Konyaspor Akademi'de yeni dönme tanıtıldı! Altyapıdan üstyapıya sorunsuz futbolcular yetiştirilecek

Konyaspor Akademi'de yeni dönme tanıtıldı! Altyapıdan üstyapıya sorunsuz futbolcular yetiştirilecek
 S.Yazı İşleri Müdürü
Altyapıda yeni bir yapılanmayan giden Tümosan Konyaspor'da yeni oluşturulan model basın mensuplarına anlatıldı. Konyaspor Akademi, altyapıdan üst yapıya kaliteli oyuncular yetiştirecek.

Altyapıda yeni bir yapılanmayan giden Tümosan Konyaspor'da yeni oluşturulan model basın mensuplarına anlatıldı. Konyaspor Akademi, altyapıdan üst yapıya kaliteli oyuncular yetiştirecek.

Tümosan Konyaspor Basın Sözcüsü Nuri Kaymak, Akademi Koordinatörü Yunus Altınbeyaz ve Gençlik Geliştirme Sorumlusu Cem Bağcı, MEDAŞ Konya Büyükşehir Stadı'nda basın toplantısı düzenledi ve yeni altyapı modelini anlattı. Sözü ilk olarak Yunus Altınbeyaz alarak, altyapıdaki yeni yapılanmayı anlattı.

Akademi Koordinatörü Yunus Altınbeyaz aradan geçen 4 aylık dönemde yapılan süreçlerle ilgili açıklamalar yaptı. Akademinin bugününü anlatan Altınbeyaz, gelecekte planlanan süreçler hakkında da bilgiler verdi. Altınbeyaz, genç futbolcu adaylarının mental, fiziksel, psikolojik ve genel kültür alanında tam anlamıyla yetişmiş bir şekilde üst yapıya geçecek bir sistem kurmak istediklerini belirtti.

Üreten Konyaspor modelinin ilk ayağı

Altyapıdan üstyapıya geçiş noktasındaki sorunları aşmak için çalıştıklarını ifade eden Altınbeyaz, "Akademin yeni yapılanmasını 3 ay önce start vermiştik. Futbol dışı gelirleri çok yüksek olmadan bizim gibi Anadolu kulüpleri açısından artık Türk futbolunun hem ekonomik yapıyla yani Türk ekonomisinde de baz aldığınızda çok sürdürülebilir bir durum olmadığını görüyoruz. Futbol içi gelirleri arttırmak zorundasınız. Üreten Konyaspor modelinin biz bir ayağını oluşturuyoruz. Bunun en önemli ayağı tabii ki A takım. A takımının alacağı başarılar ve belki tekrar Avrupa'yı test etmek kulübün ekonomik anlamda rahatlatmasına yardımcı olacaktır. Bizim tarafımız en zor tarafı. En uzun ve en meşakkatli tarafına biz talip olmuş olduk" dedi.

En büyük konu tesis

Kayacık Tesisleri hakkında konuşan Altınbeyaz; "Elbette bunun en önemli başlıklı A takımı oyuncu yetiştirmek. Bir şeyleri yanlış yapıyoruz ki yıllardır konu tartışılıyor ve başaramıyoruz. Üst yapıya oyuncu vermekte zorlanıyoruz. Bu soruyu sorduktan sonra da neden yapamadığımıza dair bazı başlıklar oluşuyor. Sadece Konyaspor özelinde değil, Türk futbolunun en önemli problemi tesistir. Şehir dışından gelen sporcularımızın kaldığı tesis fena değil ama sonuçta bir konteynır kent. Buralarda yönetimimizin desteğiyle hem saha konusunda hem tesis noktasında biraz daha işlevsel hale getirdik. Büyükşehir Belediyemizin A takımımızda bir tesis süreci var, yapımı devam ediyor. Orası tamamlandığında Konyaspor akademisi, Konyaspor'un kullandığı tesislere geçecek. Bunu başardığınızda yani maddi ve fiziki imkanlar itibariyle Türkiye'nin en iyi akademilerinden biri olacağımıza inanıyorum. Bize göre yani oyuncu yetişmesinin en önemli sebeplerinden biri yetişmemesinin en önemli sebeplerinden biri tesis. Bu sorunumuzu halletmiş olacağız. Çok hayati bir yatırım. Biz gittikten sonra da buranın düzenini, kültürünü, felsefesini, vizyonunu Konyaspor akademisinin o geleneksel halini oluşturabilmemiz. Tesis de bunun en önemli ayağı mevcut yönetimimizin bu konudaki isteği, arzusu, heyecanı bizi çok mutlu ediyor. Bunu başardığımızda inşallah çok devasa bir yatırım yapmış olacağız. Konyaspor'un geleceğini inşa edecek yapı oluşmuş olacak" ifadelerini kullandı.

