İlyas Baba Tekke’ye Adını Veren Veli Kimdir?

Bu hafta sizlere ilimize 50 km uzaklıkta, Meram ilçesine bağlı, Evliyatekke’ye komşu olan ve İlyas Baba Tekke Köyü’ne de ismini veren İlyas Baba’dan bahsetmek isterim.

Köyün isminin geçtiği ve bilinen en eski kayıt Osmanlı Dönemi’ne rastlamaktadır. Ancak yakın zamanda köyde tespit edilen kiliseler ve Kilistra’ya olan yakınlığı köyün; Selçuklu, Bizans ve Osmanlı’ya ait dönemlerde aralıksız kullanıldığını ortaya çıkarmaktadır. Horasan erenlerinden ve Ahmet Yesevi’nin dervişlerinden olan İlyas Baba, İslamiyet’i yaymak amacıyla Anadolu’ya gelen velilerdendir. Yaşamı hakkında maalesef derin bilgilerde bulunmamaktadır.

Evliyatekke, Yatağan, Seydişehir ve Çukurçimen Tekke gibi yerleşim yerlerinin kurulma amacının temelinde bulunan İslamı Rum köylerinde yaymak bilinci, İlyas Baba Tekke Köyü’nün kurulmasında da etkili olmuştur.

İlyas Baba’nın türbesi köyün girişinde bulunan, köy mezarlığındadır. Sayın İbrahim Hakkı Konyalı da eserinde türbe ile ilgili, daha eski zamanlarda Konyalıların kuduz köpek tarafından ısırılan yakınlarını İlyas Baba Türbesi’ne getirerek şifa bulduklarına dair bir inanç taşıdıkları bilgisini vermektedir. Ancak günümüzde böyle bir inanç hakim değildir.

Unutmamalıyız ki bu topraklar geçmişten günümüze dek büyük velilerin ayak izleri ile doludur. Önünden fark etmeden geçtiğimiz, bir Fatiha okuma gereksinimi duymadığımız her türbe,zaman içinde yatan zattan hiç bir şey eksiltmediği gibi onlara olan hürmet eksikliğimizde bizlere herhangi bir şey kazandırmaz. Ancak onların yaktıklar kandillerin farkında ve bilincinde olarak, bizden sonra gelen nesillere de bu idraki kavratmaya gayret ederek vefa borcumuzu ödeyebiliriz. Bu yazı dizisi vesilesiyle umarım pek çok kişi ilimizde bulunan velilerden istifade eder ki tüm gayretim ve duam bu yönde çünkü.

Son olarak şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00