Tuğba ÇELİK
Neden Sürekli Tatlı Yiyoruz?
Yayınlanma:
Kış aylarında özellikle akşamların uzun olasıyla iştahımızı yönetmemiz zor oluyor. Yemekten 1 saat sonra ya da geceleri tatlı yeme isteğiniz oluyorsa sebebine yönelik bir davranış değişikliği yapabilirsiniz. Bu sebeplerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Öğün planlamasında hata olması: öğünlerimizde tabağımızdaki yemeğin içeriği bir sonraki yiyeceği belirleyecek konumdadır. Eğer siz tabağınızı makarna, pilav ya da hamur işiyle doldurursanız tekrar acıkmanız çok hızlı olacaktır. Ani acıkmayla da ilk tüketmek isteyeceğiniz şey tatlıdır. Bunun en önemli sebebi kan şekeri dengesidir. Menü planlamasını yaparken karbonhidrat protein yağ dengesine dikkat etmelisiniz. Protein ve yağ yavaş emilim sayesinde kan şekerinde ani yükselmeleri engeller ve uzun süreli tokluk sağlar.
- Magnezyum Eksikliği: magnezyum vücutta birçok işlevi olan minerallerden bir tanesidir. Hem enerji döngüsünde katalizör görevi görürken hem de insülin salgılanmasında görev alır. İnsülin pankreastan salgılanan bir hormondur ve şekerin hücre içine alınmasını sağlar. Hücre içine alınamayan şeker ile sürekli tatlı yeme isteği gelir.
- Spor ve öğün planlaması yapamamak: yeterli enerji almadan yapılan spor fayda sağlamak bir yana büyük zararlar verebilir. Spor ile harcanan kalorinin karşılanması sağlıklı protein ve karbonhidrat kaynağı olmalıdır. Yeteri kadar protein eksiğini karşılamazsak oluşan enerji açığıyla en kolay kan şekerini yükselten besin olan tatlıya yöneliriz. Spor yapılan günlerde özellikle en sağlıklı protein olan yumurta tüketimine dikkat edilmelidir.
- Uyku Yetersizliği: uyku ile birlikte hücreler yenilenir. Ancak uyku hormonu olan melatoninin en çok salgılandığı 22,00 ile 02,00 saatlerine kaliteli uykunun sağlanması gerekir. Geç uyumak ya da uyku süresinin kısalması yorgunluk ve halsizlik sebebidir. Böylelikle sürekli depresif bir halde olmasıyla mutluluk hormonu olan seratonin salgılanmasına yardımcı olan tatlı yemeye eğilim olur.
- Demir eksikliği: demir eksikliği özellikle kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Hücrelere taşınan oksijenin az olmasıyla birlikte gelen halsizlik hali tatlı yeme isteğini tetikler. Düzenli tahlil yaptırarak bütün vitamin ve mineraller kontrol edilmelidir.
Sonuç olarak beslenmeye bir bütün olarak bakarsak ve sağlıklı beslenmeye özen gösterirsek ani tatlı yeme atakları yaşanmaz ve kontrollü bir tüketim sağlanmış olur.