Kışın Hastalıklardan Korumanın Tek Yolu Doğru Beslenme!
Kış aylarında havanın soğuk olması ve güneşin erken batmasıyla metabolizmamız yavaşlıyor. Bu nedenle hem metabolizmayı hızlandırmak ve kilo almamak için hem de hastalıklara karşı koruyucu olması için beslenmemize özen göstermemiz gerekir. Peki beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz.
Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Tuğba Çelik, “Havaların soğumasıyla su tüketimi neredeyse yok denecek kadar azalıyor. Su vücudun çalışması ve temizlenmesi için en temel ihtiyaç gün içerisinde yayarak içmeye özen göstermelisiniz. Yani günün büyük bölümünde su içmeyip tek seferde bardak bardak su içtiğiniz zaman fayda sağlayamazsınız. Olabildiğince yudum yudum tüm güne yayarak içmelisiniz. Herkesin içmesi gereken su miktarı farklıdır. Bunu belirlemek için kilonuzu 0,033 ile çarparak bulabilirsiniz. Yani 60 kilo bir kişi 60*0,033 ile 1,98 yaklaşık 2 litre su içmesi gerekir. Su tüketmekte zorlanıyorsanız su şişenizin içerisine 1 dilim limon ya da nane karanfil tarçın türevlerini eklerseniz içtiğiniz miktarı arttırabilirsiniz” şeklinde konuştu.
KIŞ MEVSİMİNDE BALIK OLMAZSA OLMAZ
Kış mevsiminde C vitamini kaynaklarını tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Tuğba Çelik,” Yemeklerle birlikte mutlaka salata tüketin. Salata da c vitamini desteği sağlar. Turunçgilleri tüketirken kabuğunun hemen altındaki beyazlıklarıyla birlikte tüketin. Hesperidin etken maddesiyle hastalıklara karşı koruyuculuğu yüksektir. Kış mevsiminin gelmesiyle önemli kaynaklardan biri olan balık tüketimini de arttırın. Haftada en az 1 kere balık tüketin. Özellikle mevsim balıklarını terci edin. Kızartma yapmadan fırın, ızgara ya da buğulama şeklinde tüketin” şeklinde konuştu.
YAVAŞYAN METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR
Yavaşlayan metabolizmayı arttırmak için protein tüketiminin artması gerektiğini belirten Çelik,” Haftada en az 2 ya da 3 kes et tüketmeye çalışın. Soğuk havalarda ısınmak için siyah çay kahve içmek yerine bitki çayı tüketebilirsiniz. Kuşburnu, böğürtlen, ıhlamur gibi çayları tüketebilirsiniz. Özellikle kış sebzeleriyle menülerinizi çeşitlendirin. Rengarenk beslenmeye özen gösterin. Her bir renk farklı bir etken madde ve faydalı bileşen demektir. Renkli beslenmeyle çeşitli ve farklı antioksidanlardan yararlanabilirsiniz” dedi.
HAREKETSİZLİKTEN KURTULMAK GEREK
Hem hastalıklar korunmak için hem de yavaşlayan metabolizma için hareketin önemli olduğunu vurgulayan Tuğba Çelik, “Kış aylarında hareket çok azalmaya başlar. Özellikle gün içerisinde hareketliliğinizi arttırıp aynı zamanda spora da başlayabilirsiniz. Spor yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için oldukça etkili yöntemlerden biridir. Vücudunuzda eksik olan vitamin ve mineralleri de tespit ederek besinler ve gıda takviyeleriyle tamamlamaya çalışın ve uyku düzeninizi erken saatlerde uyuyacak şekilde oluşturmaya çalışın” diye açıkladı.
-Buse Aşcı