Bütün Konya taranacak

Futbolcu alım sistemi noktasında da değişikliklerin olacağını belirten Altınbeyaz; "İkinci konu tabii ki bildiğiniz gibi altyapıya alım sistemi dediğimiz bir kavram var. Özellikle bütün Konya'nın belirli yaş gruplarının taranarak yetenekli çocuklarının tamamını liste vermesi, takip edilmesi ve Konyaspor bünyesine katılması. Konya dışındaki yetenekli sporcuların bu da bu da altyapıya kazandırılması "şeklinde konuştu.

Futbol okulları yeniden Konyaspor bünyesine girecek

Futbol okullarının yılbaşında yeniden Konyaspor bünyesine gideceğini belirten Altınbeyaz; "Üçüncü ayak da futbol okulları biliyorsunuz. Konyaspor'un altyapı oyuncu alım sistemini biraz daha modernize etmek istiyoruz. En önemli kısım bana göre şu; futbol okulları biliyorsunuz şu anda özel bir yapı halinde. Tam olarak bizim tasarrufumuz olduğu değil. 12. ay itibariyle de sözleşmesi sona eriyor. Futbol okullarımızda bünyemize katarak altyapıya oyuncu alım tesis sisteminin bir parçası haline getireceğiz. Akademinin altyapısı futbolcu futbol okulları olmak zorunda. Bunu hemen önce bütün Konya'daki ilçeler dahil her yere yaymak istiyoruz. Ondan sonra Türkiye'nin gerekirse Konyaspor'un doğal imtihanlarda olan. çevresindeki Aksaray Karaman Isparta gibi illerden başlamak üzere Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Peki bu çocuklarımızı hangi seviyede eğiteceğiz? Altyapılardaki eğitimin niteliği konusunda yıllardır tartışılabilirsiniz. Hem profesyonel hem de özverili. Cem hoca ile iyi bir partner olduğumuzu düşünüyorum. Bugün işte bir masamız var. Bir analiz odamız var odada. Yaş grubu fark etmeksizin Konyaspor'un sporcu sporcu bu yaş grubu yaş grubu sürekli konuştuklarını geliştirebilmek için tartıştıklarını heyecanlarını gözlerinden okuyabiliyorum" dedi.

