Afakan Türbesi

Bu hafta sizlere Beyşehir yolu üzerinde, Akyokuş’ a doğru gidilen güzergâhta yolun sağında (Opet Petrol sokağı) yer alan Afakan (Hafakan) Türbesi’nden bahsetmek isterim.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen türbenin geçmişinin 13.-14. yüzyıla denk geldiği tahmin edilmektedir. Geçmişte tipik bir Selçuklu mimarisine sahip olan türbe çatı kısmının da çökmesi ile restorasyon çalışmasının ardından yeniden ziyarete açılmıştır. İçerisinde ahşap iki sanduka bulunan türbenin içinde yatan zâtlar hakkında net bir bilgi yoktur.

Afakan kelime manası ile kalpte çarpıntı ile ortaya çıkan darlık ve sıkıntı halidir. Bu halden kurtulmak isteyen kişilerin buraya gelerek şifa bulduğu halk tarafından sınanmıştır. Rahmetli Özönder Hoca’da, Konya’da sınanmış yerlerden olduğunu eserinde yazmıştır.

Geçmişte dini manâda hiçbir anlam teşkil etmeyen; türbenin yakınındaki bir ağaca bez parçası bağlama, kişilerin yanlarında getirdikleri yumurtanın kabuğunu soyarak kendi sıkıntılardanda aynı şekilde kurtulma gibi düşüncülerle yaptıkları ziyaretlerden bahsedilmektedir. Ancak günümüzde hem kirliliğe hem de türbe ziyaretine uygun olmayan bu davranışlar yerini, Allah’a dua ederek şifa bulmak amacıyla gelen ziyaretçilere bırakmıştır.

Şehrimizde bulunan büyüklerimizin kıymetlerini bilip himmetlerine lâyık olabilmek duası ve ruhaniyetlerine birer Fatiha hediye etmek temennisiyle.

Sevgi ve saygı ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Özel Arşivi

Kavuk

15 Ağustos 2024 Perşembe 00:00