Mümine Hatun Kimdir?

Bu hafta sizlere Mevlana Hazretleri’nin kıymetli validesi Mümine Hatun’dan bahsetmek isterim.

Kendisi aslen Horasanlı olup Harezm Türklerine mensuptur. Bugün Afganistan toprakları içerisinde bulunan Belh şehrinde doğmuştur. Belh Emiri Sultan Rukneddin’in kızıdır. Eflakî eserinde Mümine Hatun’un soyunun Hz. Ali’ye dayandığını beyan etmiştir.

Sultanü’l Ulema ile evliliğinden iki oğlu ile bir kızı dünyaya gelmiştir.

Ülkelerinde yaşanan çeşitli problemlerin artması nedeniyle de 1212 yılında ailecek göç etmeye karar vermişlerdir. Pek çok şehirden geçerek oldukça zahmetli bir yolculuktan sonra Larende’ye (Karaman) gelmiş ve burada yedi yıl konaklamışlardır.

Gelişlerinin ikinci yılında vefat eden Mümine Hatun’un ardından oğlu Alâeddin’de dünya sürgününü tamamlamıştır. Tarih boyunca sürre alaylarının ve Hac kervanlarının durak yeri olan ve Sayın Konyalı’nın Karaman Tarihi’nde ifade ettiği üzere beyaz renkli Kurtderesi taşından inşa edildiği için halk tarafından Aktekke Camii olarak adlandırılan, esas ismi Mâder-i Mevlâna olan camide medfundurlar.

Cami içi bir yanı mescid bir yanı türbe olarak ayrılmıştır. Caminin sol ön köşesindeki yeşil ahşap kafesli bölüm Mümine Hatun’un kabridir. Türbenin mescide bakan ahşap sandukalarda ise Karamanoğlu Seyfettin Süleyman Bey, Mevlevi şeyhleri ve Hz. Pir’in ağabeyi medfundur. Mevlana Hazretleri Konya’ya yerleştikten sonrada belirli aralıklarla annesi ve ağabeyinin mezarını ziyaret için Karaman’a gelip gitmiştir.

Ne şanslıyız ki dünyaya fikirleri ve hayatıyla hâlâ yön vermeye devam eden Hz. Mevlana’nın kabri şehrimizde ve onu dünyaya getiren kıymetli validesinin kabride hemen yanıbaşımızdadır.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerinin bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00