Problemsiz oyuncular yetiştireceğiz

Üst yapıya oyuncu kazandırma noktasındaki süreçten bahseden Altınbeyaz; "Tesisi oluşturduk. Nitelikli oyuncuları bünyemize kattık. İyi gittik eğitimde de. Peki sonra ne geliyor karşımıza? Olarak oyuncuları üst yapıya hazırlayamama. Bu başlıkların arasında en önemli konu gibi gözüküyor. Bunun sebepleri var. Genetik, sosyolojik, beslenme ile ilgili konular var. Asıl amacımız mental olarak, fiziksel olarak gelişimini tamamlamış oyuncuları A takıma sunabilmek. Çünkü bir kısır döngü halini almış vaziyette. Üstte bu da oyuncu oynatılmıyor. Sebebini tabii ki oradaki A takım antrenörü diyor ki hazır değil. Altyapı biz daha ne yapabiliriz. Hem mental olarak hem de fiziksel olarak 18-19 yaşındaki bir çocuğumuzun A takımında oynayabilecek seviyede olmadığını biz de zaman zaman gözlemliyoruz. Ama Avrupa'da bu olmuyor. 16 yaşındaki bir çocuk çıkıp. bütün dengeleri alt üst edebiliyor. Çok üst düzey organizasyonlar da yapabiliyor bunu. Bunun için ne yaptık? Birinci aşamamız mental gelişim için spor psikologumuz var. İletişimcimiz var. Fiziksel tarafında işin diyetisyenle çalışıyoruz. Sabah kalktığı saat 7’den gece uyuduğu 23.00’e kadar hayatının tüm safhalarını belirlemeye çalışıyoruz. Çünkü profesyonellik sadece bir imza olmadığına inanıyoruz. Önce sporcu kendi özel hayatında profesyonel olacak. Ondan sonra o imza onun hediyesi olacak. O profesyonellik seviyesini yaşamına katmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kolay değil. Özellikle ikinci kısım da alttaki atletik performans birimi. Şu anda hocamın isteği doğrultusunda nitelikli bir atletik performans ekibi oluşturduk. Daha da arttırmak istiyoruz. Bu sayıyı çünkü zamanınızda özellikle U19 Takımımız için kısa sürede fiziksel gelişimi sağlamak istiyoruz. Gerekirse bu noktada da Türkiye'nin en iyisi kimseyi bulacağız. Hem aramıza katacağız. Çünkü zamanımız az. Ve bunu da kalıcı hale getirmek. Son kısım bütün bunları yaptık ama geçişi doğru yapamıyoruz. Bugün burada velilerine oynayan bir sporcuyu bugün 30 bin kişinin önüne çıktığı andan itibaren davranış değişimlerini siz de biliyorsunuz. Zaten bunu bir zihinsel gelişim süreciyle biraz tamamlıyoruz ama o anda başka faktörler giriyor. Nedir bunlar? Geçiş dediğimiz akademiden A takıma geçiş yönetimi, A takım hocası, akademisi, velisi, sporcusu, taraftarı tamamen hazırlanılması gereken bir süreç. Burada da bir eksikliğimiz var. Bazı altyapıdan çok yetenekli çocuklar çıkmış ama geçiş konusunda sıkıntı yaşanmış. En azından şunun sözünü vermek istiyorum. Problemsiz oyuncular yetiştirmek istiyoruz. Çünkü bazen Konyalı olmanın ne demek olduğunu, Konyaspor'da bulunmanın ne olduğunu unutmuş profillerle de karşılaşabiliyoruz. Bunu net olarak hatırlatacağız. Hatırlamak istemeyenleri gerekirse yollarımızı ayıracağız. Çünkü daha akademide Konyaspor'un kendisini Konyaspor'un üstünde gören bir anlayışla A takımı zaten götüremeyiz o çocukları. Sözün özü çok kolay bir alan değil. Yani bu sadece bir özetti" dedi.

Cem Bağcı: Yeni eğitim modeli oluşturduk

Gençlik Gelişim Sorumlusu Cem Bağcı ise “Yoğun bir mesai harcıyoruz. 3 ay bana 6 ay gibi geldi. Antrenör kadrosunu ilk olarak oluşturduk, karma kadro oluşturduk. Deneyimli, skor odaklı antrenör ile genç yetenekli ve eğitimi yeni bitiren yeni bilgiler katacak genç antrenör seçtik. Daha sonra eğitim sistemine geçtik. Antrenman müfredatını belirledik. Akademilerde problemlerden biri sonuç odaklı eğitim. Hatasız futbolu nasıl öğretiriz düşüncesi hakimdi. Bu çok yanlış. Hata ve yanlış üzerine eğitim en etkili eğitimdir. A takımı hedefleyen oyuncu oyunun her konumunu bilmesi lazım. Şu an büyük bir adım attık. Yönetim ve hocalarımız bize önemli destek ve güven veriyor. Özel bir yerdeyim. Konyaspor’un özel oyuncuları var, her yaş grubunda. Yetenekli oyuncularımız var. Bu isimleri doğru planlama ile A takıma kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.