Bu hastalıktan her evde var! İşte sebebi...
Bel fıtığının tespiti ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi Fizyoterapistlerinden Meriç Furkan Çimen, “Bel fıtığı, omurlar arasında bulunan disklerin, omurga üzerindeki bir sinir köküne baskı yapacak şekilde yer değiştirmesi veya zedelenmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu diskler, omurlar arasındaki bağlantı noktalarında bulunan yumuşak dokuları içerir. Bel fıtığı genellikle omurganın alt bölgesinde, yani bel bölgesinde meydana gelir. Bel fıtığı genellikle radyolojik görüntüleme yöntemleri, özellikle manyetik rezonans görüntüleme (MRG), ile teşhis edilir. Fakat belimizdeki her ağrı fıtık mıdır? Tabiki de hayır” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DEKİ TANI SAYISI ARTTI
Türkiye’de hasta sayısının artış gösterdiğini belirten Çimen, “Son zamanlarda popülerliği git gide artan bir rahatsızlık olan bel fıtığının ülkemizdeki tanı sayısı da oldukça artmıştır. Bel fıtığı, diskteki zayıflık, yıpranma veya ani bir travma sonucu oluşabilir. Diskin içerisindeki jelatin benzeri maddenin dışarı sızması veya diskteki bir kısmın omurilik kanalına baskı yapması bel fıtığına neden olabilir. Bu durum, çevredeki sinir köklerine baskı yaparak ağrı, zonklama, karıncalanma, güçsüzlük veya bacaklarda ağrı gibi belirtilere yol açabilir” dedi.
AMELİYAT SON ÇARE
Hastalığın ilk aşamada uygun tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesinin altını çizen Çimen, “Bel fıtığı ameliyatı, bel fıtığının neden olduğu şiddetli ağrı, sinir basısı veya fonksiyon kaybı gibi belirtilerle başa çıkmak amacıyla düşünülebilir. Ancak, bel fıtığı ameliyatı genellikle son çare olarak düşünülür ve öncelikle konservatif tedavi yöntemleri denendikten sonra ele alınır. Günümüzde ise bu durum tam tersi bir durum almış durumda. Fıtığın mı var hemen ameliyat. Belin mi ağrıyor kesin fıtık. Oysa bu oldukça yanlış bir yoldur” diye konuştu.
AMELİYATTAN SONRA DİKKAT ETMEK ÖNEMLİ
Bel fıtığıyla ilgili yapılan araştırmaların hastalığın ameliyatsız iyileşebildiğini işaret ettiğini açıklayan Çimen, “Araştırmalara göre fıtıkların %98’i ameliyatsız iyileşebiliyor. Peki, neden hala bu ameliyat sevdamız? Çünkü bize sunulan hazır bir şeye gitmeye alışkınız. Kolaya kaçmaya alışkınız. Ameliyatın bizi hemen fıtıktan kurtaracağını düşünüyoruz. Erken aşamada evet fıtık gerçek anlamda yok oluyor ağrılar gidiyor tanılar siliniyor. Fakat vücudunuzu, kondisyonunuzu, kuvvetinizi aynı seviyede tutmaya devam ederseniz bu zamana kadar hiç şaşmamıştır o fıtık tekrar aynı yerden sıkıntı vermeye başlayacaktır. Başka yapılan bir araştırmada vakaların büyük bir çoğunluğunda ameliyat olup olduktan sonra kendini aynı şekilde bırakan insan ile kendine bakan, sporunu, egzersizini yapan, kendini kuvvetlendirmeye dikkat eden insanlar arasında dağlar kadar fark olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.
FİZİK TEDAVİ AMELİYATSIZ YÖNTEMLERİN BAŞINDA GELİYOR
Fizik tedavi yöntemleriyle bel fıtığı rahatsızlığını ameliyatsız bir şekilde çözüme kavuşturmanın mümkün olduğunu söyleyen Çimen, “Nedir bu ameliyatsız yöntemler? Tabi ki de başta Fizik Tedavi geliyor. Bunun dışında çeşitli ilaç tedavileri ve edipural steroid enjeksiyonlar geliyor fakat bunları kullansanız bile ardından yine dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyoruz. Geçmişte gerçekten fizik tedaviye inanç nerdeyse hiç yokken günümüzde hala yeterli olmasa da bu bilinç gayet güzel gelişmiş durumda. İnsanlar fizik tedaviyi bir spor olarak değil de artık tedavi edici bir unsur olarak tanıyor. Fizik tedavi, bel fıtığı olan bireylerde ağrıyı azaltmak, esnekliği artırmak, kas gücünü güçlendirmek ve genel olarak işlevselliği iyileştirmek için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Bel fıtığından kaynaklanan semptomları hafifletmek ve tekrarlayan durumları önlemek amacıyla fizik tedavi genellikle şu unsurları içerir: Eğitim ve bilgilendirme, Egzersiz programları, Manüel terapi, Elektroterapi ve Yüzeysel ısı ajanları, Hidroterapi, Postür ve Hareket eğitimi. Fizik tedavi, bel fıtığı semptomlarını kontrol altına almak ve hastaların günlük yaşamlarını daha konforlu hale getirmek için etkili bir yöntem olabilir. Ancak, her birey farklı olduğu için fizik tedavi planları bireysel ihtiyaçlara ve semptomlara göre uyarlanmalıdır. Bel fıtığı şüphesi olan veya bu durumu yaşayan kişiler, bir sağlık profesyoneli veya fizik terapistle görüşerek uygun tedavi planını belirlemelidir” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı
Kaynak:Konya'nın Sesi