Ayşe Özel
Martonaltı Kimdir?
Bu hafta sizlere Konya Musalla Mezarlığı’ında kabri bulunan Milli Mücadele için var gücüyle gayret sarfetmiş Ahmet Hamdi Martonaltı’nın hikayesinden bahsedeceğim.
Peki Martonaltı kimdir?
Manastırlı Hamdi Efendi, 1891 yılında Manastır vilayet ve sancağına bağlı Florina’da doğmuştur. Balkan Savaşları esnasında Manastır’ın Sırplar tarafından işgali üzerine ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmiştir. 1919’da Sirkeci’de bulunan büyük postanenin telgraf merkezinde memur olarak göreve başlamıştır.
Telgrafhanede nöbetçi olarak kaldığı bir gece Erzurum’dan İstanbul’un arandığını fark etmiş, telin ucundaki Mustafa Kemal Paşa ile görüşmüştür. Mustafa Kemal’in Yıldız telgrafhanesi ile görüşme isteğini müdürüne iletmiş ancak müdürü kabul etmemiştir. Bu durumu Paşa’ya bildiren Hamdi Bey, emirleri kendisinin iletebileceğini söyleyerek ertesi gün bu özel telgrafı Fuat Paşa’ya bizzat kendisi ulaştırmıştır.
Üstlerinden izinsiz olarak ve işgalin karanlığında yerine getirdiği bu görevden sonra, nöbetçi olduğu gecelerde Mustafa Kemal Paşa ile daima bağlantı kurmuş, İstanbul’da yaşanan gelişmelerden kendisini daima haberdar etmiştir.
En mühimi 16 Mart 1920’de İngiliz birlikleri tarafından Beyazıt’ta bulunan Kafkas Tümeni’ne baskın yapıldığı ve altı erin ölümü, on erin yaralanmasına sebep olan baskın haberini olaydan yalnızca dört saat sonra canı pahasına Ankara’ya ulaştırmayı başarmıştır. Alınan bu bilgiyle Anadolu ve Rumeli’deki tüm komutanlar haberdar edilmiştir. Soyadı Kanununun kabulünden sonra Mustafa Kemal tarafından kendisine 16 Mart günü işgal sırasında göstermiş olduğu kahramanlığa binaen “Martonaltı” soyadı verilmiştir.
Milli Mücadele döneminde de aralıksız hizmet veren Hamdi Bey, Batı Cephesinde kazanılan I. ve II. İnönü zaferlerini de Ankara’ya müjdeleyen isim olmuştur. Mustafa Kemal’in özel telgrafçılığını yapan Hamdi Bey, “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasına” layık görülmüştür. Atatürk, Nutuk’ta Hamdi Bey’in cesaretinden övgüyle bahsetmiştir.
Konya’da ilkokul öğretmeni olan Nesibe Hanım’la evlenmiş. Sağlık sorunları nedeniyle kendi isteğiyle Konya’ya atanmış ve emekli olmuştur. 1945’te ise hayata gözlerini yummuştur.
Hamdi Bey vesilesi ile vatan ve bayrak için canını hiçe sayan herkese minnetimiz sonsuzdur. Ruhları şad olsun…
Sevgi ve saygı ile…