Tuğba ÇELİK
Ramazanda beslenme
Yayınlanma:
Ramazan ayında maddi ve manevi arınma olarak düşünebiliriz. Açlık aralıklarıyla bedenimizde de bir temizlik söz konusu olur. Ancak yeme dönemlerinde de o uzun süreli açlığın karşılığını verecek bir beslenme olması gereklidir. Uzun süren açlığın arkasından 10 dklık süreçte açlığı unutturacak miktarda bir yemek yiyorsanız bedenimizin temizlenmesini bekleyemeyiz. Ramazan ayında açlığın verdiği temizlenmeyi nasıl koruruz diyorsanız işte size ufak ipuçları:
- Yavaş yemeye özen göstermelisiniz. Eğer hızlı yerseniz uzun süren açlığın arkasından midenizde sindirim problemleri yaşar ve geceyi çok rahatsız geçirirsiniz.
- Orucumuzu açıp bir çorba içtikten sonra 10 dklık bir ara vermenizi öneririm. Mideniz rahatlayacak sindirim enzimleri aktifleşecek ve arkasından tokluk hormonu da salgılanmaya başlayacaktır.
- Orucunuzu zeytin ile açmanızı öneririm. Uzun süreli açlığın arkasından kan şekerinizdeki dalgalanmaları önlemek için zeytin gibi bir yağ kaynağı etkili olacaktır.
- Oruç tuttuğumuz için uzun süreli açlığın arkasından her gün tatlı tüketiminin önüne geçelim. Tatlı tabiki tüketebilirsiniz. Ancak haftada 1 ile sınırlandırma yapabiliriz. Aynı zamanda tatlılarımızı ağırlıklı olarak sütlü tatlı tercih edelim.
- Sahur menülerimizde özellikle yumurta gibi kaliteli protein kaynaklarına yer verelim. Protein kaynaklarının özellikle tok tutma kapasitesi yüksektir. Klasik bir türk kahvaltı tabağı bizim ideal sahur tabağımız olabilir.
- Liften zengin bir beslenme hem kan şekeri hem de su kaynağı noktasında bize önemli bir destek olacaktır. Özellikle sahur tabaklarınıza sebze, yeşillik eklerseniz ertesi gün susuzluk problemini daha az yaşarsınız. İftar tabağınıza salata eklerseniz kan şekerinizdeki dalgalanmaları azaltır.
- Oruç döneminde su tüketimine dikkat etmeye çalışın. Gün içerisinde geçen susuz dönemi tolere edebilmek için iftar ve sahur arasında yayarak su içmeye çalışın. Yani tek seferde 1 litre içmek yerine bardaklar arasında biraz mesafe oluşturacak şekilde su içmeye çalışın.
- Çeşitli beslenmeye özen gösterin. İftar menüleriniz hem sebze olarak çeşitlilik göstersin hem de protein kaynakları olarak farklı seçeneklere yönelin.
- Yoğun şekilde çay ve kahve tüketmek su atılımını arttıracağı için sınırlandırılması gereklidir. Çay kahveyi azaltıp bitki çayı ayran gibi farklı içeceklere yönelebilirsiniz.
- Meyve tüketimine de dikkat etmeliyiz. Kontrollü bir düzeyde sahur ya da iftar yemeklerinize meyve dahil ederek hem tatlı ihtiyacı için hem de su tutmasıyla tüketebilirsiniz.
Sevdiklerinizle sağlıklı mutlu bereketli ramazanlar geçirmeniz dileğiyle.