1,5 milyon balon göğe bırakıldı! İşte o akılalmaz ölümlü facia

1,5 milyon balon göğe bırakıldı! İşte o akılalmaz ölümlü facia
Rengarenk balonlar hepimiz için mutluluk sebebiyken onlar için faciaya dönüştü. Peki balonlar nasıl olur da ölüme yol açar? İşte o akılalmaz olayın hikayesi…

Rengarenk balonlar hepimiz için mutluluk sebebiyken onlar için faciaya dönüştü. Peki balonlar nasıl olur da ölüme yol açar? İşte o akılalmaz olayın hikayesi…

Tarihe balon faciası olarak geçen bu olay 1986 yılında ABD'nin Cleveland şehrinde meydana geldi. Şehir için yapılacak etkinlikler düşünülürken o dönemin hayır kuruluşlarından biri olan United Way of Cleveland bir etkinlik fikri ile geldi.

Fikre göre hem çocuklar çok mutlu olacak hem de bütün şehir meydanda toplanarak birlik beraberlik görüntüsü çizecek. Ve bütün dünyaya böyle gösterilecekti.

Hatta kuruluşun bu fikri tutarsa Guinness Rekorlar Kitabı’na bile girilecekti.

Bunun üzerine fikir beğenildi ve 26 Eylül’de etkinlik tertip edildi. Şehirdeki binlerce gönüllü, meydanda toplanarak hep beraber balon şişirdi. Her yaştan insan helyum gazları ile 1,5 milyon balonu şişirerek devasa bir ağın içerisine yerleştirdi.

Hayallerdeki görüntü bu ağ bırakıldığında tüm gökyüzünün rengarenk olması ve bir süre sonra balonların yok olup gitmesiydi.

Fakat beklenmedik bir gelişme yaşandı ve günlük güneşlik olacağı tahmin edilen hava, 26 Eylül’ü 27 Eylül’e bağlayan gece saatlerinden itibaren kötüleşmeye başladı. Hatta o kadar kötüleşti ki fırtınayla birlikte şiddetli yağmur yağmaya başladı.

Her ne kadar bir kesim etkinliğin iptal olmasını istese de artık tüm balonlar hazır olduğu için iptal edilmedi.

Ve tabi o an geldi ve 1,5 milyon balon aynı anda göğe bırakıldı. Helyumun etkisiyle balonların 10 kilometreye kadar belli bir alan içinde uçması bekleniyordu. Ancak olumsuz hava koşullarına bir de şiddetli rüzgar ve yağmur eklenince balonlar yönünü şaşırmaya ve daha alçaktan uçmaya başladı.

GÖKYÜZÜNDE OLMASI GEREKEN BÜTÜN BALONLAR ŞEHRİN İÇİNE YAYILDI.

Bir süre sonra şehrin farklı yerlerinden kötü haberler gelmeye başladı. Balonlar trafik kazalarına sebebiyet verdi. İnsanlar yavaş yavaş düşen dev helyum damlaları arasında gezinmeye çalışırken, Burke Lakefront Havalimanı, pistteki balonlar nedeniyle yarım saatliğine kapanmak zorunda kaldı.

ETKİNLİK SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN OLAYLARDAN EN CAN ALICISI İSE İKİ BALIKÇININ BAŞINA GELENDİ.

Etkinlik günü polis, gölde balıkçılık yapan iki adamın kaybolduğuna dair ihbar aldı.

Yetkililer, adamları aramak için çalışmalara başlayacaktı ancak şehre yayılan yüz binlerce balon yüzünden ne havadan ne karadan ne de sudan kurtarma çalışması yapılamadı.

29 Eylül'de Sahil Güvenlik ekipleri arama işlemlerini askıya aldı ve her iki adamın cesedi günler sonra karaya vurdu.

Tüm bu trajik olaylara rağmen Cleveland, adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırdı ancak Guinness, güvenlik endişeleri nedeniyle bu kategoriyi listesinden kaldırdı.

İŞTE O DÖNEME AİT GÖRÜNTÜLER...

Kaynak:WEBTEKNO