Tuğba ÇELİK
Diyette Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Beslenme İlkeleri
Günümüzde obezite ve hızlı tüketim arttıkça sağlıklı beslenmenin de önemi daha fazla anlaşılır hale gelmiştir. Ancak sağlıklı beslenme dediğimiz zaman büyük bir alanı kapsamakta ve çevremizde ya da internette çok fazla bilgi karşımıza çıkmakta. Bu bilgilerden bir kısmı doğru olsa da bir kısmı ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Okuduğumuz gördüğümüz ‘taktik ya da tüyo’ları uygulamaya çalışırken belki de kendimize uygun olmayan zarar verecek bir şey yapıyoruzdur. Bu noktada gündelik yaşamımızdaki doğru bilinen yanlışlara değinmek istiyorum.
1. *Tek Tip Diyetlere Güvenmek:*
Her bireyin vücut yapısı, metabolizması ve yaşam tarzı farklıdır. Dolayısıyla, herkes için tek bir diyet planının geçerli olması beklenemez. Bireyin özel ihtiyaçlarına uygun kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmak diyetin sürdürülebilirliğini arttırır. Aynı zamanda beslenmede çeşitlilik de oldukça önemlidir. Tek bir besine odaklı zayıflamaya çalışmak vücutta vitamin mineral eksikliğine yol açabilir. Beslenme düzeninde her besin grubundan ve er sebze meyve çeşidinden yararlanmak gerekmektedir.
2. *Hızlı Kilo Kaybına Odaklanmak:*
Hızlı kilo kaybı genellikle sürdürülebilir değildir ve sağlık açısından risk içerir. Kısa sürede verdiğiniz kilonun çok daha fazlasını tekrar alma riskini barındırır. Sağlıklı beslenme, sizin için en uygun beslenme biçimini keşfedip kendi yaşam şeklinize uyarlamak demektir. Diyet zaman içinde kilo kontrolü sağlayarak ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alarak gerçekleşmelidir.
3. *Kalori Sayımına Takılmak:*
Sadece kalori sayımına odaklanmak, besin öğelerinin kalitesini göz ardı etmek anlamına gelebilir. Besinlerin içerdikleri vitaminler, mineraller ve lif gibi unsurları da düşünmek, sağlıklı bir diyetin temelidir. Kilo kontrolü kalori bazında ilerlerse uzun süreli düşünüldüğünde aç kalmanıza rağmen kilo vermekte güçlük çekilen duruma getirir.
4. *Hedeflenen Besin Gruplarını İhmal Etmek:*
Dengeli bir diyet, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi tüm temel besin gruplarını içermelidir. Bir besin grubunu tamamen atlamak, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını engelleyebilir. Uzun vadede sağlık problemlerine yol açabilir.
5. *Diyet Takviyelerine Aşırı Güvenmek:*
Besin takviyeleri, dengeli bir diyetin yerine geçmez. Mümkünse, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doğal kaynaklarından almak önemlidir. Takviyeler, eksiklik durumunda kullanılmalıdır ve bir uzmana danışılarak alınmalıdır.
6. *Her gün Tartılmak*
Her gün tartıya çıktığınızda beslenmenizde ne yaptığınızdan çok sayılara takılırsınız. Değişimler ne yazık ki kısa sürede meydana gelmiyor. Aynı zamanda ödem veya farklı problemler bazen sizin gerçek kaybınızı tartıda görmenize engel olur. Her gün tartı kontrolüyle psikolojik bir yük ile strese girmeniz de oldukça risklidir. Kontrollerinizi haftalık sağlamanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmak, sadece kilo kontrolü değil, genel sağlık ve iyi bir yaşam kalitesi için kritik öneme sahiptir. Geleceğe yapacağınız en önemli yatırım bedeninize yaptığınız yatırımdır. Kendinize iyi bakmak sizi daha dinç sağlıklı ve zinde hissettirir. Başlamak için en doğru zaman şu andır pazartesi değil :D