABİLİR”

Gece terleme alınan yiyecekler kadar B12 veya D vitamini eksikliğinde de ortaya çıkıyor. Bu vitaminleri doktorunuza danışmadan rastgele almayın.

İşlenmiş et, cips, ve paketli gıdalar oldukça yüksek tuz oranına sahiptir ve yağ içeriğinden oldukça zengin. O yüzden bu gıdalar terlememize yol açar. Eğer yazın en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönemde, terlemekten şikayetçiysek bu gıdaları biraz daha azaltmamız gerekir.

“SERİNLETEN YİYECEKLER TÜKETİN”

Bazı besinler serinlememize ve böylece terleme oranın düşmesine neden olabilir. O nedenle serinleten yiyecekler tüketin.

Elma, üzüm, karpuz, portakal, çilek, ananas, şeftali gibi su içeriği oldukça yüksek meyveleri tercih etmeliyiz. Sebzelerden ise kereviz, patlıcan, ıspanak, marul, kabak gibi su oranı yüksek ürünlerdir. Bunları da gün içerisinde diyetimize dahil ederek terleme oranımızı düşürebiliriz" dedi.

Kaynak:İHA