Altına karşı güçlü bir rakip mi geliyor!

Altına karşı güçlü bir rakip mi geliyor!
 İnternet Editörü
En gözde yatırım aracı olan altının yanı sıra gümüş de vatandaşların yeni yatırım limanı olmaya başladı. Gümüş fiyatlarındaki hızlı yükseliş dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili konuşan Para Piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl, “Pandemiyle birlikte gümüşün daha fazla zirveye çıkacağı konusunda yorumlar yapılıyor. Ama gümüş yükselirken altın düşecek diye bir şey yok” dedi

Pandemi sonrası dünya ekonomisi, birçok belirsizlik ve zorlukla karşı karşıya kaldı. Hükümetlerin uyguladığı teşvik paketleri ve merkez bankalarının düşük faiz politikaları gibi önlemler, kısa vadede piyasalarda bir canlanma sağlasa da, uzun vadede kalıcı bir büyümeye yol açmadı. Özellikle gümüş ve altın gibi değerli madenler, yatırımcılar için güvenli liman olarak yeniden gündeme geldi. Ancak bu durum, piyasalardaki durgunluğun ne kadar derin olduğunu da gözler önüne seriyor. Pandemi sonrası ekonomik durgunluk, gümüş ve altın gibi yatırım araçlarının önemini artırdı ve yatırımcıların bu varlık sınıflarına yönelmesine neden oldu. Ancak, ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, yatırım stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor. Bunun yanında geleneksel yatırım araçlarının yanı sıra, gümüş de ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların gözdesi olmaya başladı. Gümüş, sanayi kullanımının yanı sıra yatırım aracı olarak da tercih ediliyor. Altının ardından, gümüş fiyatlarında da hızlı yükseliş dikkat çekiyor. Altın fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra endüstriyel talebin de yardımıyla ons gümüş fiyatları ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın ise hâlâ tarihsel olarak enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Para Piyasaları Uzmanı Muammer Bingöl ise, ekonomi piyasasının durgun olduğunu söyleyerek bu durumun bir süre daha böyle gideceğini aktardı.

640x360.jpg

“DURGUNLUK ÖNÜMÜZDEKİ YILIN BU ZAMANLARINA KADAR DEVAM EDER”

Piyasalardaki durgunluğun devam etmesiyle gözler Orta Vadeli Programa çevrildi. Bu program genellikle bir ülkenin ekonomik, sosyal ve mali hedeflerini belirlemek amacıyla hazırlanan bir planlama aracı olarak bilinir. Çoğunlukla 3-5 yıllık bir dönemi kapsar ve ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşması için gerekli stratejileri içerir. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program çerçevesinde istikrar sağlandığını belirten Muammer Bingöl ise, ama piyasalardaki durgunluğun devam ettiğini kaydetti. Enflasyonu düşürmek için parasal kısıtlamaya gidildiğini aktaran Bingöl, “Merkez Bankası ile uygulanan Orta Vadeli Programla birlikte zirvelere çıkılacağını düşünüyorum. Piyasalardaki durgunluk ise bir müddet daha sürecek. Gelecek yılın bu aylarına kadar bu durgunluk sürebilir. Faizin düşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

dsc-0894.jpg

VATANDAŞIN GÜMÜŞE İLGİSİ ARTTI

Gümüşün yükselişte olduğunu açıklayan Muammer Bingöl, insanların yatırım aracı olarak gümüşü de aldığını söyledi. Bingöl, “Pandemiyle birlikte gümüşün daha fazla zirveye çıktığı konusunda yorumlar yapılıyor. Vatandaşların gümüş aldıklarını gözlemliyoruz. Ama şu unutulmamalıdır ki; altın ne kadar giderse gümüş de o oranda gider. Yani altın çok düşük kalacak, gümüş çok yükselecek diye bir anlam çıkarmamalıyız. Sadece piyasada bir yenilenme yaşanıyor. Vatandaşların da gümüşe bir ilgisi var” ifadelerine yer verdi.

“PİYASA ENFLASYONUN DÜŞMESİYLE DÜZELİR”

Ekonomideki durgunluğun enflasyonun düşmesiyle çözüme kavuşacağını vurgulayan Bingöl, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Ekonominin düzelmesi için ilk önce enflasyonun düşmesi gerekir. Bu noktada Orta Vadeli Program, durgunluk üzerine kurulmuş bir program. Faizler de çok yüksek. Sanayinin kredilere ulaşmadığı bir ortamdayız. Dolayısıyla piyasadaki durgunluk devam edecek. Ama Orta Vadeli Programdan cayma veya sapma olursa o zaman da hükümet enflasyon hedefine ulaşamaz. Çünkü hem Dolar’da hem de Euro’da müthiş yukarı sıçramalar olur. Bunun sonucunda ülkemizde her şeye yeniden zam gelir. Bu da enflasyonu körükler. Hükümet böyle bir gelişme istemez.” TUBA KAYA