Unutkanlık

وما سمي الانسان الا لنسيه
Ve mê sümmiyel insênu illê linesyihi.
İnsanoğlu nisyan ile malul olduğu yani unuttuğu için insan denmiştir.

İnsanoğlu unutur,
unutabilir ve unutuyor da.
Kim neyi ne kadar unutur,ne zaman ve niçin unutur, unuttuğu şeyleri hatırlar mı,ne kadarını hatırlar.
Bu yaş’a ve şahıslara göre değişir.

İnsan unutur ama, unutkanlığa sebeb olan ve tetikleyen şeyler nelerdir konusunda elbette çok şeyler söylenebilir.

Yaşlılık,kazalar, bazı hastalıklar, bazı derin üzüntüler gam ve kederler, zabt u rabt altına alınamayan öfkeler,unutmaya sebeb olabilir.
Günahların da haram lokman’ın da unutkanlığa yol açtığını söylemek mümkündür.

İmamı şafii’den nakledildiğine göre hafızasını (unutkanlığını) hocası olan Vekî’b. Süleyman’a şikayet eder, hocası da ona günahları terk et diye çözüm yolu önerir.
Ve bu hususu imam Şafii kendi şiirinde şöyle anlatır:
شكوت الى وكيع سوء حفظي
فارشدني الى ترك المعاصي
واخبرني بان العلم نور
ونور الله لا يعطى لعاص
Şekevtu ile Vekî’in sûe hıfzî feerşedenî ile terk il meâsî,ve ehberanî biennel imle nûrun ve nurullahi lê yu’ta liâsin.

Vekî’e hafızamın zayıflığını ve hafızamı şikayet ettim o da bana günahları terk etmemi istedi ve şunu da söyledi ilim bir nurdur Yüce Allah’ın nuru günahkarlara verilmez.

İmamı şafi’ye söylenen bu söz aslında herkese söylenmiştir, peygamberlerin dışında kimse masum olmadığına göre ve Resulullah Efendimiz “bütün Ademoğlu hata yapar(yapmaya meyyâldir) buyurduğuna göre peygamberlerin dışında herkese tevcih edilen bir sözdür bu, yoksa imam Şafii r.a gibi bir Müctehid,Rasulullah efendimizle 4.dede’de birleşen ömrü boyunca Kur’an’a sünnete fıkha ve ümmete hizmet eden kılı kırk yaran böyle bir alimin günah işlemediğini söyleyebiliriz.

İmamı Şafii’nin hocalarından olan İmam Malik ona şöyle dediği rivayet edilir: Muhakkak ki Yüce Allah senin kalbinin üzerine bir nur indirdi, bu nur’u masiyetle söndürme.

Günahların şüphesiz çok zararı var dünyada yansıyan zararları olduğu gibi eğer kişi tövbe edip yüce Allah’a rücu etmezse ahirette de bunun zararları olacaktır unutkanlık bu zararlardan sadece ve sadece biridir.

Allah’ım! İnsanlara karşı yaptığı iyilikleri unutan ve insanların kendisine yaptığı yanlışları da imkan dahilinde unutabilen Kerim afif temiz duru saf insanlardan olmayı bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasip eyle.Amin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Özkan Arşivi