Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Prof.Dr. Mustafa Topkafa

Sorun Sadece Hocada mı Yoksa Yönetimde de Yok mu?

Sorun Sadece Hocada mı Yoksa Yönetimde de Yok mu?

Konyaspor, ilk defa Süper Lige çıkmış Bodrumspor`a mağlup olarak rakibin ilk Süper Lig galibiyeti sevinci yaşamasına sağlayarak ismini tarihe ALTIN harflerle yazdırdı.

Maçtan önce rakibin mevcut halini düşününce kolay gibi görünse de karşımızda hiç puan alamamış bir takım olduğunu unutarak biraz rehavete kapıldık. Ali hoca açıklamalarında bunu dile getirse de maalesef bu duruma bir hazırlığının da olmadığını sahada gördük.

Maçı çok fazla değerlendirmek istemiyorum. Çünkü ne oynadığı belli olmayan bir takım izledik. Belki maçtan önce bir taktik ve plan vardı ama yenilen saçma sapan golden sonra takım tamamen koptu ve dağınık bir oyun sergiledi.

Sebepleri neler olabilir?

Belki kamp geçiren oyuncuların kampta uyguladıkları oyundan farklı bir oyun oynamalarına neden olan taktik anlayış, belki kampta oynadıkları bölgelerinin değişmesi, belki de ligin başında gelen ve uyumunun beklenmeden hemen on bire alınan Aleksic`in sahaya sürülmesine tepkileri. Daha birçok sebep de sayılabilir ama benim aklıma ilk gelen ihtimaller bunlar.

İlk iki haftada övdüğümüz takımın genel karakteri olan uyum, yardımlaşma ve arkadaşlık görüntüsü bu hafta sahada net bir şekilde yoktu. Birbirinden kopuk bir takım vardı. İlk maçlar insanları yanıltıyor ve bazen değerlendirme açısından hata yaptırıyor. Biraz beklemekte yarar var.

Maç sonrası herkes Ali hocaya kızdı kükredi. Hepsi de haklıydı. Sahada ne yaptığını bilmeyen oyunculardan sonra hocayı herkes tefe koydu. Peki mevcut durumun tek sorumlusu hocamı yoksa bu durumun gerçek sorumlusu olan yönetim mi?

Geçen sezon bittiğinde hoca ile ilgili karar verilirken Ali Çamdalı ile devam edilmesinin yanlış olacağını biz de dahil olmak üzere herkes dile getirildi. Dinlendik mi? Tabi ki de hayır.

Ölüp ölüp dirildiğimiz sezonun transferlerini kimler yaptı? Ömer başkan “biz sonradan dahil olmuştuk, zaten transferlerin büyük bir çoğunluğu yapılmıştı” dediğinde kimler alınmıştı? Kimler daha sonra alındı? Ali Çamdalı, Olivera transferi için çok çaba sarf etti denildiğinde o zaman kim Ali Çamdalı`yı sportif direktör yaptırmıştı?

Devre arası transferleri olan Jakub, Ethemi, Ndao, Sambou, Damjanovic, Boateng ve Niangbo transferlerini mevcut yönetim yapmadı mı? 8 transferden sadece 3 transfer bizim işimize yaramadı mı?

Gelelim bu sezona. 12 oyuncu gönderip 13 oyuncu alan bu yönetimin kaç oyuncusu direk oynuyor şu an? Sağ kanat oyuncusu neden geç geldi? Orda bir tane bile oyuncu yokken neden ilk orasının transferi yapılmadı? Nikola ile ilgili yapılan eleştirilere katılmıyorum ve konuşmak için çok erken olduğunu düşünüyorum. Sol stoper transferinde sakatlık geçmişi ortada iken neden Calusic ile anlaşıldı? Orta sahaya gelince… Soner`i beğenmezken geçen sezondan daha zayıf bir orta saha neden inşa edildi? İleri uç çok iyi kurgulanırken neden savunma ve orta sahaya bu kadar önem verilmedi?

Bodrumspor maçı sadece Ali Hoca üzerinden değerlendirilirse yanlış yapılmış olur. Bence hem hoca hem de yönetim üzerinden değerlendirilmelidir. Sadece hocaya yüklenmek haksızlık diye düşünüyorum. Kadro planlamasında bariz bazı hatalar var. Sağ bekin geç katılması, orta alanda birbirine benzer oyuncular alınması ve stoper mevkisinin eksikliği hep planlama hatası.

Yönetimimizin hoca değişikliğine şu aşamada gideceğine inanmıyorum. Kayserispor maçı hocanın geleceğine ışık tutacaktır. Galibiyet gelirse devam eder. Ancak beraberlik ve mağlubiyet hoca ile ilgili düşünceleri yönetim bazında değiştirecektir. Taraftarların hoca ile ilgili düşünceleri bugün de beş maç sonra da çok değişecek gibi görünmüyor.

Saygı ve selamlarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof.Dr. Mustafa Topkafa Arşivi