Çocuklarda Risk Arttı! Uzmanından Aşı Uyarısı!

Çocuklarda Risk Arttı! Uzmanından Aşı Uyarısı!
 Muhabir
Kış aylarında artan çocuk hastalıkları ile ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, acillerde sık başvurulan rahatsızlıklar hakkında bilgiler verdi. Akcan, aileleri uyardı...

Kış aylarının gelmesiyle kapalı ortamlarda yayılan hastalıkların acil servislerde yoğunluk oluşturduğunu ve başlıca hastalıkların üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığına dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Metin Akcan, “İshal vakaları halen devam etmekte. Üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla gözükmekte. Hastalardan daha çok ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle sağlık merkezlerine başvuruyor. Kış ayları geldi kapalı ortamlar, pasif sigara içiciliği ve temas sıklığının daha fazla artması hastalıkların önünü açtı” dedi.

cocuklarda-grip-influenza.jpg

ATEŞ SAVUNMA MEKANİZMASIDIR

Ailelerin risk durumu hafif olan hastalıklar için acil servislerdeki bulaş riskini göz önünde bulundurarak yoğunluğun daha az olduğu polikliniklere başvurması gerektiğini vurgulayan Akcan, “Aileler acil servislerdeki iş yükünü ve bulaş zincirini kırmak için nezle, grip, burun akıntısı gibi durumlarda mümkün olduğunca acil servislerden çok polikliniklerde muayene olmayı tercih edebilirler. Aileler çocukları ateşlenince korkmasınlar. Ateş vücudun bir savunma mekanizmasıdır. O yüzden ateş bir hastalık değildir. Ateş bir hastalığın belirtisidir. Eğer çocuğun solunum sıkıntısı varsa, çocuk nefes alıp verirken zorlanıyorsa, ateşi çok yüksek gidiyorsa, çocuk düşkünse beslenemiyorsa ve uykudan uyandırılamıyorsa bu gibi durumlarda acile başvurmalarını öneririz” diye konuştu.

sick-cough-girl.jpg

ÖKSÜRÜK NÖBETLERİNE DİKKAT!

Mevsim geçişlerinde öksürük hadiselerinin artış gösterdiğini belirten Akcan, “Mevsimler kaydı özellikle sonbahar aylarında astımı olan çocuklar alerjik rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor. Daha önceden astımı olduğu bilinen çocukların hırıltısı ve hışıltısı varsa aileler bu açıdan dikkat etmeliler. Diğer türlü öksürük nedenleri arasında en sık üst solunum yolu enfeksiyonları gözüküyor. Özellikle burnu akan ve tıkanan çocuklarda güzel temizlememeye bağlı burnun arka tarafındaki akıntı öksürükleri daha da fazla tetikleyebiliyor. Bu öksürükler genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir hafta 10 gün kadar sürebiliyor. Bu semptomlar arasında en uzun süren öksürük bazen 15-20 günü bulabiliyor. Astımı olan çocuklar öksürük nöbetlerinde dikkat etmeli. Onun dışında öksürüğe eşlik eden, solunum sıkıntısı, solunum eforu dediğimiz solunum çabası, nefes alıp verirken hızlı nefes alıp verme, kaburgaların arasında çekilme gibi bulgular varsa, beslenme bozukluğu varsa, dudaklarda renk değişikliği, oksijenizasyonun bozulduğuna dair bulgular varsa vakit geçmeden hastaneye başvurmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

mty3mti1m2u5yjjlndy-002.jpeg

İNFLUENZA KAPIDA!

Çocukları hastalıklardan uzak tutmanın kış aylarında giderek zorlaştığını ancak yaşanan sağlık sorunlarını hafif atlatabilmek için İnfluenza(grip) aşısının aksatılmaması gerektiğinin altını çizen Akcan, “Kış aylarında çocukları hastalıktan korumak çok zorlaşıyor. Çünkü çocuklar okula gidiyorlar. Havalar soğuk. Dışarıya normalden daha az çıkıyorlar. Sınıfların havalandırması daha az oluyor. Ama sınıfları teneffüslerde havalandırarak, öksürdükleri zaman çıkan partikül sayısını azaltmak üzere kollarıyla kapanarak, sık sık ellerini yıkayarak birazcık daha döngüyü azaltabiliriz. Ailelerin hijyen eğitimine dikkat etmesi gerekiyor. Dönemsel hastalıklara karşı aşıların mevsimi geldi. Henüz vakalar pik yapmadı ancak tek tük çıkıyor. Önümüzdeki günlerde nezlenin artmasını bekliyoruz. İnfluenza hem hastalığın seyri hem de komplikasyonları açısından ağır geçebiliyor. O yüzden her sene tekrar edilen aşıyla influenza komplikasyonlarından korunmak mümkün. Çocuklar aşı olsa da bir miktar hastalık geçirilebiliyor ama hastalık hem daha hafif geçiriliyor hem de aşıyla zincirin kırılması sağlanıyor. Çünkü influenza bulaşıcılığı yüksek olan bir hastalık. O yüzden de 6 aydan itibaren aşı yapılabiliyor. 6 ay ile 9 yaş arasında çocuklara ilk defa aşı yapılacaksa bir ay arayla birer doz, daha sonraki dönemde de tek doz şeklinde yapılabiliyor. Şu anda da aşının tam vakti yapılabilir” şeklinde konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

​​​​​​​cocuklarda-oksuruge-ne-iyi-gelir.jpg​​​​​​​